Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat că, în momentul de faţă, dacă rezultatele alegerilor sunt aşa cum au fost prezentate de BEC, este exclusă posibilitatea ca el să mai devină premier,estimând totodată că unele partide sau părţi din partide s-ar putea reorienta pentru că e nevoie de un Guvern.
"Rezultatele au Răsturnarea rezultatelor electorale la alegerile prezidenţiale l-au determinat pe primarul Klaus Iohannis să declare public că va rămâne la Sibiu, că exclude "orice posibilitate de a mai fi premier" şi că nu va accepta o eventuală propunere de a prelua Guvernul din partea lui Traian Băsescu, dar nici un post de ministru.
În cadrul unei declaraţii publice făcute ieri la sediul Primăriei Sibiu, Iohannis a susţinut că "acest parcurs s-a terminat aici. Sunt şi rămân în Sibiu. A fost o experienţă inedită şi interesantă. Pentru mine personal a fost o onoare să fiu cooptat în echipă cu domnii Geoană şi Antonescu".
Primarul Sibiului a recunoscut că, după schimbarea rezultatelor care îl dădeau câştigător pe Mircea Geoană, "apar ceva emoţii sau reacţii emoţionale", dar că "rezultatul unui vot trebuie acceptat ca atare". Klaus Iohannis s-a declarat surprins de votul masiv dat de sibieni lui Traian Băsescu, vot pe care l-a catalogat drept unul "din convingere". Însă, pentru a mai îndulci înfrângerea, a mai declarat că "am foarte multe semnale că sibienii au votat cu Traian Băsescu ca să nu plec eu de la Sibiu. Câţi dintr-o parte şi câţi din altă parte, nu ştiu. Dar... trebuie să luăm act de dorinţa lor".
În aceste condiţii, Iohannis a lămurit definitiv problema desemnării în funcţia de premier la care a renunţat irevocabil în noua structură prezidenţială. Cât priveşte viitorul... "E greu de evaluat. Probabil vom avea reaşezări în plan politic, dar cred că va dura câteva zile până când echipele de negociere vor ajunge la primele concluzii", a mai declarat Iohannis.
NU CREDE ÎN FRAUDARE
Klaus Iohannis a mai spus că nu crede că alegerile pot fi contestate, pentru că nu există o procedură în acest sens, el menţionând că nu crede nici în fraudarea scrutinului, întrucât numărul infracţiunilor constatate a fost relativ mic şi nu a făcut diferenţa între candidaţi. "Nu există o procedură de a contesta rezultatele oficiale anunţate de BEC. Contestaţii se pot depune, dar numai pe cazuri speciale. În ansamblu, alegerile nu pot fi contestate", a afirmat Iohannis.
Întrebat dacă numărul de infracţiuni constatate în ţară poate fi fraudă electorală şi dacă acesta a contat, având în vedere diferenţa mică între cei doi candidaţi, Iohannis a spus că nu crede acest lucru. "La ora 10:30, am avut un comunicat de la Ministerul de Interne în care se vorbeşte de sub 200 de infracţiuni constatate la nivel naţional. Au fost relativ puţine sesizări. Dacă este aşa, ele nu au contat la diferenţa mică dintre candidaţi", a afirmat Iohannis.
INSTITUTELE DE SONDARE, REFORMATE
Anterior, Klaus Iohannis anunţase că nu se va mai deplasa la Bucureşti, aşa cum anunţase duminică seară, după prezentarea exit-poll-urilor. Întrebat ce părere are despre rezultatele acestor sondaje, Iohannis a spus că acestea se încadrează în marja de eroare acceptată, dar că "nu numai clasa politică trebuie reformată şi specializată, ci şi institutele de sondare a opiniei", astfel încât să nu se mai producă astfel de situaţii. "Rezultatele au fost în marja de eroare. Poporul a votat şi poporul are dreptate. Viitorul pentru mine va fi clar şi vor fi paşii obişnuiţi, cei ai unui primar. Pentru ceilalţi, nu ştiu", a declarat Klaus Iohannis.
El a mai spus că exclude "orice posibilitate de a mai fi premier" şi a anunţat că nu va accepta o eventuală propunere de a prelua Guvernul din partea lui Traian Băsescu, dar nici un post de ministru.
fost în marja de eroare şi asta este: poporul a votat, poporul are dreptate", a comentat Johannis diferenţa între exit poll-uri de duminică seară care îl dădeau pe Mircea Geoană câştigător şi între cele oficiale ale BEC de luni dimineaţă, în care Traian Băsescu ocupă primul loc.
În acest context, Johannis a arătat că el exclude posibilitatea să mai devină premier. "În momentul de faţă, dacă rezultatele rămân aşa cum le ştim în această dimineaţă, exclud varianta", a mai declarat el.
Johannis a exclus şi posibilitatea să accepte desemnarea de premier din partea preşedintelui Băsescu, dar nu a eliminat din calcul varianta ca unele partide sau părţi din partide să se reorienteze în noul context pentru a intra într-o formulă guvernamentală.
Întrebat dacă este posibil un Guvern PDL-PSD, Johannis a răspuns: "Cu mine prim-ministru, nu. Este posibil să se reorienteze partide sau părţi din partide, până la urmă trebuie să avem un Guvern", a declarat acesta.
Întrebat ce va face în continuare, Johannis a declarat: "Pentru mine următorii paşi vor fi cei obişnuiţi, ca şi primar al municipiului Sibiu, pentru ceilalţi vom vedea", a mai arătat el, precizând că în cursul acestei zile nu va merge la Bucureşti.