x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor

10 Iul 2015   •   18:45
Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care se instituie indemnizaţia specială pentru parlamentari la pensionarea acestora.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a retrimis Parlamentului, vineri, 10 iulie, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 prin care se instituie o indemnizaţie pentru limita de vârsta ce se acorda, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, atât deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului, cât şi celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept", informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului motivează că reexaminarea este necesară în contextul caracterului excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, dar şi pentru că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate.

"Similitudinea între parlamentari şi magistraţi, invocată de legiuitor, este forţată, întrucât aceştia din urma constituie un corp de profesionişti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere. Această raţiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relaţie cu alegătorii pe care, în mod liber şi acceptând rigorile demnităţii publice, aleg să îi reprezinte", se arată în cererea de reexaminare.

Totodată, şeful statului subliniază că indemnizaţia pentru limită de vârsta care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept.

"Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legatură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale", adaugă preşedintele Iohannis.

El mai precizează că, pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă urmează a se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară.

"În lipsa precizării caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat se poate deduce că legiuitorul recompensează activitatea sporadică, inclusiv desfăşurarea acesteia în mandate diferite, cu singura condiţie a însumării a 6 luni, fie chiar şi neconsecutive. În raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilită de art. 63 alin. (1) din Constitutie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu şi în contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale", conchide preşedintele Iohannis.

Pe 16 iunie, plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Liberalii au anunţat că au votat împotrivă.

×
Subiecte în articol: pensii speciale parlamentari