x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Klaus Iohannis, despre deschiderea anului școlar: Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii

VIDEO. Klaus Iohannis, despre deschiderea anului școlar: Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii

05 Aug 2020   •   18:02
VIDEO. Klaus Iohannis, despre deschiderea anului școlar: Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii

UPDATE. Principalele declarații: "Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor. Aceste trei scenarii sunt 'scenariul verde', care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă 'scenariul galben' - între una şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă."

Șeful statului a menționat că majoritatea localităților din România intră în scenariul verde, inclusiv Bucureștiul. „Sunt numai 50 de localități din România care astăzi s-ar încadra în scenariul roșu.”

Întrebări din partea presei:

Cum se calculează numărul de bolnavi?

Klaus Iohannis: Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, la populația foarte mare după acest criteriu intră în categoria verde.Majoritatea localităților intră pe scenariul verde, foarte puține sau zero cazuri. Câteva sute de localități, la acest moment, intră în scenariul galben și doar 50 de localități azi s-ar încadra în scenariul roșu. Dacă numărul de cazuri crește, școala se va închide pentru acea localitate sau acel cartier. E vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori.

Cât de des se vor face aceste analize?

Klaus Iohannis: Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor actualiza permanent. Important e ca aceste date să fie obiective. Vom avea situația când în unele localități școala se va face online iar în altele absolut normal. Împărțirea pe scenarii, acceptată de foarte multe țări, este folosită și la noi.

Ce vor face părinții care trebuie să meargă la serviciu, în contextul scenariului roșu?

Klaus Iohannis: E în discuție un scenariu similar cu starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă. Am rugat să se lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică. Sunt convins că vom avea în scurt timp o soluție legislativă corectă.

Aveți un plan dacă numărul infectărilor va crește?

Klaus Iohannis: Evident că ne preocupă chestiunea și e unul din motivele pentru care am reluat de atâtea ori apelul să ne ferim de boală. În Parlament PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ, timp în care mii de oameni bolnavi s-au dus în comunitate. Nu știe nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău ca acum. Dacă se gravează, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai când specialiștii ne vor spune acum nu se mai poate. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este școala începe pe 14 septembrie.

Despre tabletele pentru elevi

Klaus Iohannis: Guvernul lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni

Pe scenariul roșu, cine îi va învăța pe elevii care nu știu să umble pe o tabletă?

Klaus Iohannis: În fiecare școală se vor lua măsurile care se impun, dar generația tânără folosește cu foarte mare îndemânare aceste instrumente noi.

La ce interval se va face analiza privind numărul de bolnavi?

Klaus Iohannis: Actualizarea datelor se face zilnic, doar criteriul este media ultimelor 14 zile, dar analiza nu se face din 14 în 14 zile, ci zilnic. Fiecare comandament va evalua situația imediat ce se schimbă ceva.
 

-------------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține, miercuri, la ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conferința de presă are loc după o ședință pe tema educației, programată la ora 15:00, la care vor participa premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat. 

Declarațiile președintelui vor fi transmise online. 

×
Subiecte în articol: conferinta de presa klaus iohannis