x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică LIVETEXT și VIDEO. Klaus Iohannis: Cifre extrem de îngrijorătoare avem și la decese și la pacienții de la ATI. Măsurile de restricție sunt inevitabile

LIVETEXT și VIDEO. Klaus Iohannis: Cifre extrem de îngrijorătoare avem și la decese și la pacienții de la ATI. Măsurile de restricție sunt inevitabile

07 Oct 2020   •   18:02
LIVETEXT și VIDEO. Klaus Iohannis: Cifre extrem de îngrijorătoare avem și la decese și la pacienții de la ATI. Măsurile de restricție sunt inevitabile

UPDATE. Principalele declarații: „România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la începutul epidemiei. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și la decese și la pacienții de la ATI. Tendința actuală este una de creștere accelerate care duce la aglomerarea spitalelor și, din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor. Măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduce, cu atât mai repede își vor produce efectele. Transmit un mesaj special de recunoștință și mulțumire medicilor și personalului medical pentru professionalism și dedicare. Acești oameni extraordinari merită respectul și admirația noastră. Avem încredere în medicii noștri. Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare. Îi asigur pe medici, pe asistenți, pe managerii de spitale că sunt alături de ei și că împreună vom face față acestei crize. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate. Repet, situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie. Cu cât crește numărul de bolnavi, cu atât de îndepărtăm de acest moment atât de așteptat. Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru. Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință. Sau alegem să avem și viață socială, și locuri de muncă. Purtatul măștii, distanța socială, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor, munca de la domiciliu, stau în puterea noastră. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, ele își pierd din eficiență dacă unii dintre semenii noștri refuză să participe la acest efort colectiv. Virusul care ne-a bulversat existența ia vieți. Toți cei răpuși au lăsat un gol imens în inimile celor dragi. Un comportament rațional și micile sacrificii pot salva viața semenilor noștri. Haideți să dăm dăvadă de solidaritate.”

Î: De ce nu reușim să creștem capacitatea de testare?

R: Numărul de testări crește de la o săptămână la asta. Este însă o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi inventat peste noapte. Pregătirea lor durează ani și ani. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni, lucrurile merg tot mai bine, dar dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă decât noi.

Î: Au venit primele restricții. Ce se va întâmpla dacă în următoarele două săptămâni nu apar rezultatele așteptate?

R: Vom reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara, dacă avem focare semnificative, acolo se va acționa. Avem în continuare situații foarte diferite în diferite localități. Avem orașe și comune unde aproape că nu există bolnavi și atunci e foarte bine să se acționeze local, țintit.

Î: Ați făcut suficient pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri față de atenția acordată temelor electorale?

R: Politica românească e amenințată de PSD, sănătatea de COVID, trebuie să ne adresăm și într-o parte, și în cealaltă. Această creștere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. Lucrurile probabil se vor complica odată cu venirea vremii mai reci. Abordarea politică e necesară, societatea merge mai departe, nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii. Autoritățile au reacționat corect, dar nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să oprească epidemia, e o răspundere partajată. Cetățeanul are răspundere probabil mai mare, boala nu se răspândește din instituție în instituție, ci de la om la om. Nu e bine să amestecăm aceste lucruri, dar câteodată politicienii se bagă și unde nu trebuie.

Î: Un domeniu afectat de pandemie este cel cultural. Ce argumente este pentru închiderea teatrelor și cinematografelor?

R: Cultura este unul dintre domeniile extrem de mult afectat. E însă clar că vorbim de măsuri luate de autorități la sfatul experților, care recomandă ce măsuri trebuie luate pentru a îngrădi răspândirea virusului. Din păcate, cultura de cele mai multe ori s-a manifestat prin spectacole, unde se întâlnesc oamenii, iar experții consideră că riscul este mai mare. Am speranțe că vom trece cu bine peste această perioadă grea, inclusiv cultura românească.

Î: E oportună organizarea alegerilor parlamentare?

R: O democrație nu funcționează fără alegeri. A funcționat rezonabil de bine la alegerile locale. E clar că dacă numărul de cazuri crește, campania se va desfășura în condiții mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Acest parlament expiră pe 20 decembrie, chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maximum trei luni. Nu cred că cineva îli imaginează că situația peste trei luni va fi net mai bună. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, de exemplu.

Î: Ultimul raport al CE vorbește de importanța independenței autorităților din domeniu mass media. Cum apreciați prestația CNA în această campanie electorală?

R: În CNA sunt multe persoane foarte calificate, independente, care își fac treaba bine. Însă e constituit pe baza unui vot politic și reflectă majoritățile din Parlament, mai mulți PSD-iști decât altceva. Trebuie găsită altă formulă, pentru a avea cu adevărat persoane independente în CNA. CNA, în ansamblu, putea să facă o treabă mai bună.

Î: Putem vorbi din nou despre starea de urgență?

R: Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu e o alegere politică și nu este un ghinion, este o catastrofă cu care trebuie să trăim până găsim soluțiile. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, ea a venit neținând cont cine e la guvernare. Încet, încet am învățat câte ceva, cum se răspândește, și putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate. Autoritățile au partea lor de rezolvat, noi fiecare avem răspunderea noastră să respectăm restricțiile, și boala se va răspândi mai încet, sistemul de sănătate va face față și când vom găsi un vaccin vom putea scăpa de acest virus. Până atunci trebuie să fim responsabili și să facem acele mici sacrificii. Va mai dura, nu e iminentă finalizarea pandemiei. Doar împreună putem îngrădi răspândirea bolii.  

Î: Intenționați să găsiți soluții pentru a se putea ca informațiile serviciilor secrete să fie folosite drept probe în procesele penale?

R: Nu intenționez să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau preceselor. Urmărirea penală se face de procurori. Serviciile secrete nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă în cursul activității sesizează posibile fapte penale, sesizează parchetul competent, fără să furnizeze probe. Nu intenționez să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară.  

Î: Un proiect de lege prevede amânarea alegerilor în marte. Veți promula legea?

R: Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja. Mandatul parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, e definit de constituție. Constituția prevede în anumite situații că alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului, dar nu mai târziu de trei luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură, aceste lucruri nu sunt posibile.

Î: Numărul ridicat de infecții din ultimele zile e legat de alegerile locale?

R: Nu cred. E posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după, ilegal. Probabil unii la aceste petreceri au uitat că nu suntem în normalitate, suntem în pandemie. Dar nu alegerile au dus la aceste creșteri.

Î: Ce măsuri de redresare economică se impun?

R: Este foarte clar că economia își va reveni mai repede dacă vor mai exista mai multe stimulente și programe de sprijinire a economiei. Cu toții suntem de acord că aceste măsuri trebuie puse în practică.

Î: Se va lucra la legea de funcționare a jandarmeriei pentru ca abuzuri ca 10 august să nu mai existe? Se va moderniza structura SRI?

R: Noi în CSAT am hotărât o nouă paradigmă de apărare a țării, vechea paradigmă pornea de la ideea că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa, ori această paradigmă nu mai este de actualitate. Inamicul acum probabil nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea, nu cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Toate acestea trebuie foarte bine prevenite, iar în cazul unui conflict armat local sau regional forțele trebuie să fie pregătite să intervină. Întreaga legislație trebuie modernizată, dar acest lucru nu este o noutate.

Î: Doctorii se plâng de epuizare. Are România numărul suficient de medici de terapie intensivă?

R: Acum situația nu este încă una critică, dar este foarte îngrijorătoare. Avem peste 1000 de locuti ATI pentru COVID, cam 600 sunt ocupate. În spitale, în general, există și locuri pentru terapie intensivă altele decât pentru covid. În total sunt circa 2.300. Locuri deocamdată sunt și pentru covid și pentru alte probleme. Distribuția nu este uniformă, în localități cu incidența bolii mare locurile probabil sunt ocupate toate. Dar, nu trebuie să ne complacem în această situație, am discutat azi cu premierul și l-am rugat să ia măsuri urgente pentru a adăuga la numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă. Medici avem atâția câți avem, avem medici foarte buni, știu că mulți sunt în pragul epuizării, că nu există condiții mai bune. Medicii nu pot fi pregătiți peste noapte.

Î: Ne putem aștepta la restrângerea altor drepturi, precum cel la liberă circulație?

R: Pe măsură ce rata infectării va crește, este posibil să apară noi și noi restricții. Personal, cred că toate măsurile trebuie să fie proporționale cu incidența bolii, nu trebuie să introducem prea multe restricții dintr-o dată. Și acum sunt localități în carantină.

Î: De câte ori v-ați testat?

R: Nu m-am testat niciodată. Cred că e foarte important să vedem măsurile pe care eu le tot recomand ca măsuri pe care eu le și respect. Atunci pericolul scade foarte mult, nu există, e redus aproape la zero.

Î: Ar trebui să se impună masca obligatorie în zonele cu răspândire mare?

R: Avem și noi localități unde este obligatoriu. Dacă experții ar recomanda așa ceva, eu aș fi de acord.  

------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține, miercuri, la ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conferința de presă vine în ziua în care s-a înregistrat un nou record negativ al cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Amintim că președintele a făcut, în ultimele luni, conferințe de presă săptămânal, în fiecare miercuri, la ora 18.00.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta de presa