UPDATE. Principalele declarații: „Am transmis astăzi Parlamentului informarea privind starea de urgență prin cele două decrete, semnate pe 16 martie și, respective,l pe 14 aprilie. Documentul prezintă în mod systematic și transparent acțiunile și inițiativele pe care le-am luat pe durata stării de urgență pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respective protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, relansarea economiei.
Pandemia COVID-19 a generat o criză la nivel Mondial, care a reclamat din partea tuturor statelor acțiuni rapide, adaptabilitate. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoștea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, declarând situație de urgență pentru sănătatea internațională, fiind un virus atipic ca manifestare a bolii.
Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate, de protecție socială și pe cele economice.
Realitatea din toate țările ne arată că pericolul unei răspândiri masive a virusului, care să nu fie total ținută sub control, a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acționat la timp și eficient. În data de 16 martie, am semnat decretul privind instituirea stării de urgență. Unica rațiune a restricțiilor a fost evitarea unui scenario negru, mai ales că România nu avea stoc de medicamente.
Am luat în calcul și existența celei mai mari diaspore.
Într-un context dominat de evoluții nefavorabile, a fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată și eficientă din partea autorităților pentru sprijinirea populației, precum și de comportament responsabil. S-a constatat lipsa materialelor care să acopere și nevoile urgente esențiale.
Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilități, precum o economie națională dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, o capacitate administrative redusă. Criza COVID-19 a pus o persiune uriașă pe marile sisteme publice care au fost subfinanțare.
Dilentatismul și lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare a avut un impact negative asupra capacității statului de a răspunde unei asemenea amenințări.
Instituțiile implicate direct au reușit, prin implementarea unor măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele negative ale epidemiei, acționând rapid și eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical. Datorită modului în care toți cei implicați și în special cei din prima linie, a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți.
Răspunsul cetățenilor a fost unul covârșitor pozitiv. Deși restricțiile impuse au fost fără precedent în perioada postdecembristă, proporționalitatea acestora a fost întărită și de comportamentul cetățenilor care le-au integrat în viața lor. Sectorul neguvernamental și cel economic s-au alăturat demersului de a face față epidemiei.
Pe durata stării de urgență, m-am consultat permanent cu Guvernul. România s-a dovedit a fi una dintre țările cu capacitatea de a gestiona în mod adecvat riscurile associate viruslui și de a acționa rapid, oportun și corect pentru limitarea răspândirii epidemiei. Datele statistice de la nivel mondial și european relevă că, desi nu dispune nici pe departe de resursele altor state și nici de un sistsem de sănătate performant, România a gestionat în mod eficient această criză sanitară în timpul stării de urgență.
Totuși, această pandemie ne-a pus în fața tabloului a 30 de ani de eșecuri în administratea statului român. Este necesar un set de măsuri propuse pentru viitoare situații de criză, valorificând lecțiile acestei experiențe, statul să dispună de o capacitate crescută de răspuns pentru a proteja cetățeanul. Una dintre marile probleme cu care ne confruntăm este lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm pandemia cu legi slabe și sumar corite. Fără îndoială, regimul stării de urgență a fost gândit astfel încât să asigure un răspuns prompt la un pericol imminent pentru cetățeni și stat. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normative trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională și trebuie să curprindă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă și eficientă. Prin Constituție, în situații de criză sanitară, statul e nevoit să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Trebuie să asigure depășirea crizei. Interesul comun e mai presus de orice, salvarea vieții românilor, protejarea cetățenilor țării noastre.
Vedem permanent, în ultimele săptămâni, tot felul de contre și dispute despre măsuri. România și românii au nevoie nu doar de verva discursurilor politice, ci de argumente rationale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate. Este nevoie ca împreună, uniți, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj. Virsului este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie ca autoritățile să protejeze oamenii. Avem soluții de a ne relua viața, dar oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră ține și de conștiința fiecăruia. Să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini. Asta ne spun medicii. Aceste trei măsuri sunt menite să ne protejeze. Ele ne asigură libertatea de a face în siguranță aproape toate activitățile de care ne bucuram și înainte de pandemie. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja.
Putem să trecem împreună și peste această perioadă. ”
Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Publicată de Guvernul României pe Joi, 9 iulie 2020
----------------------------------------------
Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă joi, 9 iulie, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.
Declarația de presă a președintelui este programată la ora la care autoritățile anunță noul bilanț al pandemiei de coronavirus, după ziua în care România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19.
Declarația de presă va fi transmisă online.