Relaţia dintre primarul Sibiului, Klaus Iohannis, şi preşedintele Traian Băsescu este de notorietate. De multe ori, Băsescu l-a vizitat pe Iohannis la Sibiu. Cei doi s-au întâlnit în repetate rânduri, în ipostaze mai mult sau mai puţin oficiale, chiar şi la o cafea. Şi nu s-au ferit deloc.
Aşa s-a întâmplat şi în 2007, pe când Sibiul era Capitală Europeană, când Iohannis şi Băsescu au fost imortalizaţi alături de soţiile lor, la o terasă din Sibiu, într-un cadru relaxat. “Am discutat doar aşa, în general, despre politică, vreme, capitala europeană”, spunea Klaus Iohannis pe atunci. Tot în 2007, Iohannis a fost decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de cavaler, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Iohannis l-a răsplătit la rândul lui pe Băsescu şi l-a făcut cetăţean de onoare al Sibiului, titlul pe care şeful statului nu l-a ridicat, însă, nici în ziua de astăzi.
Întrebat dacă titlul acordat de Consiliul Local Sibiu în anul 2007 mai există, Iohannis a spus că da, dar nu mai este o urgenţă. “Categoric titlul există şi poate fi înmânat, dar nu mai este niciun fel de urgenţă, după cinci ani urgenţa dispare. (...) Preşedintele are o agendă extrem de încărcată şi noi încercăm să ne pliem pe această agendă”, a spus Iohannis.
Dar prietenia a mers mai departe. La alegerile prezidenţiale din 2009, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, i-a dat peste 60.000 de voturi lui Băsescu şi a trădat PSD. “Vă spun eu că susţinerea de la Sibiu a fost de 66.000 de voturi, adică 66.000 de voturi care s-au dus la Băsescu. (…) Domnul Cindrea (n.r. – preşedintele PSD Sibiu) l-a rugat să facă o conferinţă de presă pentru susţinerea lui Geoană, iar apoi secretarul ne-a spus că Iohannis a plecat din ţară. Vreau să lămurim lucrurile astea. Este un concurs de minciuni”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea la Antena 3.
Mai mult, la europarlamentarele din 2009, Klaus Iohannis a susţinut din umbră candidatura Elenei Băsescu la alegerile europarlamentare. Ulterior, mezina prezidenţială şi-a deschis şi un cabinet de europarlamentar în sediul PDL Sibiu de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiu, ea declarând atunci că va veni o dată pe lună la acest birou.
Pe uşa sediului central al organizaţiei Sibiu a PDL a existat chiar şi un afiş pe care era menţionat “Cabinet europarlamentar Elena Băsescu”. Coincidenţă sau nu, lansarea în luna aprilie a candidaţilor PMP pentru alegerile europarlamentare a fost organizată tot la Sibiu.
Întâlnirea de la Vila lac 3
După câteva luni, în iulie, în presă au apărut fotografii şi informaţii despre o întâlnire între Băsescu şi Iohannis care a avut loc la Vila lac 3 din Capitală. Deşi fotografiile erau grăitoare, primarul Sibiului negat existenţa unei astfel de întâlniri. Iohannis a susţinut că ultima întâlnire pe care ar fi avut-o cu Băsescu a avut loc în 2008. “Nu am fost nici sunat, nici contactat, ultima întâlnire pe care am avut-o cu preşedintele Băsescu a fost, dacă bine îmi amintesc, undeva la începutul anului 2008. De atunci, nu ne-am mai întâlnit, nici nu ne-am mai căutat”, a spus Iohannis.
El a susţinut totodată că a avut loc o confuzie “regretabilă”, prezenţa maşinii sale în zona reşedinţei prezidenţiale datorându-se nu unei întâlniri pe care ar fi avut-o cu Traian Băsescu, ci participării la un eveniment privat – întâlnirea de rămas-bun a fostului însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, Duane Butcher. Iohannis a negat şi că Traian Băsescu l-ar fi chemat la o întâlnire în acea perioadă. “Nu. Este falsă informaţia”, a spus liderul PNL. Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA a precizat în acest context că “în după-amiaza zilei de 10 iulie am găzduit la vila Dante un eveniment la care au participat mulţi oaspeţi români şi străini”, precizând că “Ambasada SUA nu face publice listele de invitaţi la evenimentele sale”.
În plus, RA-APPS, administratorul celor două vile, a precizat că intrările spre cele două imobile nu sunt comune. “Imobilele Dante şi Vila Lac au accese diferite din artere de circulaţie publică”, a precizat RA-APPS. Nici Traian Băsescu nu a recunoscut această întâlnire El a refuzat să spună dacă prezidenţiabilul ACL l-a vizitat la reşedinţa sa. “E o dezbatere publică ridicolă. Nu vreau să creez un precedent răspunzând. Este problema de credibilitate a lui Iohannis. Nu voi spune niciodată, nici SPP-ul, cine a intrat la preşedinte în casă”, a declarat şeful statului la un post tv.
Votat de Băsescu
În primăvară, Băsescu declara că l-ar vota pe Klaus Iohannis în turul al doilea al prezidenţialelor, iar fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu i-ar fi devenit acestuia, deocamdată neoficial, consilier de imagine, conform obiectiv.info. “Iohannis poate fi (...) Văd o rocadă distrugă toare care îi va trimite la coşul de gunoi şi pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta apariţia lui Iohannis. Dacă ar candida şi independent, între Ponta, Antonescu şi Iohannis, eu l-aş vota pe Iohannis fără să mă întreb”, declara şeful statului în martie. “Eu cred că Iohannis astăzi poate câştiga alegerile pentru Preşedinţia României şi candidând ca independent”, a mai spus Băsescu. Ulterior, el şi-a mai nuanţat declaraţiile. În opinia lui Băsescu, primarul Sibiului este un “om slab şi mincinos”, care este “şubred ca şi caracter”. Cu toate acestea, dacă va fi nevoit să aleagă între Victor Ponta şi primarul Sibiului, şeful statului a spus că îşi va călca pe inimă şi îi va da votul celui de-al doilea.
Schimbarea de ton a lui Băsescu a venit după ce Iohannis a recunoscut că în 2012 a votat la referendumul de demitere a şefului statului.
Iohannis - Băsescu, o relaţie gen dragoste-ură?
“Da, am fost de acord. (...) Toată acţiunea a fost la limita Constituţiei, dar nu trebuie să confundăm fondul problemei cu forma. Întreaga procedură a fost inutilă şi prost inspirată. Nu trebuia făcută. Nici suspendarea, nici referendumul. Nu avea nimeni de câştigat. USL a pregătit foarte prost, a informat foarte prost, au fost niste paşi prost pregătiţi. Fondul problemei a fost discutat în conducerea Forumului şi s-a hotărât ca domnul Ovidiu Ganţ să voteze pentru supendare. Am fost de acord. Da, noi am votat pentru suspendare”, a
declarat Klaus Iohannis la un post tv.
Când însă preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a început demersurile pentru o nouă suspendare a şefului statului, Iohannis a catalogat demersul drept “un spectacol steril” şi un “zgomot de fond”, susţinând că gestul “nu este înţeles de nimeni”.
Cu toate acestea, Băsescu nu s-a sfiit să-l atace pe Iohannis. “Pentru mine, domnul Iohannis este o necunoscută. Îl văd tăcut. Să vă fac poza mea. Îl văd introvertit, un candidat trebuie să fie deschis, un om despre care ştii tot. Cu ce impresie rămân, când a fost întrebat cum a făcut cele şase case şi spune că din meditaţii? Am râs singur în birou. Pe urmă, la altă emisiune, iar l-a întrebat ziaristul şi a spus că primele două au fost moştenite de la părinţi – mama, asistentă medicală, iar tata – mecanic auto. Tata a fost colonel şi ne-a lăsat un apartament cu două camere mie şi fratelui meu. Cine eşti, Iohannis? În ce crezi? În ce ai făcut până acum două luni sau ce faci acum? Când a fost Iohannis cel adevărat? Spui că reprezinţi Dreapta. Care? De când este PNL care a participat şi la suspendarea din 2007, şi la cea din 2009, de Dreapta? Încă sunt preşedinte, mai am până la 21 decembrie, dar mi se pare că e dreptul să-mi exprim punctul de vedere. Pentru mine, Iohannis e un om ascuns”, declara Băsescu acum două săptămâni.
Băsescu nu l-a pus premier
În octombrie 2009, Iohannis a fost propus de PNL-PSD-UDMR-PC pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Boc a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură. Iohannis, aspirant la o funcţie de rangul I, a acceptat imediat, însă, în următoarea zi, prietenul său de cafea, Băsescu, i-a spulberat visele şi l-a respins. Întrebat de ce crede că Băsescu nu l-a numit premier, Iohannis a evitat să-l critice pe şeful statului. “Am comentat în numeroase rânduri această afirmaţie. Pur şi simplu cred că domnul preşedinte a avut o opţiune personală în ceea ce priveşte persoana care să ocupe această funcţie. Nu consider că a fost vreo chestiune de natură personală în acest gest”, a spus Iohannis. Dacă va ajunge însă preşedinte, Iohannis susţine că îi va întoarce serviciul lui Băsescu. “Dacă voi fi ales preşedinte, domnul Traian Băsescu nu are nicio şansă să îl desemnez prim-ministru, cum nu este absolut niciun fel de şansă să-l numesc pe domnul Liviu Dragnea premier”, a declarat Iohannis.