Autor al mai multor gafe, Klaus Iohannis nu s-a dezminţit nici la lansarea propriei candidaturi, desfăşurată sâmbătă în Piaţa Victoriei. Prezidenţiabilul ACL a folosit în imaginile de campanie un colaj de fotografii montat pe harta României în mijlocul căreia tronează poza unui stadion din Varşovia.
Cum sloganul său electoral este “România lucrului bine făcut”, presa l-a parafrazat transformându-l în “România lucrului bine furat”, o ironie pentru proasta inspiraţie a lui Iohannis de a alege imagini dintr-o altă ţară şi fotografii fără licenţă luate de pe Wikipedia. Şi nu a fost singurul motiv pentru care lansarea candidaturii prezidenţiale a liderului PNL a intrat în malaxorul presei. Iohannis şi-a citit discursul de lansare de pe prompter şi nu a optat pentru un discurs în care să vorbească liber, eventual cu câteva idei notate pe o hârtie. Iar discursul citit a fost unul plat, în care a repetat aceleaşi lozinci obosite că el e serios, tace şi face şi că nu mai vrea scandal, împănate cu mult bine la toată lumea, că e gratis, democraţie, UE şi NATO.
Oare în campania electorală, când se presupune că va bate ţara în lung şi în lat, Iohannis îşi va lua prompterul după el pentru a citi răspunsurile la eventualele întrebări incomode legate de traficul de copii sau cum şi-a făcut averea? Sau va întoarce spatele strecurând printre dinţi că nu răspunde la provocări?
Gafele îl distanţează de Ponta în sondaje
Chiar dacă este cotat al doilea în sondajele electorale, Iohannis se distanţează de ocupantul primului loc, Victor Ponta (42%), prezidenţiabilul ACL având un scor de 27%, conform celui mai recent sondaj al CSCI. Cât priveşte turul al doilea, acelaşi sondaj, dat publicităţii la 21 septembrie, arată că Iohannis a scăzut de la 45% în luna iulie, la 43% în septembrie, în vreme ce Victor Ponta a crescut de la 55% la 57%.
O dovadă că Iohannis dezamăgeşte prin prestanţa şi gafele comise de când a făcut primul pas în lumina reflectoarelor. Iar primul care o spune răspicat, public, este chiar fostul lider al PNL, Crin Antonescu, cel care l-a propulsat în prim-planul politicii şi cu care ar fi vrut să facă tandemul preşedinte-premier în campania liberalilor pentru prezidenţiale.
Antonescu a lipsit de la lansarea candidaturii lui Iohannis şi a explicat şi de ce: prezidenţiabilul ACL nu-l doreşte prin preajma sa în campania electorală. “Merită pus într-un anumit context. Un candidat la preşedinţie îşi construieşte o campanie, îşi alege nişte oameni. Nici nu am senzaţia că dl Iohannis are nevoie foarte tare de prezenţa mea, nici nu simt eu nevoia prezenţei în această campanie, aşa cum este ea construită. Ceea ce nu înseamnă că privesc cu ostilitate. Cred însă că aceste lucruri nu se fac ca la colhoz”, a explicat Crin Antonescu, luni la TVR.
Mai mult, el a spus că Iohannis nu este candidatul său preferat, aşa cum mulţi s-ar fi aşteptat. Întrebat care este candidatul său preferat în campania electorală, Crin Antonescu a răspuns că nu are unul. “De ce nu-l susţin (pe Klaus Iohannis – n.r.)? Pentru că nu sunt convins”, a adăugat Antonescu, susţinând că liderul PNL face declaraţii contradictorii şi că sunt foarte multe decizii pe care le-a luat în partid, Iohannis le-a susţinut, dar acum nu le mai respectă.
Reamintindu-i-se că a fost cel care l-a adus pe Iohannis în PNL, l-a propus pentru funcţia de premier şi l-a “făcut” prim-vicepreşedinte al partidului, Antonescu a replicat că aici este vorba de Preşedinţia României. “Vorbim de Preşedinţia României aici. Aici nu e vorba de prietenie. Capacităţile diferă. Adică un om capabil să bată cuie nu e capabil să meargă şi în Cosmos. Un om capabil chiar să fie prim-ministru nu e neapărat capabil să fie preşedinte. Sunt lucruri foarte diferite”, a spus Antonescu.
În opinia sa, Iohannis a ridicat un semn de mare întrebare când a făcut declaraţii contradictorii despre suspendarea lui Băsescu şi referendumul de demitere din 2012, susţinut de PNL, partid în care s-a înscris ulterior devenindu-i lider. “În momentul în care domnul Iohannis vine şi spune două lucruri contradictorii despre întâmplările din 2012, pentru mine asta, la un candidat prezidenţial, e un semn de mare întrebare”, a subliniat Antonescu.
Deşi a spus că a votat pentru demitere, Iohannis a susţinut că refendumul a fost la limita Constituţiei, jignind astfel electoratul USL şi aruncând în derizoriu cea mai mare pedeapsă politică aplicată lui Traian Băsescu, pentru care peste 7,5 milioane români au spus “DA”.
Pionul lui Băsescu
Adăugând toate acestea la prietenia de notorietate cu Băsescu, încăpăţânarea de a recunoaşte că s-a întâlnit cu el recent la Vila Lac 3, informaţiile neoficiale că ar beneficia de protecţia DNA graţie “stagiului” Codruţei Kovesi de procuror DIICOT la Sibiu, se pune firesc întrebarea pe cine serveşte de fapt Iohannis, acuzat făţiş că îşi urmăreşte propria agendă şi nu a partidului. De altfel, sunt voci în PNL, dar şi în afara lui, care susţin că Iohannis este pionul lui Băsescu. Iohannis a fost acuzat că a făcut parte din planul prin care PNL i-a fost predat şefului statului, prin ruperea de ALDE şi aderarea la PPE.
Şi, poate nu întâmplător, în pline negocieri de fuziune cu PDL, tot membru PPE, când nimic nu era bătut în cuie, Iohannis a scăpat porumbelul spunând că partidul rezultat se va numi PNL. O declaraţie ce i-a scandalizat pe reprezentanţii PDL, nevoiţi să nege pe toate canalele, dar care i-a servit lui Băsescu, dând semnalul că partidul care nu a vrut-o pe preferata sa, Elena Udrea, preşedinte va deveni o amintire, înghiţit de PNL-ul lui Iohannis. Şi asta după ce Băsescu avusese grijă să spună că fuziunea cu PNL nu se va realiza deoarece PDL are un activ de partid care se va opune.