x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova

Klaus Iohannis: România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova

02 Iul 2019   •   10:28
Klaus Iohannis: România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova

România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a primit-o la Palatul Cotroceni pe Maia Sandu, premierul moldovean, care efectuează o vizită la Bucureşti.
Preşedintele Iohannis a precizat că aceasta este prima vizită externă a premierului Maia Sandu, după preluarea mandatului.
"Este foarte important şi simbolic faptul că această primă vizită are loc la Bucureşti. (...) România a susţinut transferul paşnic de putere care a avut loc la Chişinău pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică", a afirmat Iohannis, care a susţinut o declaraţie de presă comună cu premierul moldovean.
Şeful statului a arătat că România este dispusă să ofere "asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova".
În acest sens, a punctat el, va fi creat un grup de experţi.
Iohannis a mai subliniat că România va susţine, la nivel european, "deblocarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova".
Cei doi oficiali au discutat şi despre proiectele strategice de interconectare energetică.
"Abordarea noastră în derularea proiectelor bilaterale va fi centrată pe nevoia asigurării prosperităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi apropierii Chişinăului de Uniunea Europeană. Eu cred cu tărie că Uniunea Europeană - în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova, prin Parteneriatul Estic, prin strategia globală a Uniunii Europene - trebuie să se ridice la nivelul cetăţenilor din Republica Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din 2019", a spus Iohannis.
În chestiunea conflictului din regiunea transnistreană, şeful statului a vorbit despre "respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional". 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis maia sandu