x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, somat să dea explicaţii privind traficul de copii

Klaus Iohannis, somat să dea explicaţii privind traficul de copii

de Gabriela Antoniu    |    23 Oct 2014   •   19:48
Klaus Iohannis, somat să dea explicaţii privind traficul de copii
Sursa foto: Sorin LUPSA/Agerpres
Candidatul ACL este acuzat că a intermediat adopţii dubioase, iar averea sa a crescut nejustificat
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Gabriela Firea, i-a cerut ieri, într-o conferinţă de presă, prezidenţiabilului ACL, Klaus Iohannis, să lămurească acuzaţiile legate de implicarea sa şi a soţiei sale în traficul internaţional de copii şI să spună în ce a constat remuneraţia primită pentru serviciile prestate unor cetăţeni străini. Senatorul PSD a ţinut să precizeze că nu se referă la adopţiile legale de copii, ci “la reţele ilegale, la mecanismele întunecate prin intermediul cărora copiii României au fost trimişi peste graniţă iar noi acum nu mai ştim nimic despre soarta lor”. Gabriela Firea a prezentat cazul familiei Iliuţ, o “adopţie dubioasă” din anii '90, în care trei copii orfani au fost înfiaţi de o familie de canadieni, cu sprijinul familiei Iohannis, copii despre care rudele acestora din România nu mai ştiu nimic în prezent. "De ce nu şi-a respectat promisiunea făcută de familia Iliuţ, copii adoptaţi dubios? Copiii au dispărut din ţară, nu au mai fost văzuţi de 24 de ani. Pozele cu copiii au fost oferite de familia sa", a spus Gabriela Firea. Ea a prezentat în sprijinul afirmaţiilor sale mai multe informaţii strânse din presă. "În anul 1997 ziaristul Dan Tapalagă scria în despre implicarea cuplului de profesori Iohannis în adopţii de copii din comuna Răşinari, judeţul Sibiu, pentru cetăţeni canadieni şi era emisă ipoteza că aceşti copii au devenit în bănci de organe'", a susţinut Gabriela Firea. Ea a arătat că în 1992, Iohannis şi-ar fi cumpărat o casă cu 75.000 de mărci germane, sumă pe care nu şi-ar fi putut-o permite din salariul de profesor sau din meditaţii, aşa cum de multe ori prezidenţiabilul ACL a încercat să-şi justifice averea.

Întrebări pentru prezidenţiabilul ACL
“Domnia sa şI soţia au fost implicaţi într-o formă de adopţie internaţională de copii. Sunt cuvintele domnului Iohannis, nu ale mele. Dl Iohannis spune că, personal, a fost şofer, iar soţia domniei sale a făcut doar traduceri, dar asta nu exclude fondul problemei: faptul că a cunoscut fenomenul, faptul că a fost în proximitatea unor copii în nevoie şi faptul că a închis ochii şi a mers mai departe după ce misiunea de şofer/traducător a fost îndeplinită", a mai declarat Gabi Firea. ”Dacă tot a cunoscut din postura activităţii de şofer/traducător pentru familiile venite în România pentru adopţii, cazuri de copii aflaţi într-o stare precară, de ce nu acţionat atunci într-un sens care să fi făcut azi subiectul respectiv stins? Este una dintre întrebările la care domnul Iohannis nu a răspuns. Nu îi solicit eu să răspundă, eu doar ridic un semn de întrebare, pentru că vorbim despre un răspuns pe care toţicetăţenii acestei ţări au dreptul să îl afle”, a continuat senatorul PSD.

"Ar fi normal ca Iohanis să îşi prezinte poziţia, iar autorităţile statului să-şi facă datoria", a spus Firea. În opinia sa, românii trebuie să ştie o realitate despre care Iohannis nu vorbeşte deloc, deşi nu a negat niciodată implicarea sa în acest caz. Senatorul PSD îşi exprimă totuşi speranţa că în urma acestei dezbateri, românii vor reuşi să afle mai multe despre Klaus Iohannis care şi-a ales ca armă tăcerea legată de trecutul propriu. “Poate, totuşi, după acest schimb de replici, domnul Iohannis va binevoi să ne spună ce s-a întâmplat de fapt în 1990 cu cei trei copii ai familiei Iliuţ şi poate ne va spune şi în ce a constat remuneraţia domniei sale pentru serviciile sale. În fond, din CV-ul său de fost şofer al familiior străine venite în România după copii de adoptat”, a conchis Gabriela Firea.

×