x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Klaus Iohannis, mesaj pentru prefecți: Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă nu deveniți sursă de știri panicarde

VIDEO. Klaus Iohannis, mesaj pentru prefecți: Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă nu deveniți sursă de știri panicarde

12 Noi 2020   •   13:05
VIDEO. Klaus Iohannis, mesaj pentru prefecți: Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă nu deveniți sursă de știri panicarde
Sursa foto: presidency.ro

UPDATE. Declarații Klaus Iohannis: „V-am invitat astăzi la o întâlnire care cred că a fost așteptată de mulți dintre dumneavoastră. Domnul Prim-ministru și cu mine am considerat că, în acest moment dificil pentru toată lumea, este bine să ne vedem, să vă spunem cum se văd lucrurile de aici, din Capitală, și să ascultăm opiniile dumneavoastră, din județe.

Dați-mi voie să încep prin a vă mulțumi pentru că, de luni de zile, sunteți implicați, împreună cu Guvernul, împreună cu mine, în gestionarea acestei pandemii.

Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, însă, până acum, noi am făcut față acestor provocări și, împreună cu dumneavoastră, toți, din județe, intenționez să facem față și în continuare acestor provocări.

Pe parcursul pandemiei, am observat cu toții că este, evident, cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toți, deci și pentru dumneavoastră, este sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin, în principal, din două zone.

Prima zonă este zona de protecție și vorbim aici de măsuri care au fost luate, din fericire, de câtva timp de Guvernul Orban – este vorba de portul măștii, distanțare, igienă.

Pe de cealaltă parte, al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populației. Asta înseamnă că reducem, practic, posibilitățile de contact între persoanele infectate și persoanele sănătoase. Deja putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, măsuri care, la momentul respectiv, au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau primele rezultate. Cu siguranță că ați observat că acum trei-patru săptămâni numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum suntem, iată, deja cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. Nu putem să spunem, din păcate, încă că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate.

Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă, vedem, la Terapie Intensivă numărul de persoane crește, din nefericire, și asta este marea tragedie. În fiecare zi vedem că avem un număr important de decese. Prea mulți, mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive.

Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis să dăm posibilitatea autorităților locale să ia decizii în funcție de evoluția acolo, în plan local. Această abordare a funcționat rezonabil și s-a putut reacționa în funcție de evoluția pandemiei în fiecare județ, în fiecare localitate. Știm cu toții că evoluția pandemiei este diferită în localități diferite, în județe diferite. Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem, chiar în aceste zile, localități, chiar mari municipii, care au fost trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a mai dat rezultate suficiente.

Însă, ca să revin, noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și sunt măsuri de la care așteptăm rezultate peste două, maximum trei, săptămâni. Deci, încă o dată, avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii după primul set de măsuri luat de Guvern. Acum s-a luat al doilea set, s-a impus al doilea set de măsuri, fiindcă numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.

Aceste măsuri, care au fost stabilite și sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni, sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar, și explicate. Mă aștept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliție, Jandarmerie, să fiți foarte fermi. Să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de niște măsuri politice, ca să arătăm că știm ce vrem să facem. Aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică și în joc este viața multor români.

Așadar, fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că aceste măsuri trebuie respectate.

Știu că nu sunt măsuri populare. E ușor de înțeles că nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinților că școala se va desfășura on-line, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii, cu experții, și toată lumea a fost convinsă că fără aceste măsuri nu putem să mergem mai departe.

Așadar, aștept de la dumneavoastră, de la toți, fermitate, claritate, implicare totală și o bună comunicare publică. Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă să nu deveniți sursă de știri panicarde! Ar fi o eroare fundamentală.

Noi suntem cu toții foarte îngrijorați, dar nu trebuie să fim panicați. Trebuie să fim fermi, trebuie să luăm toate deciziile cu mintea limpede și, repet, să avem în vedere obiectivul principal – sănătatea oamenilor.

Vă doresc să aveți mult succes în implementarea acestor măsuri, să aveți o colaborare și o corelare foarte strânsă între dumneavoastră, din plan local, și responsabilii din Guvern care se ocupă de dumneavoastră și împreună, sunt convins, dacă facem lucrurile ca lumea, așa cum trebuie, vom reuși pentru români să îngrădim răspândirea acestei pandemii.

Și, la final, dați-mi voie să vă spun că există și un licăr de speranță: ați observat probabil cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile și să fie la dispoziția noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe.

Nu vom avea toate dozele simultan și de la început, vom avea în tranșe. Vom începe cu vaccinarea personalului medical, întregului personal medical, după care se va continua după o schemă care este deja elaborată de specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică, cu persoanele din prima linie, cu lucrătorii esențiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală și vaccinarea populației generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară.

Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci, împreună cu dumneavoastră, gestionăm pandemia. Depinde de noi să o facem bine, fiindcă asta așteaptă românii de la noi.”

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban: „Avem un set nou de măsuri naționale, care se referă la desfășurarea cursurilor online, la suspendarea pe o perioadă de timp a activității în piețele care funcționează în spații închise. De asemenea, la restricțiile de circulație pe perioada nopții și măsuri despre folosirea sistemului de telemuncă și declararea programului de începere și finalizare a activității la serviciu. Aceste lucruri trebuie comunicate, trebuie explicate și trebuie să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinați să respecte aceste măsuri, pentru că sunt în interes public. Cer prefecților să responsabilizeze suplimentar primarii. Ei sunt oameni care se bucură de autoritate în comunitate și trebuie implicați în acest efort al nostru de a opri pandemia. În ceea ce privește funcționarea unor activități economice, primarul este singurul care poate să suspende o autorizație de funcționare în cazul în care nu sunt respectate regulile de protecție sanitară. Primarul, de asemenea, trebuie să fie alături și să susțină implicarea poliției locale în dispozitivul de implementare a tuturor măsurilor de protecție sanitară. Le cer prefecților, împreună cu inspectoratele teritoriale de muncă, să discute cu angajatorii, astfel încât să reducem aglomerația în mijloacele de transport. De asemenea, cred că trebuie implementate toate restricțiile de circulație pe timpul nopții. (...) Trebuie o prezență semnificativă din partea poliției pe stradă, astfel încât lumea să știe că suntem determinați să aplicăm cu strictețe măsurile de protecție sanitară. Închei prin a cere Direcțiilor de Sănătate Publică să-și crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice și să crească viteza de emitere a deciziilor atât pentru persoanele diagnosticate pozitiv, cât și pentru persoanele de contact care trebuie să intre în izolare. Aceste măsuri sunt foarte importante, pentru că Direcțiile de Sănătate Publică au această misiune fundamentală de a opri pandemia. Ultima verigă pe lanț, mai ales Poliția Locală, trebuie să verifice respectarea măsurilor de izolare la domiciliu.”

------------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va avea joi, 12 noiembrie, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o videoconferință cu prefecții pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, potrivit Administrației Prezidențiale.

La eveniment vor participa și premierul, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea joi, 12 noiembrie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o videoconferință cu prefecții pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, alături de Prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, a anunțat Administrația prezidențială.

Știre în curs de actualizare…

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis Covid-19 videoconferinta