x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Voi convoca un referendum pe 26 mai

Klaus Iohannis: Voi convoca un referendum pe 26 mai

28 Mar 2019   •   17:06
Klaus Iohannis: Voi convoca un referendum pe 26 mai

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Palatul Cotroceni că va convoca Referendumul pe Justiție pe 26 mai.

”Este cert. Voi convoca un Referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate. PSD continuă asaltul împotriva Justiției declanșat încă de când a preluat guvernarea. De această dată pesediștii vor să dea OUG pe Codurile Penale.

Golăneala guvernului PSD de joi a întrecut orice limită. Nu trec trei zile fără să dea Ordonanță într-un domeniu sau altul.

Nu e nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la OUG. Ele, practic, și-au pierdut menirea esențială și au devenit în timpul acestui accident regretabil al democrației, care e guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv în exces, eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a OUG. 

Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum. Diletantismul și incopetența caractearizează modul în care guvernează PSD. Când aceste trăsăturise împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezatru pentru România.

E complet nejustificată urgența pe care Guvernul să o dea acestor ordonanțe.

Adoptarea unor astfel de ordonanțe ar intra în conflict cu prerogativa constituțională a Parlamentului de a legifera câtă vreme Codul Penal încă se discută în Parlament.

Pesediștii trebuie să înceteze aceste atacuri la adresa justiției. Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu e la bunul lor plac. 

Sunt niște principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație. Sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă și în decembrie 1989 li în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Le dau o veste, nu o pot face. Justiția e o temă de interes național, iar cetățenii au drept suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat.

E atributul meu ca președinte să cer poporului să își exprime prin referendum, pe 26 mai, voința cu privire la probleme de interes național. Trebuie să lăsăm cetățenii să decidă pentru că acești pesediști diletanțiau pervertit semnificația votului pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.

În aceste condiții atrag atenția că e ilegimitmă emiterea unei OUG în această materie, înainte ca voința cetățenilor să fie  exprimată la referedum. Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunilor oricărui om politic. Încetați să guvernați pentru propriul vostru interes și guvernați pentru români”, a zis Klaus Iohannis.

ANTENA 3

×