x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kosovo: România s-ar putea răzgândi

Kosovo: România s-ar putea răzgândi

de Aniela Nine    |    20 Feb 2008   •   00:00
Kosovo: România s-ar putea răzgândi
Sursa foto: Lucian Tudose/

Consilierul de stat pe pro­bleme de Apărare, Constantin Degeratu, declară că Ro­mâ­nia care nu a recunoscut in­de­pendenţa Kosovo, ar putea să-şi schimbe poziţia, în funcţie de cum vor evolua lucrurile în Europa, dar mai ales în funcţie de interesele naţionale.

Consilierul de stat pe pro­bleme de Apărare, Constantin Degeratu, declară că Ro­mâ­nia care nu a recunoscut in­de­pendenţa Kosovo, ar putea să-şi schimbe poziţia, în funcţie de cum vor evolua lucrurile în Europa, dar mai ales în funcţie de interesele naţionale.

 

Aflat ieri la Conferinţa internaţională cu tema “Securitatea regională, securitatea energetică şi NATO: probleme şi posibilităţi viitoare”, de la Constanţa, Constantin Degeratu a declarat că “România şi-a spus punctul de vedere în problema Kosovo, care este o problemă complicată de câţiva ani buni, nu de ieri, de azi. Dacă lucrurile vor evolua în Europa, atunci şi România va trebui să-şi modifice punctul de vedere, în funcţie de cum vor evolua lucrurile, dar mai ales în funcţie de interesele naţionale”. În opinia sa, su­mmit-ul NATO ar putea fi “un moment oportun pentru găsirea unor soluţii viabile şi paşnice” în problema Kosovo. Degeratu a mai apreciat că militarii români care fac parte din forţele de ordine deplasate de ONU în Kosovo trebuie să-şi continue mandatul. “Militarii trebuie ţinuţi acolo, să îşi îndeplinească misiunea de menţinere a păcii”, a spus Degeratu, citat de Mediafax. La rândul său, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, pesedistul Cristian Diaconescu, a apreciat ieri că România ar putea să-şi retragă poliţiştii şi jandarmii aflaţi în misi­une sub egida ONU în Kosovo, invocând un viciu de fond la re­zoluţia 1244 a Consiliului de Securitate. 

 

POSIBILĂ SOLUŢIE. Concret, Diaconescu a explicat că rezoluţia respectivă consacră “inviolabilitatea graniţelor Serbiei”, însă, în urma declarării independenţei de către provincia Kosovo, situaţia din teren nu mai este cea la care s-a făcut referire. “România poate lua decizia de retragere a militarilor din Kosovo, explicând această situaţie. Nu cred că ar fi o încălcare a memorandumului din 2002, prin care s-a angajat să participe”, a susţinut sena­torul PSD. Declaraţiile lui Diaconescu au fost făcute în contextul audierii de către Comisia senatorială de apărare a miniştrilor Teodor Meleşcanu şi Cristian David pe tema implicării militare a României în Ciad şi în Kosovo.

Pe de altă parte, ministrul Apă­rării, Teodor Meleş­canu, a susţinut că “orice modificare a statutului forţelor militare ale României aflate în Kosovo ar ridica probleme referitor la baza juridică a prezenţei lor acolo”. În privinţa trupelor pe care România le va trimite în Ciad, Meleşcanu le-a spus senatorilor că a existat şi posibilitatea trimiterii a două elicoptere cu personalul afe­rent, dar s-a considerat că ar fi fost costuri mult mai mari. În consecinţă, s-a decis trimiterea a 120 de militari dintr-un batalion de elită, sub mandat de asistenţă umanitară.

 

Durii PNL vor să scape de miniştrii UDMR

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut ieri premierului Tăriceanu să scoată UDMR de la guvernare, întrucât liderii Uniunii nu au fost solidari cu decizia Executivului în problema Kosovo. Surse liberale, citate de agenţia NewsIn, au susţinut că vicepreşedintele PNL a avut o discuţie telefonică cu premierul Tăriceanu, în cadrul căreia Orban i-a cerut acestuia să nu to­lereze atitudinea partenerilor de guvernare în problema Kosovo. “Nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri”, i-ar fi transmis vice­pre­şe­din­tele liberal şefului său de partid. Or­ban a mai spus că, dacă UDMR nu agreează poziţia Guvernului, atunci nu are decât să facă ceea ce face orice partid care nu este de acord cu punctul de vedere al parteneri­lor, adică să plece. Orban ar fi cerut ca PNL să sancţioneze şi atitudinea du­plicitară a preşedintelui Băsescu, în condiţiile în care acesta a susţinut formaţiunea radicală UCM. Sursele citate mai susţin că Tăriceanu n-ar fi fost de acord, arătând că elimi­narea UDMR de la guvernare ar duce la o radicalizarea a discursului maghiarilor. De aceeaşi părere cu Ludovic Orban a fost un alt vice­pre­şedinte PNL, Norica Nicolai. Aceasta a declarat în emisiunea Vorbe grele cu Victor Ciutacu de la Antena 2, că s-ar gândi la “o separare” de UDMR, dar a precizat că decizia va fi luată de conducerea PNL. 

 

aniela.nine@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic kosovo romania