Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul de lege privind pensiile militarilor în forma adoptată de Senat, a declarat marţi preşedintele comisiei, deputatul PSD Ion Mocioalcă, informează agerpres.ro.
"Avizul este unul pozitiv. Mă bucur că a trecut în forma adoptată de Senat. Am avut trei abţineri din partea colegilor de la PDL, dar eu cred că el va trece în unanimitate în Comisia de muncă, unde argumentele sunt extrem de solide. Cred că astăzi (marţi - n.r.) a fost doar aşa un joc politic cu cele trei abţineri. Nu cred că cineva nu-şi dorea să facem o măsură reparatorie şi să redăm celor aproape 12 mii de ofiţeri sau subofiţeri care au pierdut la pensie ceea ce aveau în anul 2010", a precizat preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, la finalul reuniunii.
Ion Mocioalcă a adăugat că legea va intra în vigoare cu 1 ianuarie 2014, cum a prevăzut Guvernul.
Deputatul PSD a explicat că, practic, prin aplicarea acestei legi beneficiarii îşi vor recâştiga un drept pierdut în 2010 fără, însă, a mai recupera ceva retroactiv.
Proiectul de lege privind pensiile militarilor urmează să fie supus săptămâna viitoare dezbaterii în Comisia de muncă, comisie raportoare în acest caz, iar de acolo trimis plenului Camerei Deputaţilor spre adoptare, for decizional.
Plenul Senatului a adoptat în unanimitate săptămâna trecută propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care prevede ca pensiile militarilor care au fost diminuate prin Ordonanţa 1/2011 să revină la cuantumul calculat pentru decembrie 2010.
Sumele rezultate prin aplicarea acestui act normativ se plătesc în cadrul termenului general de prescripţie, calculate de la data constatării diferenţelor, fără a se mai recupera sumele din perioada precedentă acestei date, indiferent dacă au fost sau nu emise decizii în acest sens. Plenul a adoptat un amendament al Comisiei de apărare prin care Casa de pensii sectorială va opera din oficiu sau la cerere modificările care se impun, prin decizie de revizuire.