DECIZII
Curtea Constituţională a decis ieri că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2007 privind unele măsuri referitoare la alegerea membrilor din Romănia in Parlamentul European din anul 2007 este constituţională.
DECIZII
Curtea Constituţională a decis ieri că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2007 privind unele măsuri referitoare la alegerea membrilor din Romănia in Parlamentul European din anul 2007 este constituţională. 60 de deputaţi PD au contestat la Curtea Constituţională legea, reclamănd faptul că se restrănge dreptul de a fi ales in PE, că ordonanţa nu e semnată de toţi miniştrii responsabili şi nu intruneşte condiţiile de urgenţă prevăzute pentru emiterea unor asemenea acte.
Ok şi pentru guvern. Curtea Constituţională a decis tot ieri că legile prin care Senatul a respins ordonanţele de urgenţă privind reorganizarea Guvernului şi, respectiv, a Administraţiei publice centrale sunt neconstituţionale. Curtea a decis că ambele legi sunt neconstituţionale, intrucăt au fost adoptate cu incălcarea procedurilor prevăzute de Legea fundamentală. Cele două sesizări de neconstituţionalitate - inaintate de Guvern - se referă la legea pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă 24/2007 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare in cadrul administraţiei publice centrale, respectiv la legea pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă 25/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului.
Curtea Constituţională a stabilit insă că legea prin care generalului in rezervă Marin Lungu, cel mai tănăr veteran de război, i se atribuie o locuinţă cu trei camere in Bucureşti, este neconstituţională. Sesizarea in această privinţă a fost inaintată Curţii Constituţionale de preşedintele Băsescu. Curtea a constatat că legea este neconstituţională, deoarece intervine intr-un domeniu rezervat administraţiei publice, Parlamentul neavănd puteri de a atribui, prin lege, locuinţe unei persoane anume determinate, potrivit unui comunicat al Curţii.