x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale, promulgată de Iohannis

Legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale, promulgată de Iohannis

de Redacția Jurnalul    |    18 Dec 2023   •   19:00
Legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale, promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care se interzice făina de insecte în produsele tradiționale, proiect inițiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa.

Legea a fost votată pe 29 noiembrie, de Camera Deputaților, for decizional, cu 171 de voturi „pentru”, două „contra” și 41 de abțineri.

„Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte”, potrivit raportului din comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Marcel Ciolacu anunța, pe 13 aprilie, pe Facebook, depunerea unui proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

„Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, arăta actualul premier, Marcel Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: lege faina klaus iohannis