x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea pensiilor a fost promulgată

Legea pensiilor a fost promulgată

19 Iul 2007   •   00:00
Legea pensiilor a fost promulgată
Sursa foto: Gabi Boholt/

Preşedintele Traian Băsescu, care declara anterior că nu vrea să fie părtaş la colapsul sistemul de pensii sau la păcălirea populaţiei, a anunţat aseară că a promulgat Legea pensiilor, chiar dacă Guvernul, incompetent, nu l-a convins că are resursele financiare.

Băsescu se contrazice

Preşedintele Traian Băsescu, care declara anterior că nu vrea să fie părtaş la colapsul sistemul de pensii sau la păcălirea populaţiei, a anunţat aseară că a promulgat Legea pensiilor, chiar dacă Guvernul, incompetent, nu l-a convins că are resursele financiare. "Deşi m-am adresat primului-ministru, scrisoarea a fost semnată de doi miniştri după părerea mea incompetenţi iar primul-ministru nu şi-a asumat prin semnătură răspunsul la scrisoarea mea", s-a plăns preşedintele, care a explicat că ministrul de Finanţe şi cel al Muncii sunt incompetenţi pentru că in locul unei analize economice a primit "deziderate politice" fără nici o fundamentare, aşa cum cere Constituţia. Băsescu a pus la dispoziţia presei propria analiză, făcută de experţii de la Cotroceni, care ar justifica "ingriijorarea profundă cu privire la sursele de finanţare". Astfel, bugetul asigurărilor sociale de stat, care are anul acesta un excedent de 465 de milioane de euro, ar urma să ajungă după aplicarea acestei legi la un deficit cumulat de circa 30 de miliarde de euro pănă in 2013: 1,6 miliarde de euro in 2008, 4,5 miliarde de euro in 2009, 5,6 2011, iar in 2013, la 7,1 miliarde de euro.

Â

TOTUŞI... Cu toate acestea, preşedintele a explicat că a promulgat legea, intrucăt la 1 septembrie trebuie să intre in vigoare o etapă de mărire a pensiilor şi pentru că proiectul a fost votat de toate partidele parlamentare, "ceea ce inseamnă că asupra implicaţiilor ei există un consens". In plus, soluţii sunt, spune acum şeful statului, bani există. Numai că, Guvernul incompetent nu i-a identificat. El arată că deficitul structural la care s-a referit nu poate fi anihilat decăt prin măsuri structurale, astfel că Guvernul va trebui să ia măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Altfel, "există riscul ca in fiecare an deficitul să fie completat de acolo de unde se realizează dezvoltarea, adică de la infrastructură, eventual şi la educaţie sau la sănătate".

In plus, a mai afirmat preşedintele, legea ar produce o inechitate pentru că 80% din creşterea de pensii se concentrează pe 20% din pensionari, astfel că "nu rezolvăm problema sărăciei pensionarilor, cei cu pensii mici vor continua să aibă pensii mici, cei cu pensii mari vor continua să aibă pensii mari şi foarte mari". Preşedintele s-a declarat "dezamăgit profund" de "abordarea diletantistă" a guvernului şi de "lipsa lui de responsabilitate", reproşănd Executivului "laşitatea să nu vrea să ne informeze care sunt efectele legii". "Am convingerea că există resurse şi, dacă guvernul va fi la fel de incompetent ca şi pănă acum şi nu va fi capabil să indice sursele, ii invit la colaborare. Avem resurse ca impreună să găsim soluţia de creştere a pensiilor fără ca investiţiile, in mod deosebit in Romănia să fie stopate, blocate sau diminuate", a inchis el subiectul.

"Incompetenţii"

Cei doi miniştri "incompetenţi", Varujan Vosganian şi Paul Păcuraru, i-au transmis aseară preşedintelui că el nu are suficiente cunoştinţe economice. "Guvernul afirmă cu toată răspunderea că are suficiente fonduri pentru majorarea pensiilor", a susţinut ministrul de Finanţe, invocănd din nou creşterea economică, rata imbunătăţită de colectare a veniturilor la buget şi investiţiile. "In ciuda acestui fapt, Băsescu a exprimat indoieli, iar orice om de bună credinţă işi pune intrebarea: dacă are indoieli serioase, de ce a promulgat legea? Răspunsul este că era obligat să o promulge, deoarece ştia că avem banii", a spus Vosganian, acuzăndu-l pe preşedinte că nu are "curajul, intenţia şi priceperea" să susţină majorarea pensiilor. Potrivit lui Vosganian, nu ar fi adevărat că pensiile mari sunt favorizate de această lege, in timp ce Păcuraru susţine că e contrar Legii 19 să creşti doar pensiile mici.

Reacţiile partidelor

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a arătat preocupat de "perseverenţa" cu care şeful statului incearcă să creeze tensiuni intre generaţii. "Un preşedinte ar trebui să unească, şi să nu dezbine. Atitudinea arătată de Băsescu după promulgarea legii este una dăunătoare", a afirmat liderul PSD. El a mai spus că dacă preşedintele ar fi trimis legea Parlamentului spre reexaminare, ar fi fost adoptată in aceeaşi formă.

PNL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu că "prestaţia" şefului statului din ultimele două săptămăni se reduce la ura faţă de PNL. "Intreaga sa prestaţie din ultimele două săptămăni se reduce la ura faţă de PNL şi faţă de faptul că iniţiativa majorării pensiilor a revenit PNL şi PSD", a declarat Olteanu.

PC. Partidul Conservator consideră că promulgarea Legii pensiilor este o victorie a Parlamentului, care a dorit mărirea pensiilor, in faţa unui preşedinte care nu a dorit acest lucru. "Conservatorii apreciază că s-ar fi putut evita această situaţie neplăcută de umilire a pensionarilor dacă preşedintele nu ar fi amănat decizia de promulgare a legii", se arată intr-un comunicat al partidului.

UDMR. "Decizia de astăzi demonstrează că sunt fonduri pentru mărirea pensiilor, iar preşedintele a adoptat o atitudine raţională", a declarat Marko Bela, preşedintele UDMR.

×
Subiecte în articol: politic legea preşedintele pensiilor