x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a amânat pentru 14 noiembrie dezbaterile privind sesizarea lui Băsescu la Legea referendumului

CCR a amânat pentru 14 noiembrie dezbaterile privind sesizarea lui Băsescu la Legea referendumului

23 Oct 2013   •   09:26
CCR a amânat pentru 14 noiembrie dezbaterile privind sesizarea lui Băsescu la Legea referendumului
UPDATE 12:40 - Curtea Constituțională a României a amânat miercuri pentru 14 noiembrie dezbaterile în cazul sesizării președintelui privind neconstituționalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși în liste.

Motivul amânării a fost imposibilitatea constituirii completului de judecată.
Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea în urmă cu aproximativ o lună, argumentând că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.
--------------------------------

Curtea Constituțională a României discută astăzi sesizarea lui Traian Băsescu privind neconstituționalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscriși în liste.

Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea în urmă cu aproximativ o lună, argumentând că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a referendumului.

Șeful statului afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscriși în liste contravine principiilor constituționale, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Președintele consideră că noua lege a referendumului contravine dispozițiilor Constituției potrivit cărora drepturile și libertățile cetățenilor reprezintă valori supreme, suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită inclusiv prin referendum, iar niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Băsescu susține că, prin noțiunea de "majoritate", se înțelege numărul cel mai mare de cetățeni dintr-o colectivitate, și anume 50% plus unu, și subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultare populară este dată de prezența cât mai largă la vot.

"Pentru aceleași rațiuni, în cadrul procedurii de consultare democratică a populației, se aplică același principiu, însă majoritatea decidentă trebuie să se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participării la vot pentru ca hotărârea finală să se bucure de legitimitatea necesară, iar un prag de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente nu poate să confere o asemenea legitimitate", subliază Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

Șeful statului susține că la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu, tocmai pentru a sublinia forță juridică a Constituției, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsă de legitimitate și va genera o situație de instabilitate constituțională.

Potrivit acestuia, posibilitatea modificării Constituției sau a demiterii președintelui României prin referendum cu cvorum de 30% "ar însemna o gravă nesocotire a voinței cetățenilor prin al căror vot majoritar a fost adoptată Constituția sau a fost ales președintele României".

Traian Băsescu amintește că actuala Constituție, adoptată în anul 1991, a fost revizuită în anul 2003 cu participarea la referendum a unei majorități de 50% plus unul din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale permanente.

El mai reclamă că noua lege a referendumului face distincții în ceea ce privește demiterea președintelui României ales din primul tur de scrutin, în al doilea tur de scrutin și președintele interimar și afirmă că prevederile constituționale se aplică similar în toate cele trei cazuri, anume prin majoritate de 50% plus unu.

În 18 octombrie, primul-ministru Victor Ponta a declarat că așteaptă decizia CCR referitoare la sesizarea președintelui Traian Băsescu privind neconstituționalitatea modificărilor și completărilor la Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

"Noi trebuie să transmitem către Comisia de la Veneția forma finală a modificărilor la Constituție. Sunt convins că în perioada următoare, la un moment dat, se va strânge comisia și va transmite această formă finală. E o chestiune de procedură și nemaifiind graba că nu ne lasă să facem referendum prea repede. Aștept și eu 23 octombrie să ne spună CCR dacă ceea ce a spus în iunie mai e valabil în octombrie. Poate că nu mai e. Eu nu aș fi așa de surprins. Evident că după aceea ne strângem în comisie și putem să transmitem către Comisia de la Veneția modificările", a afirmat Ponta.

×