x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea votului prin corespondenţă. Anunţul făcut de preşedintele AEP

Legea votului prin corespondenţă. Anunţul făcut de preşedintele AEP

24 Aug 2015   •   21:59
Legea votului prin corespondenţă. Anunţul făcut de preşedintele AEP
Sursa foto: Foto: mytoba.ca

Preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a declarat, luni, că AEP va elabora, în timp util, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016.

Preşedintele AEP a subliniat că legea votului prin corespondenţă va asigura accesul diasporei la vot doar dacă vor fi identificate soluţii care să asigure deopotrivă "garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român", scrie antena3.ro.

Ana Maria Pătru a subliniat că este necesară înregistrarea românilor din diaspora şi securizarea circuitului de transmitere a coresponden?ei şi a documentelor de vot, precum şi evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.

Preşedintele AEP a declarat că va invita la discuţii reprezentanţi ai Companiei Naţionale Poşta Română S.A., Companiei Naţionale Imprimeria Naţională S.A., precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondenţă.

Ana Maria Pătru a mai afirmat că legea votului prin corespondenţă "trebuie să stabilească foarte clar atribuțiile ce vor reveni acestor instituții pentru a garanta diasporei că votul prin corespondenţă va fi organizat corect".

Luni, şedinţa conducerii Comisiei de Cod Electoral, care trebuia să discute despre proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, condusă de liberalul Mihai Voicu, a fost anulată.

Legea trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale.

×