x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legile sigurantei / Un refuz pentru criza Basescu - PNL

Legile sigurantei / Un refuz pentru criza Basescu - PNL

de Carmen Vintila    |    15 Mar 2006   •   00:00
Legile sigurantei / Un refuz pentru criza Basescu  -  PNL

Alesii au refuzat ieri sa discute pachetul de legi privind securitatea nationala pe care presedintele Traian Basescu l-a trimis spre consultare Parlamentului. Comisia comuna a Camerei si Senatului pentru exerci-tarea controlului asupra activitatii SRI a decis sa arhiveze cele sase legi.

Presedintele comisiei, senatorul liberal Radu Stroe, a precizat ca aceasta hotarare a fost luata in unanimitate de membrii comisiei, care au considerat ca pachetul nu poate fi introdus in dezbaterea comisiei, in primul rand pentru ca "CSAT si serviciile de informatii nu sunt abilitate de a initia proiecte de lege si nu pot sesiza Parlamentul in acest sens". Totodata, parlamentarii au sustinut ca aceasta comisie nu este abilitata, potrivit procedurilor parlamentare, sa dezbata proiecte de lege si sa intocmeasca pentru acestea rapoarte pe fond. Asadar, deputatii si senatorii au hotarat ca respectivul pachet de legi sa fie depus la sediul comisiei, acesta fiind returnat CSAT daca Consiliul va cere acest lucru. "Problema acestui pachet este inchisa pentru comisie", a subliniat Radu Stroe. El a sustinut ca pachetul de legi a fost trimis neoficial, dar ca parlamentarii l-au primit, "pentru ca nu-l puteam lasa pe Basescu cu mana intinsa". "Dar nu aceasta este problema, ci cum a ajuns pe masa CSAT acest pachet fara a avea macar unul din cei doi initiatori legali: ori Parlamentul, ori Guvernul", a tinut sa sublinieze presedintele comisiei. Referitor la proiectul de lege privind statutul ofiterului de informatii, care prevede ca ofiterii de informatii pot efectua acte premergatoare urmaririi penale, Stroe considera ca prin aceste atributii acestia "cred ca ar putea fi undeva scosi peste lege".

INFORMARE. In cea de-a doua parte a sedintei comisiei a fost prezent si directorul SRI, Radu Timofte, care a sustinut ca a venit pentru a-i informa pe parlamentari cu privire la necesitatea modificarii legilor sigurantei nationale, a legii de organizare a SRI si a legii privind statutul ofiterilor de informatii. "Am contribuit la construirea acestui pachet de legi", a tinut Timofte sa sublinieze. "Nu s-a pus problema unei initiative legislative. S-a pus problema unui anteproiect de lege, urmand sa fie preluat ca initiativa legislativa de cei care isi insusesc proiectul in felul in care a fost prezentat si modificat de cei care vor sa fie initiatori, respectiv parlamentarii", a explicat Timofte, care a sustinut ca nu a discutat cu parlamentarii despre depunerea in arhiva a pachetului de legi. Directorul SRI a mai spus ca are experienta initierii unor astfel de legi, el fiind in calitate de senator initiatorul actualei legi din domeniul sigurantei nationale, si a sustinut ca acestea trebuie schimbate "pentru ca exista alte amenintari la adresa sigurantei nationale".

TIMOFTE: "IESIRI IZOLATE"
Directorul SRI, Radu Timofte, a dat asigurari ca evenimentele care se vor desfasura azi la Odorheiu Secuiesc cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni se vor afla sub controlul autoritatilor statului. "Sper sa dorm linistit si la noapte, si maine noapte. Nu ma astept la ceva deosebit. Nu ma astept la ceva anume. Iesirile izolate pot fi controlate de autoritati", a spus Timofte. Si seful Comisiei SRI, Radu Stroe, a sustinut ca a fost informat in legatura cu masurile luate si nu crede ca vor fi probleme speciale. "Exista elemente care sa ne asigure ca va fi liniste la Odorheiu Secuiesc", a conchis Stroe.

RAZBOI IN CSAT
Declaratia Comisiei de control a SRI poate fi calificata drept o noua etapa a crizei dintre presedintele Basescu si PNL. De data aceasta se trece intr-o faza acuta, cu sanse mici de rezolvare. Iar efectele dezastruoase sunt asupra securitatii nationale, care va ramane cu legislatia din 1991, cand Romania era inca membru al Tratatului de la Varsovia. Respingerea pachetului de legi, exprimata de liberalul Radu Stroe, prefigureaza pozitia premierului Tariceanu si a altor ministri liberali in viitoarea sedinta a CSAT din aceasta luna. Pachetul de legi are in vedere armonizarea legislatiei romanesti cu cea euroatlantica. O parte din articolele care au generat dezbateri aprinse are ca sursa de inspiratie legislatia americana, care este si ea criticata privind incalcarea drepturilor omului. Pachetul de legi a fost elaborat sub auspiciile Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, cu o contributie decisiva a SRI, SIE, MApN si MAI. Potrivit unor surse diplomatice si militare de la Bucuresti, disputele politice in interiorul Aliantei D.A. pe tema securitatii nationale au un ecou foarte prost in mediile occidentale. (Radu Tudor)

×
Subiecte în articol: politic legi radu comisiei