x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liber la alianţe

Liber la alianţe

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    18 Mar 2008   •   00:00
Liber la alianţe
Sursa foto: Christian Silva/

PNL şi PSD  se feresc la Bu­cureşti de orice angajament public, dar în teritoriu fili­a­lele pot face nestin­ghe­ri­te alianţe. Conducerile celor două partide au dat verde la alianţe după bunul plac al fi­lialelor, premierul Tă­ri­­cea­nu dând exemplul PD-L.

PNL şi PSD  se feresc la Bu­cureşti de orice angajament public, dar în teritoriu fili­a­lele pot face nestin­ghe­ri­te alianţe. Conducerile celor două partide au dat verde la alianţe după bunul plac al fi­lialelor, premierul Tă­ri­­cea­nu dând exemplul PD-L.

 

La finalul şedinţei de ieri a Biroului Politic al PNL, premierul Călin Popescu Tă­ri­ceanu a declarat că, în te­ritoriu, filialele partidului pot încheia înţelegeri electorale, înaintea turului doi al alegerilor locale, după bunul plac. “În momentul în care am constatat că Partidul Democrat, zis şi Liberal, şi-a scos din statut interdicţia pe care şi-o impusese de a face vreo alianţă politică cu PSD, nu înţeleg care ar fi considerentul de ordin moral pentru care PNL nu ar putea să facă alianţe. În principiu, organizaţiile noastre au libertatea să decidă în plan local care sunt alianţele cele mai bune, în aşa fel încât administraţia să funcţioneze şi să poată servi obiectivele cetăţenilor. Nu cred că aceasta e cea mai importantă problemă: cu cine se vor alia. Vor trebui să facă o majoritate peste tot, fie că e este vorba despre Parlament sau despre consiliile locale, în orice ţară din Europa se fac ma­jo­ri­tăţi”, a şi explicat Tă­ri­ceanu ra­ţiunea acestei libertăţi. În timpul şedinţei Biroului Politic, vice­pre­şedintele Adrian Miuţescu s-a plâns că PD-L a început să facă în ţară alianţe locale cu PSD, iar li­beralii n-au nici o indicaţie de la centru spre cine să se orienteze. În contextul acesta, Tăriceanu ar fi transmis către filiale mesajul că pot face înţelegeri politice cu oricine. La centru însă, relaţia cu PSD a rămas tabu, libe­ralii de­cla­rân­du-şi public doar intenţia de a dis­cuta cu PC despre o eventuală colaborare pentru alegerile parlamentare.

 

FĂRĂ INTERDICŢII. Şi la PSD s-a dat liber la alianţe, condu­cerea centrală a PSD netrans­mi­ţând filialelor nici directivă, dar nici interdicţii. “La nivelul comu­ni­tă­ţi­lor locale pot exista înţelegeri, nimeni nu poate bloca o acţiune politică de un anume fel, dar de la sediul central nu vor fi transmise nici un fel de astfel de semnale. Vom avea o atitudine de partid de opo­zi­ţie faţă de orice alt partid de dreapta”, a declarat vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu. Întrebat dacă nu există o contradicţie între asumarea statutului de partid de opoziţie la PNL şi cola­bo­ră­rile la nivel local, Diaconescu a spus că “vom vedea dacă intră în contradicţie” şi că “n-a făcut nimeni o analiză” despre ceea ce s-a întâmplat la Botoşani.

Liderul PDL, Emil Boc, a de­clarat ieri că la Botoşani s-a reali­zat prima înmatriculare a alianţei PNL-PSD, iar taxa pentru aceasta va fi plătită de cele două partide prin rezultatele pe care le vor ob­ţi­ne la alegeri. El a susţinut că a remarcat şi “încercarea penibilă şi disperată” a PNL de a masca de­pen­denţa de Ion Iliescu, Adrian Năs­tase şi de PSD printr-o “presupusă alianţă” cu AP şi PNŢCD.

 

monica.iordache@jurnalul.ro

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd aliante