Interzicerea traseismului politic, introducerea votului electronic și alegerea primarilor în două tururi de scrutin se află printre priorităţile PNL în sesiunea de toamnă. Actualul sistem de alegere a edililor, votat de liberali umăr la umăr cu PSD, a stat la baza dezastrului electoral din 2016, când PNL a pierdut la scor alegerile locale şi parlamentare.
Liderii PNL s-au reunit în weekend, la Neptun, pentru a pune la punct strategia partidului în a doua sesiune parlamentară a acestui an. Liberalii vor ca în această sesiune să îndrepte o greșeală mai veche care i-a costat scump la alegerile din 2016, motiv pentru care vor iniţia un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Alegerea edililor într-un sigur tur a fost decisă în mai 2015, atunci când PNL a votat cot la cot cu PSD pachetul legilor electorale, promulgat fără obiecţii de preşedintele Klaus Iohannis. La acea vreme, președintele comisiei pentru elaborarea legilor electorale, liberalul Mihai Voicu, susţinea că parlamentarii PNL au votat întregul pachet de legi electorale pentru că acesta ar fi reprezentat „un pas înainte față de vechea legislație”, deşi prevedea alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. În ziua adoptării legilor electorale, fosta şefă PNL Alina Gorghiu şi liderul PSD Liviu Dragnea au oferit imaginea blatului politic în Parlament, fotografiile cu cei doi „rivali” politici pupându-se pe obraz făcând deliciul presei. PNL mai are în plan interzicerea traseismului politic, introducerea votului electronic, eliminarea ajutoarelor sociale pentru cei care refuză un loc de muncă, modificarea Codului Fiscal pentru reducerea TVA și a taxelor pe muncă, dar și stoparea creşterii „aberante” a salariului minim.
Din moţiune în moţiune, până la victoria finală
Președintele Ludovic Orban a reiterat, la malul mării, planurile PNL de a depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE, dând asigurări că un astfel de demers va fi inițiat, chiar dacă nu s-a stabilit încă momentul exact. În plus, până la moțiunea de cenzură, liberalii vor depune trei moțiuni simple împotriva unor membri ai Cabinetului Tudose, prima dintre acestea urmând a fi depusă săptămâna viitoare împotriva ministrului Educației, Liviu Pop. Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan susţine că moțiunea simplă pe Educație se impune având în vedere că anul școlar începe fără manuale pentru elevii de clasa a V-a și fără avize de funcționare pentru majoritatea școlilor, dar și din cauza politizării managementului educațional. De asemenea, PNL va depune o moțiune simplă și pe Sănătate, în urma crizei vaccinurilor, iar cea de-a treia moțiune simplă îl va viza pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, având ca pretext inexistența proiectelor de construire a autostrăzilor Pitești-Sibiu și Transilvania-Moldova. În plus, liderii PNL vor iniţia demersurile pentru înființarea a două comisii parlamentare de anchetă, una pe infrastructură și alta privind reangajările din Ministerul de Interne în timpul actualului ministru Carmen Dan.
S-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondenţă cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetăţenilor români care se află şi muncesc în alte ţări. Este vorba despre peste trei milioane de cetăţeni români care trebuie să-şi poată exercita dreptul de vot şi cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă.
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna Ludovic Orban, preşedinte PNL