x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii voiau să fie aleși pentru toată viaţa

Liberalii voiau să fie aleși pentru toată viaţa

de Andreea Dumitrache    |    30 Mar 2016   •   19:25
Liberalii voiau să fie aleși pentru toată viaţa

Senatorii şi deputaţii PNL au adoptat, pe şest, într-o şedinţă comună, o rezoluţie prin care toţi parlamentarii în funcţie şi-ar fi păstrat scaunele şi ar fi fost puşi, automat, pe listă la viitoarele alegeri din toamnă. Adică să aibă drept de preempţiune. Co-preşedinţii partidului, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, au respins formula.

În şedinţa Biroului Politic s-a adoptat o rezoluţie prin care sunt impuse mai multe criterii pe care actualii aleşi ar trebui să le îndeplinească, dacă vor să mai fie puşi pe liste. Dacă îndeplinesc aceste criterii, atunci actualii parlamen-tari vor fi sprijiniţi în competiţia pentru un nou loc de parlamentar la alegerile din toamnă. Deşi primul criteriu al libe-ralilor se referă la integritatea candida-ţilor, Biroul Politic l-a valididat pe deputatul Alin Popoviciu pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, deşi acesta este urmărit penal, pentru instigare la abuz în serviciu, pentru că ar fi obţinut, ilegal, nişte contracte de la societatea Aeroportul Traian Vuia, din Timişoara. Şi senatorul Andrei Voloşevici a rămas candidatul liberalilor la Primăria din Ploieşti, asta deşi pe numele lui procurorii DNA Ploieşti au declanşat urmărirea penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu în cazul finanţării echipei de fotbal Petrolul din bani de la bugetul local. Pentru co-preşedintele PNL Vasile Blaga, acestea nu sunt însă fapte de corupţie.

 

Aleși pe vecie

În timp ce aleşii cu probleme penale sunt favorizaţi în cursa pentru alegerile locale, parlamentarii de rând sunt supăraţi că nu le-a fost admis dreptul de preempţiune. Surse din partid sau dezvă-luit că Vasile Blaga nu a acceptat acest lucru, pentru că foştii democrat-liberali ar fi fost astfel cei defavorizaţi, fiind de două ori mai puţini faţă de vechii liberali. „Poate au cerut pe hol, că în şedinţă nu a existat niciun fel de observaţie, nu a venit nicio propunere. Această rezoluţie a fost propusă încă de săptămâna trecută. A venit într-o formă care nu impunea toate aceste rigori impuse de societatea civilă. Necandidându-se pe listă, ci pe colegii, nu poţi vorbi de preempţiune” a declarat co-preşedintele liberalilor, Alina Gorghiu. Mai mult, parlamentarii PNL vor fi obligaţi să participe la şedin-ţele importante, dacă vor să mai candideze, nu vor mai fi lăsaţi să chiulească. Rezoluţia se va aplica imediat, înce-pând cu votul pentru Consi-liul de Admnistrație al TVR şi cel pentru reținerea şi arestarea deputatului Sebas-tian Ghiță.Toți deputații au fost avertizați prin sms, astfel că toți cei care vor lipsi de la aceste şedințe nu se vor mai regăsi pe listele partidului la alegerile parlamentare.

 

Domnul Voloșevici îndeplineşte cele zece criterii de integritate în acest moment. Nu este acuzat de dare sau luare de mită. Da? Este pentru finanţare... el e cu finanţarea clubului de fotbal dacă e legală sau nu e legală. Vasile Blaga, copreşedinte PNL

×