Scorul sub 20% obţinut de PNL la alegerile europarlamentare a declanşat un adevărat iureş în interiorul partidului. În numai câteva ore, liberalii s-au trezit din ALDE în PPE, fără lideri, care au demisionat, dar tot cu Crin Antonescu preşedinte, iar membri cu state vechi au fost daţi afară din partid.
Nebunia a început de dimineaţă, imediat după ce BEC a anunţat primele rezultate oficiale ale scrutinului europarlamentar de duminică. Crin Antonescu a apărut într-o conferinţă de presă în care a anunţat că va propune conducerii partidului ca europarlamentarii liberali să adere la grupul Popularilor Europeni (PPE), chiar dacă statutul prevede că PNL e membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni(ALDE). “Este o decizie pe care eu o voi propune şi care sper să fie adoptată – nu ne putem asuma riscul ca Comisia Europeană să fie condusă de un preşedinte socialist (...) există o compatibilitate doctrinară, de orientare strategică”, a spus Antonescu.
Întrebat dacă va demisiona aşa cum a promis, Antonescu a spus că nu există niciun fel dubiu în legătură cu acest lucru. “Un preşedinte de partid nu îşi dă demisia în faţa presei ci, pentru că este o decizie politică, o face în faţa partidului său”, a spus liderul PNL, adăugând că decizia sa nu va fi supusă unui vot în Biroului Politic Naţional.
La scurt timp după conferinţa lui Crin Antonescu, primvicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi-a anunţat de la Sibiu demisia din funcţiile pe care le deţine în partid. “Având în vedere rezultatele obţinute de PNL la scrutinul de ieri şi mă refer aici mai mult la rezultatele obţinute în municipiul Sibiu decât la nivel de ţară, care şi ele sunt proaste, în acest context vă informez că am demisionat în această dimineaţă din calitatea de prim-vicepreşedinte al PNL şi din calitatea de membru în Biroul Politic. Am informat preşedintele partidului despre acest pas”, a precizat Iohannis.
Tăriceanu, dat afară din şedinţă
A urmat şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN), în care propunerea ca PNL să adere la PPE a fost aprobată şi înaintată Delegaţiei Permanente şi s-a votat împotriva unei colaborări cu PSD. “O decizie politică foarte importantă, fără echivoc, a fost aceea de a exclude orice colaborare în plan guvernamental şi în plan parlamentar cu PSD”, a anunţat Antonescu. Înaintea şedinţei BPN, el s-a întâlnit într-o şedinţă restrânsă cu un grup de lideri apropiaţi în care s-a decis o demisie în bloc, dar formală, a conducerii PNL, urmând ca demisionarii, în frunte cu el, să rămână interimari la cârma partidului, până la congresul ce va alege noi lideri. De asemenea, ei au decis excluderea din partid a liberalilor care susţin refacerea USL, consideraţi “trădători”.
După BPN, liberalii s-au reunit în Delegaţia Permanentă unde, însoţit de Radu Stroe, Daniel Chiţoiu şi Adrian Gerea a venit şi fostul premier Tăriceanu, reîntors în PNL, dar căruia Crin Antonescu i-a contestat calitatea de membru al partidului. În acest context, Tăriceanu a fost nevoit să plece din şedinţă după doar 10 minute. El a explicat că, la propunerea lui Ludovic Orban, care a contestat calitatea sa de membru PNL, Delegaţia Permanentă a decis că nu poate participa la reuniunea conducerii partidului. Tăriceanu a susţinut că PNL, în loc să facă o analiză a votului şi să “decodifice” mesajul dat de electorat, “continuă să ia decizii extrem de importante” precum aderarea la PPE sau viitoare alianţe cu partide de pe scena politică românească. De asemenea, Tăriceanu a mai spus că actuala conducere a PNL este demisionară şi nu mai are legitimitate, ca şi deciziile luate în Delegaţia Permanentă. “Se merge în acelaşi stil dictatorial şi sigur că consecinţele probabil că din păcate se vor agrava. (...) Nu în acest fel se conduce un partid”, a mai spus fostul premier.
Radu Stroe, exclus din partid
După şedinţă, Crin Antonescu a declarat că Delegaţia Permanentă a luat act de decizia sa şi a BPN de a demisiona, urmând ca data congresului să fie stabilită mâine. El a precizat că împreună cu membrii BPN va exercita prerogativele de conducere administrativă până la data congresului PNL. De asemenea, Delegaţia Permanentă a decis excluderea din PNL a fostului ministru Radu Stroe, susţinător al refacerii USL. “Regret nespus că PNL să îndreaptă cu paşi vertiginoşi către o prăpastie”, a comentat Stroe decizia, adăugând că ia în calcul o colaborare cu PSD. El l-a criticat dur pe Crin Antonescu, spunând că nu-l mai vede prezidenţiabilul PNL. “Nu, exclus. Domnul Antonescu, după părerea mea, şi-a încheiat cariera politică în această chestiune. El a făcut-o, cu grupul lui. Nu asta mă deranjează, ci că a adus partidul în această zonă, a lui 14%, al atâtor aleşi locali care vor trebui să facă ture în stânga sau dreapta pentru a putea supravieţui până la alegerile din 2016”, a spus Stroe.
De altfel, după deciziile de luni Antonescu se află pe un teren minat, Ludovic Orban exprimându-şi dorinţa de a candida la şefia PNL, în timp ce Daniel Chiţoiu îl susţine pe Tăriceanu.
ALDE: PNL lângă Băsescu
Totodată, Delegaţia Permanentă a aprobat trecerea PNL la PPE, Antonescu afirmând că există o compatibilitate doctrinară între popularii europeni şi liberali. El a fost susţinut şi de soţia sa, Adina Vălean, proaspăt realeasă europarlamentar pe lista PNL, într-o postare pe Facebook. “Domnul Ponta nu are cum să înţeleagă orientări doctrinare, pentru că el nu are doctrină, iar PSD-ul este sfâşiat între doctrina Ion Iliescu şi doctrina poşetelor. Eu cred că locul PNL în noul Parlament European este în grupul PPE, pentru că, din păcate, orientarea partidelor care compun acum grupul ALDE este majoritar centru-stânga”, a susţinut Vălean.
Dacă liberalii europeni s-au declarat surprinşi de decizia PNL, popularii europeni, prin Joseph Daul, au salutat-o, anunţând că sunt gata să demareze rapid procedurile de aderare a liberalilor la PPE. Liderii ALDE susţin că delegaţia PNL în PE se alătură lui Traian Băsescu prin intrarea în PPE şi îşi arată slăbiciunea în loc să îşi întărească poziţia în Legislativul UE. “Rezultatul alegerilor arată că Grupul ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în Parlamentul European. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată”, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui ALDE, Graham Watson şi a liderului Grupului ALDE, Guy Verhofstadt.
În opinia premierului Ponta, trecerea PNL la PPE poate afecta imaginea externă a României. “Este o îngrozitoare minciună. Eu ţin minte că acum o săptămână spunea: «Noi suntem liberali şi aşa rămânem». Pentru imaginea României este un lucru foarte prost. Numai în România s-a întâmplat de două ori, nu o dată, ca un lider de partid să îşi ia partidul peste noapte şi să şi-l ducă dintr-o familie în alta. Nu mai există niciun precedent. Cei de la Bruxelles, Strasbourg nu or să vorbească despre Antonescu, că nu ştiu cine este Antonescu, vor vorbi despre faptul că în România, a doua oară, un partid candidează într-un fel – PD-ul era socialist şi PNL-ul erau liberali şi, peste noapte, pentru că aşa decid liderii, trec la altă familie politică. Trădătorii şi traseiştii sunt primiţi şi în PE, că.. la număr, dar sunt dispreţuiţi, cum sunt şi în România”, a declarat Ponta.