x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea solicită Guvernului să explice cum a fost desfăşurată campania de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului"

Liviu Dragnea solicită Guvernului să explice cum a fost desfăşurată campania de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului"

28 Noi 2016   •   12:05

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului să ofere explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului". 

Potrivit liderului social-democraţilor, actualul Guvern este dator să dea răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la achiziţia "Cuminţeniei Pământului" privind mandatul şi membrii comisiei de negociere, experţii, care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, "după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro". În plus, mai este problema persoanei care l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte acest preţ şi dacă aprobarea a fost dată într-o şedinţă a Executivului, sau nu. 

Liderul PSD a solicitat, totodată, ca Guvernul să precizeze care este conţinutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii şi mecanismul legal prin care banii strânşi prin subscripţie publică se vor înapoia donatorilor şi care vor fi costurile şi cum vor fi finanţate. 

Liviu Dragnea a mai cerut Guvernului să spună "cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele şase milioane de euro prin subscripţie publică, statul va renunţa la dreptul de preempţiune". 

"De ce evitaţi să le răspundeţi românilor care, cu bună credinţă, au răspuns apelului dumneavoastră şi au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor şi sunt numiţi 'Păgubiţii Brâncuşi'? Credeţi că, după acest fiasco, va mai avea cineva încredere să participe la o asemenea subscripţie publică?", a punctat preşedintele PSD, scrie Agerpres.

Citeşte şi:

Reacția premierului Cioloș după acuzele privind achiziţia "Cuminţeniei Pământului"

 

Dragnea, despre "Cuminţenia Pământului: O poveste atât de întortocheată, atât de neclară, mulţi spun că este cu iz penal

×