x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Dragnea transformă PSD într-un one man show

Liviu Dragnea transformă PSD într-un one man show

de Diana Lazăr    |    10 Feb 2016   •   20:38
Liviu Dragnea transformă PSD într-un one man show

Toţi oamenii lui Dragnea. Cam aşa arată acum conducerea PSD şi pe verticală, şi pe orizontală. Consiliul Naţional are de ieri un nou preşedinte, în persoana lui Mihai Fifor, liderul senatorilor social-democraţi. Victor Ponta a pierdut astfel ultimul om de încredere de la vârful PSD. Rovana Plumb nu a participat la şedinţă, invocând o răceală care a reţinut-o la domiciliu.

Cu o mână le face vânt oamenilor lui Ponta din echipa de conducere şi cu alta îi transmite bezele fostului premier. Liviu Dragnea a înlocuit-o pe Rovana Plumb de la şefia Consiliului Naţional al partidului cu o tânără speranţă social-democrată, Mihai Fifor, lider al senatorilor, luat sub aripa protectoare de preşedintele partidului.

Candidatura lui Fifor a fost ţinută la secret până în ultimul moment. Cu o oră înainte de începerea lucrărilor, Constantin Niţă era singurul candidat pentru postul de preşedinte al Consiliului. Se pare însă că interpretările din presă cum că Niţă ar primi astfel un premiu de consolare pentru că nu a câştigat la Congres un post în conducerea PSD şi cele legate de faptul că Dragnea îi readuce în prim-plan pe dinozaurii partidului l-au determinat pe şeful PSD să facă o schimbare de ultim moment.

„Niţă a plecat deja acasă. Era supărat. Nu mai vrea să candideze la nimic în partid, ba chiar ar urma să-şi dea demisia şi de la şefia organizaţiei de Braşov”, au declarat, pentru Jurnalul Naţional, surse din PSD. Nici Rovana Plumb nu a asistat la şedinţă, deşi era aşteptată să predea personal mandatul. „Rovana e puţin răcită”, a scuzat-o Liviu Dragnea în faţa colegilor.

Cu o zi înainte însă, fostul ministru al Muncii a fost prezentă la şedinţa de grup a deputaţilor PSD şi nu dădea impresia că ar supăra-o vreun virus. Sursele citate susţin însă că Plumb ar fi avut săptămâna trecută o discuţie cu Liviu Dragnea în urma căreia ar fi plecat supărată. Ca s-o împace însă pe apropiata lui Ponta, preşedintele PSD a anunţat marţi seara că i-a oferit Rovanei Plumb postul de vicepreşedinte în Biroul Permanent, rămas vacant în urma demisiei lui Andrei Dolineaschi.

„Îmi doresc să redevină o platformă pentru intelectualii de stânga acest Consiliu Naţional”, a afirmat Dragnea înainte să anunţe candidatura lui Fifor. Însă acesta din urmă pare a avea o viziune de laborant.

„Consiliul Naţional al PSD trebuie să fie un laborator, un creuzet în care să se discute care este viitorul politic, ideologic al partidului. Întâmplarea face că lucrul acesta se dezbate într-un an electoral, un an cu două tururi de scrutin extrem de important pentru soarta partidului nostru, cu alegeri locale şi parlamentare, un an în care poate mai mult ca oricând partidul are nevoie de o reideologizare, de o reaşezare pe eşichierul politic, astfel încât electoratul nostru să ne perceapă ca ceea ce suntem, adică PSD”, a spus Niţu.

De la tribuna Consiliului, Liviu Dragnea i-a adresat o invitaţie în absenţă lui Victor Ponta în prima linie a partidului. „Românii pot să vadă acum diferenţele între guvernarea PDL şi guvernarea PSD. Îi mulţumesc lui Victor pentru buna guvernare şi vreau să-l invit să revină în acest an electoral în prima linie a partidului acolo unde-i este locul. Îmi doresc să mi se alăture aşa cum şi eu i-am stat alături în toţi aceşti ani”, i-a transmis preşedintele PSD fostului său camarad.

Rotirea cadrelor social-democrate

După şedinţa Consiliului, Dragnea i-a adunat pe liderii organizaţiilor într-o şedinţă de Comitet Executiv extrem de scurtă în care s-au tranşat rapid decizii parcă luate dinainte. Scandalul din organizaţia de Bucureşti s-a finalizat cu înlocuirea lui Robert Negoiţă cu Gabriela Firea care, cel mai probabil, va fi şi candidatul partidului pentru primăria gene- rală. Negoiţă nu a rămas însă fără funcţie, el devenind secretar regional pe Bucureşti-Ilfov şi urmând să coordoneze campania electora- lă din acest an. La rândul său, Cristian Rizea, preşedintele PSD Sector 5, a fost suspendat pentru şase luni din funcţie din cauza războiului cu Negoiţă, război pe care l-a exportat în presă. Surse din PSD susţin însă că ar urma şi alte schimbări în organizaţiile din teritoriu acolo unde sunt probleme de coordonare tocmai în perspectiva campaniei electorale.

Candidatura lui Fifor a venit ca o surpriză inclusiv pentru el, asta după ce Constantin Niţă a fost convins de Dragnea să renunţe la ambiţii. Schimbări de cadre au început şi în organizatii. PSD Bucureşti este condusă de Gabriela Firea, în locul lui Robert Negoiţă.
 

×