x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liviu Voinea: E prea devreme să spunem că avem recesiune; datele la trimestrul I sunt mult prea volatile

Liviu Voinea: E prea devreme să spunem că avem recesiune; datele la trimestrul I sunt mult prea volatile

de Agerpres    |    14 Aug 2014   •   22:31
Liviu Voinea: E prea devreme să spunem că avem recesiune; datele la trimestrul I sunt mult prea volatile

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat joi, la Digi 24, că este prea devreme să spunem că România a intrat în recesiune, deoarece datele privind primul trimestru sunt mult prea volatile şi vor mai fi modificate pe măsură ce vor apărea cifrele pentru următoarele două trimestre.

"După părerea mea, este prea devreme să spunem că avem recesiune, întrucât datele la trimestrul I sunt mult prea volatile şi diferenţa este foarte mică între plus şi minus 0,2%. Da, în trimestrul doi este o încetinire a creşterii economice, dar datele pentru trimestrul I s-au modificat acum pe baza trimestrului II, se vor mai modifica pe baza trimestrului III, se vor modifica pe baza trimestrului IV. Da, avem două trimestre în care s-a mers mai prost decât în trimestrele 3 şi 4 ale anului trecut, dar acelea au fost trimestre în care a fost o activitate peste potenţial, chiar excepţională, am avut o creştere de 5,1% în trimestrul IV al anului trecut. (...) Eu rămân la părerea că nu este recesiune. Este într-adevăr o încetinire a ritmului de creştere economică, dar la şase luni 2014, faţă de primele şase luni din 2013, avem o creştere de 2,6%. Da, este mai mică decât creşterea de la sfârşitul anului trecut, de 3,5%, deci din acest punct de vedere este o încetinire a ritmului de creştere economică", a spus Voinea.

Acesta a explicat că, din cele două trimestre ce compun 'aşa-zisa recesiune', cifrele pentru unul sunt foarte discutabile, fiind rectificate de trei ori în decurs de câteva săptămâni.

"Avem de-a face cu a treia rectificare a acestor cifre în decurs de câteva săptămâni şi ele vor mai suferi modificări. Pe măsură ce vor apărea şi cifrele pentru trimestrele III şi IV, se vor modifica din urmă şi trimestrele I şi II. Acesta este un prim motiv pentru care eu sunt reticent în a spune că avem recesiune, pentru că avem date parţiale pe trimestrul I. Un al doilea motiv este imaginea de ansamblu a economiei. Recesiunea în general este însoţită de scăderea producţiei şi nu este cazul, de scăderea cererii, şi nu este cazul...Avem o creştere a consumului, avem o creştere a importurilor, care tot element de cerere reprezintă. Da, avem o scădere a investiţiilor...Deci sunt elemente mixte. Nu avem o imagine clară de recesiune", a precizat ministrul delegat pentru Buget.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, unul dintre motivele încetinirii creşterii economice este efectul de bază din agricultură, anul trecut o parte din creşterea economică fiind determinată şi de agricultură.

"Acum s-a schimbat structura creşterii economice. Anul trecut de exemplu consumul populaţiei nu a contribuit deloc la creşterea economică. Anul acesta a contribuit...E o schimbare a structurii creşterii economice. Unii factori au fost pe plus, cum ar fi producţia industrială, exporturile şi consumul, alţii pe minus, cum ar fi agricultura şi construcţiile, investiţiile, şi publice şi private", a mai spus Voinea.

El a afirmat că sunt mai multe definiţii ale recesiunii, una fiind cea a Eurostat, conform căreia recesiune este atunci când se înregistrează două trimestre consecutiv de scădere, raportat la trimestrul precedent.

"Sunt mai multe definiţii. Este definiţia Eurostat, care spune într-adevăr două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul precedent. În trimestrul II e clar că a fost scădere faţă de trimestrul I. 1% este o încetinire clară a ritmului de creştere economică. Însă, în cazul, trimestrului I 2014 faţă de trimestrul IV 2013, prima oară statistica l-a anunţat pe plus cu 0,1%, în iulie l-a ajustat în creştere, pe plus, cu 0,2%, peste câteva săptămâni l-a ajustat pe minus cu 0,2%...", a mai explicat ministrul.

Acesta a menţionat că nu ştia de noile cifre transmise Eurostat, dar că INS trebuie să comunice foarte clar care sunt motivele acestei modificări.

"De cifra de azi ştiu de azi. Instituţional nu am fost informat. E adevărat că sunt în concediu. Poate a venit o hârtie la minister. Statistica este independentă, nu trebuie să ne anunţe neapărat, dar trebuie să comunice foarte bine care sunt motivele pentru care de o săptămână la alta sau în decurs de câteva săptămâni ceea ce era cu plus devine cu minus şi iarăşi este posibil să devină cu plus peste câteva luni...Ei au un model care estimează nişte parametri, dar estimează şi pentru trecut. Eu întreb ce s-a întâmplat între iulie şi august cu datele pe trimestru I. Absolut nimic, pentru că deja nu mai eram în trimestrul I...Însă au apărut şi datele pe trimestrul II şi ei au nişte aşa numite medii mobile. Întrucât trimestrul II a fost cu minus s-a modificat din urmă şi trimestrul I şi alte trimestre din urmă. PIB, la trimestrul I am avut o scădere de minus 0,2, dar am avut şi o creştere a PIB brut 3,8 care nu s-a modificat, trimestrul I la trimestrul precedent. Trebuie să dau explicaţii tehnic, nu vreau să intru în polemici de natură politică", a spus Liviu Voinea.

Acesta a adăugat că nu suntem în situaţia Italiei sau a Franţei, care au o creştere pe tot anul sub 1% şi atunci contează evoluţia de la un an la altul.

"Noi avem creştere economică la jumătate de an 2,6%, avem prognoza de 2,8% pe tot anul şi rămâne o prognoză plauzibilă. Pe noi ne judecă agenţiile internaţionale de rating. Acestea în mai ne-au îmbunătăţit ratingul. Prin datele de ansamblu ale economiei au justificat îmbunătăţirea ratingului. Şi aceste fundamente macroeconomice nu se schimbă de la o zi la alta aşa cum se pot schimba rezultatele unor modele econometrice", a conchis Liviu Voinea. 

×
Subiecte în articol: liviu voinea recesiune