Coaliţia pentru o guvernare curată a identificat 56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene, care nu întrunesc criteriile de integritate, printre care Ilie Sîrbu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan de la PSD, Victor Dobre şi Ovidiu Silaghi de la PNL, Cristian Boureanu şi Ionel Manţog de la PD-L.
Coaliţia pentru o guvernare curată a identificat 56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene, care nu întrunesc criteriile de integritate, printre care Ilie Sîrbu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan de la PSD, Victor Dobre şi Ovidiu Silaghi de la PNL, Cristian Boureanu şi Ionel Manţog de la PD-L.
Coaliţia pentru o guvernare curată a prezentat, duminică, monitorizarea candidaţilor la preşedinţia Consiliilor Judeţene, demersul incluzînd, de asemenea, actualii deţinători ai acestor funcţii publice, precum şi membrii a 9 Consilii Judeţene.
Preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a arătat că au fost monitorizaţi 150 de candidaţi, reprezentînd partidele cu peste 5% opţiuni de vot în judeţe, problemele cele mai mari fiind identificate în judeţele Bacău, Gorj, Bihor, Galaţi, 8 judeţe fiind declarate "curate”, iar în "judeţele problematice” Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi au fost constatate "evoluţii pozitive”.
Ea a arătat că monitorizara a identificat 56 de "candidaţi cu probleme”. Pe lista Coaliţiei, 22 de candidaţi sunt de la PSD (partid care deţine majoritatea Consiliilor Judeţene), 15 sunt din partea PNL, 9 de la PDL, 2 de la PRM, 3 aparţin PC, 2 provin de la PNG, 2 de la UDMR şi unul de la UCM.
Lista care include candidaţii care nu îndeplinesc criteriile de integritate se deschide cu judeţul Alba, candidatul liberal Nicolae Popa fiind declarat "traseist politic”.
În Argeş, democrat-liberalul Cristian Boureanu este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor statului, iar social-democratul Constatin Nicolescu s-a aflat în conflict de interese, licitaţia pentru programul "Cornul şi Laptele” fiind cîştigată de o firmă la care lucra soţia sa.
În Bacău, liberalul Ionel Palăr a fost identificat drept traseist politic, democrat-liberalul Vasile Nistor a avut un proces de evacuare cu RAAPPS, conservatorul Dragoş Avram este şi el traseist politic şi are o firmă care a avut afaceri cu primăria pe cînd el deţinea funcţii în administraţia locală, iar social-democratul Dragoş Benea este acuzat de presa locală că a schimbat destinaţia unui credit european.
În Bihor, candidatul UDMR Kiss Alexandru este prezentat de presă ca un beneficiar al poziţiei sale publice de preşedinte al CJ, ştefan Seremi (PDL) a fost în conflict de interese şi în incompatibilitate, iar Mihai Bar (PSD) a fost acuzat că a facilitat afaceri ale fraţilor Micula.
În Bistriţa Năsăud, Viorel Pupeză (PC) este traseist, iar Gheorghe Marinescu (PSD) este acuzat că a facilitat angajarea fiului său într-o firmă subordonată CJ.
În Botoşani, Constantin Conţac (PSD) a fost trimis în judecată. În Brăila, Gheorghe Bunea (PSD) a fost criticat pentru diverse conflicte de interese. În Braşov, Aristotel Căncescu (PNL) a fost subiectul mai multor scandaluri de presă. În Cluj, Marius Nicoară (PNL) nu a depus declaraţia de interese, iar Vasile Soporan (PSD) a fost colaborator al Securităţii.
În Constanţa, Gheorghe Dragomir (PNL) a omis să treacă două firme în declaraţia de avere, iar Nicuşor Constantinescu (PSD) este asociat în afaceri cu primarul Radu Mazăre. În Dîmboviţa, liberalul Gheorghe Plăiaşu şi Gheorghe Ana (PSD) nu îndeplinesc criteriile de integritate.
În Dolj, doar Victor Odolbaşa a fost identificat drept incompatibil cu criteriile Coaliţiei, datorită traseismului.
În Galaţi au fost identificaţi Marius Necula (PDL) şi Eugen Durbacă (PC) ca traseişti politici. Victor Dobre (PNL) a beneficiat de o Hotărîre de Guvern prin care se alocau 100.000 de dolari pentru unele firme pe care le deţinea.
În Giurgiu, Dan Niţulescu (PDL) este traseist, iar Niculae Bădălău (PSD) a fost acuzat că a dat un "tun imobiliar”.
În Gorj au fost identificaţi Ilie Morega (PNL), Ionel Manţog (PDL), Ion Călinoiu (PSD) şi Nicolae Mischie (PNG).
În Harghita, Szas Jeno (PCM) a "patronat” încercările consiliului local de a evacua un orfelinat. În Hunedoara, au fost identificaţi drept incompatibili Cristian Vladu (PDL) şi Mircea Moloţ.
În Iaşi, liberalul Traian Dobre este considerat traseist, iar în Mehedinţi, Liviu Mazilu (tot PNL) a fost implicat într-un scandal al "fişelor de evacuare”. În Mureş sunt incompatibili cu criteriile CGC Edit Lokody (UDMR) şi Ciprian Dobre (PNL). Judeţul Olt este reprezentat pe lista Coaliţiei de Marin Ionică (PDL), Paul Stăncescu (PSD) şi Jenel Copilău (PNL).
În Prahova, Mircea Cosma (PSD) a fost acuzat că a privatizat o societate publică în beneficiul său, iar Florin Aghel (PNCD) este traseist.
În Satu Mare, Ovidiu Silaghi (PNL), actualul ministru este, în acelaşi timp şi preşedintele Camerei de Comerţ a judeţului. În Sălaj, Tiberiu Marc (PSD) a lucrat în Securitate. În Sibiu, Ion Cindrea (PSD) şi Gheorghe Dicu (PNL) sunt pe lista Coaliţiei.
Suceava este reprezentată pe listă de către Gavril Mîrza (PSD), care a fost trimis în judecată. În Teleorman, Alexandru Mocanu (PDL) a promovat interesele familiei sale în calitate de deputat, iar Liviu Dragnea (PSD) a fost acuzat că s-a îmbogăţit de pe urma funcţiei publice.
În Timiş, Ilie Sîrbu (PSD) a fost acuzat că a reuşit să cumpere, printr-o inginerie legislativă, o vilă. În Tulcea sunt incompatibili cu criteriile Coaliţiei Trifon Belacurencu (PSD) şi Gheorghe Bunduc (PRM).
Vasluiul este reprezentat de sVasile Mihalachi (PSD) şi Corneliu Bichineţ (PRM). În Vîlcea este incompatibil Ion Cîlea (PSD). În Vrancea, singurul prezent pe lista Coaliţiei este Marian Oprişan (PSD), care a fost trimis în judecată de DNA.
Problemele indentificate sunt achiziţiile publice incorecte, traseism masiv ("PRM către PNL, PSD către PDL, PC către orice”), afaceri de partid, legislaţie cu destinaţie.
Coaliţia a constatat foarte multe cazuri în cercetare penală şi puţine trimiteri în judecată, multe cazuri finalizate cu NUP, "destui candidaţi” cu probleme care candidează din nou pentru partidele mari, tribunale provinciale care opresc "licitaţii şi distribuiri abuzive de bani”.
Procedura de monitorizare se bazează pe propuneri şi documentare realizate de jurnalişti locali, pe baza presei, rapoartelor procuraturii, declaraţii de avere şi de interese. De asemenea, acestea au fost verificate şi editate anonim de către jurnalişti din presa centrală.
Monitorizarea a fost finalizată finalizat cu dezbateri şi vot dat de către membrii Coaliţiei, fără a mai exista şi procedura de contestare.
Criteriile de intergitate vizează: profitul din conflict de interese datorat funcţiei publice, problemele de formă legală (incompatibilitate formală, completare de declaraţiilor de avere sau interese cu mari abateri, sau chiar absenţa acestor documente publice), colaborarea cu fosta Securitate, clientelismul (folosirea funcţiei publice pentru a aduce profituri unor persoane sau grupuri de interes cu care se poate stabili o legătură de interes), trimitere în judecată sau condamnare.
Alina Mungiu Pippidi a precizat că există încă 9 nume de candidaţi susceptibili de a fi colaborat cu fosta Securitate, ei fiind în prezent verificaţi de CNSAS. Ea s-a declarat nedumerită de faptul că în cazul unui "domn din Timişoara”, CNSAS a precizat că nu a precizat cu Securitatea, dar că numele său se regăseşte pe un proces verbal.
Ea a mai spus că, în funcţie de eventualele informaţii noi care pot apărea despre alţi candidaţi, lista celor care nu îndeplinesc criteriile de integritate va fi actualizată.
Coaliţia este formată din Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Societatea Academică din România, Societatea "Timişoara”.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro