x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lovitură de teatru şi victorie pe muchie de cuţit

Lovitură de teatru şi victorie pe muchie de cuţit

de Mihaela Matachita    |    08 Dec 2009   •   00:00
Lovitură de teatru şi victorie pe muchie de cuţit

A doua zi după scrutinul prezidenţial din România, presa internaţională s-a concentrat asupra rezultatelor oficiale ale votului, contrare exit-poll-urilor, calificând această răsturnare spectaculoasă de clasament drept "lovitură de teatru" şi "victorie pe muchie de cuţit".



Agenţia France Presse a relatat că s-a produs o "lovitură de teatru la alegerile prezidenţiale din România", precizând că, "după ce sondajele de tip exit-poll acreditau ideea că a pierdut alegerile, preşedintele Traian Băsescu îl devansează luni pe rivalul său social-democrat Mircea Geoană". Agenţia franceză nu exclude "repetarea scenariului din 2004". Potrivit AFP, preluată de publicaţiile L'Express şi Le Parisien, social-democraţii candidatului Mircea Geoană contestă rezultatul, evocând "neregularităţi şi fraude" din partea "aparatului de stat al lui Traian Băsescu". Însă lansarea unei bătălii juridice în privinţa corectitudinii scrutinului şi numărătorii voturilor ar duce la întârzierea formării unui nou guvern, scenariu care pune în pericol noi tranşe de împrumut de la FMI. Le Monde a remarcat că, "după o campanie electorală virulentă, marea surpriză a acestor alegeri a fost rata înaltă de participare de 57%". Le Parisien sublinia totodată că "primarul Sibiului, Klaus Iohannis, susţinut de social-democraţi şi aliaţii lor liberali pentru postul de prim-ministru, părea ieri dimineaţă că s-a resemnat cu înfrângerea lui Geoană, afirmând că a întors o pagină".

Canalul de ştiri tv Euronews a transmis că Traian Băsescu a fost declarat învingător conform rezultatelor oficiale care au contrazis sondajele la ieşirea de la urne. Totuşi, rezultatul este unul "pe muchie de cuţit".

Portalul de ştiri europene EurActiv a remarcat şi el că Băsescu a fost reales cu un avantaj minuscul. "Victoria este o revenire spectaculoasă pentru Băsescu, care «se târa» în urma lui Geoană cu 8 puncte".

Agenţia Associated Press (AP), preluată şi de site-ul Huffington Post, a relatat că principalele partide de opoziţie din România contestă rezultatele alegerilor, acuzând că preşedintele Băsescu a obţinut prin fraudă o victorie cu scor strâns. Social-democraţii afirmă că Mircea Geoană a câştigat de fapt cursa electorală într-un scrutin crucial pentru rezolvarea crizei de guvern pe fondul unei recesiuni dureroase. Sprijinitorii lui Băsescu nu au răspuns imediat alegaţiilor. AP relatează apoi pe larg acuzaţiile lui Liviu Dragnea (PSD) la adresa corectitudinii scrutinului: fraudă, turism electoral masiv etc.

BBC a transmis rezultatele oficiale conform cărora Băsescu s-a clasat pe primul loc, a amintit însă că sondajele la ieşirea de la urne îl dăduseră învingător pe Geoană şi că ambii rivali îşi proclamaseră victoria.

Potrivit prestigiosului cotidian Wall Street Journal, "se pare că alegătorii români i-au oferit preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu un al doilea mandat", dar cu un "scor strâns", iar "opoziţia a reacţionat repede (venind) cu alegaţii privind neregularităţi şi contestă rezultatul votului". Sunt citaţi atât purtătorul de cuvânt din partea PSD, Liviu Dragnea, care a spus că "alegerile au fost fraudate", cât şi purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, Sever Voinescu, care a respins afirmaţiile despre fraudă. "Avem un sentiment de neîncredere în aceste alegeri, pe care nu l-am mai avut de la căderea comunismului acum 20 de ani", a spus Alina Inayeh, director la Black Sea Trust, citată de WSJ şi Dow Jones Newswires.

Presa italiană a relatat că, "în mod surprinzător Băsescu se îndreaptă spre victorie", cea spaniolă a arătat că "rezultatele contrazic sondajele", în timp ce unii avansau un "scenariu a la Eugen Ionescu": "O ţară, doi preşedinţi".

Reuters: "Cinci lucruri despre Băsescu"

Agenţia Reuters insistă asupra unui portret pe scurt al preşedintelui, sub titlul "Cinci lucruri de ştiut despre preşedintele Băsescu": a câştigat alegerile din 2004 promiţând să eradicheze corupţia, a pus umărul la căderea a două Guverne în timpul mandatului său, a făcut parte din Partidul Comunist, dar în timpul preşedinţiei sale au fost condamnate crimele comise în perioada acestui regim, l-a învins pe Mircea Geoană şi în 2000, la alegerile pentru Primăria Bucureştiului, şi a fost acuzat de remarci rasiste la adresa unei jurnaliste, precum şi de nepotism, când fiica sa şi-a făcut campanie pentru alegerile europarlamentare. "Liderul României câştigă din nou alegerile", este titlul dat de Financial Times. Prestigioasa publicaţie reaminteşte despre cât de importantă este numirea unui nou Executiv. "Stilul aspru al lui Traian Băsescu nu l-a făcut pe acesta prea îndrăgit de rivalii politici, ceea ce înseamnă că va avea de luptat pentru a obţine majoritatea parlamentară necesară susţinerii unui nou premier", scrie FT. Cotidianul citează un analist economic care susţine că "în acest moment, pentru investitori nu contează cine face guvernul, ci ca acest guvern să fie stabil, ceea ce, momentan, nu se întrevede". Socialiştii români denunţă "o fraudă masivă" în victoria lui Băsescu - a titrat ieri El Mundo. PSD a decis să conteste rezultatele alegerilor prezidenţiale care au avut loc duminică şi care l-au dat câştigător pe actualul preşedinte, Traian Băsescu, scrie cotidianul spaniol.  "Băsescu pare să fi câştigat cu ajutorul celor 150.000 de voturi date de cei peste 2 milioane de români care trăiesc în ţări precum Spania, Italia, Republica Moldova sau SUA, şi care l-au sprijinit ferm şi în primul tur", scrie El Mundo. "Noul preşedinte va trebui să combată corupţia şi să înceapă reformele macroeconomice la care România a căzut de acord cu FMI, şi care intră în contradicţie clară cu promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. Nu va fi uşor într-o ţară care şi-a dublat cifra de şomeri în ultimul an", concluzionează El Mundo. (I. Cristea, C. Pleşa)

×
Subiecte în articol: alegeri 2009