x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bode: Procesul de aderare la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în 2023

Bode: Procesul de aderare la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în 2023

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   17:54
Bode: Procesul de aderare la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în 2023
Sursa foto: Hepta

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat miercuri că i-a transmis ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, că procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în acest an.

„I-am transmis domnului ministru că procesul de aderare la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023. Prin modul în care s-a născut ideea europeană de spațiu fără controale la frontierele interne, aderarea la spațiul Schengen nu este doar un deziderat al României, ci este un drept instituit prin tratate pentru toate statele membre. Avem determinarea de a coopera strâns la nivelul instituțiilor noastre pentru că suntem foarte hotărâți să ajungem la o soluție pe parcursul acestui an”, a spus Bode la finalul întâlnirii avute cu ministrul austriac de interne.

Acesta a anunțat că au fost adoptate miercuri mai multe decizii pentru prevenirea migrației ilegale.

Este vorba de un memorandum pentru cooperare consolidată în Oradea, unde partea austriacă va putea trimite, din nou, un ofițer de legătură.

De asemenea, a fost semnat un memorandum între MAI, Ministerul Federal de Interne din Austria și Poliția din Ungaria pentru stabilirea unor patrule comune în zona și în punctul de trecere Nădlac II. Totodată, conform unei alte înțelegeri semnate miercuri, un reprezentant al MAI va merge la Viena să lucreze cu experți austrieci în domeniul migrației.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Gerhard Karner Lucian Bode