x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Ludovic Orban, în vizită la Institutul „Cantacuzino”: Laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi pentru COVID-19

VIDEO. Ludovic Orban, în vizită la Institutul „Cantacuzino”: Laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi pentru COVID-19

23 Apr 2020   •   11:05
VIDEO. Ludovic Orban, în vizită la Institutul „Cantacuzino”: Laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi pentru COVID-19
Sursa foto: Captură video

UPDATE. Principalele declarații: Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, după vizita la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, că va fi reluată producția vaccinului antigripal la acest institut, fiind necesară achiziționarea unui singur echipament.

„Există mai multe proiecte: reluarea producției vaccinului antigripal. Există un singur echipament lipsă. După achiziționarea lui se va trece la pregătirea liniei de fabricație”, a spus, joi, șeful Executivului.

Șeful Guvernului a mai spus că, cel mai probabil, producția va începe în anul 2021.

„În privința laboratorului unde se fac testări pentru COVID, laboratorul are o capacitate de 500 de testări care poate fi crescută.”, a declarat Ludovic Orban, la finalul vizitei.

„Este în curs de pregătire un nou produs de lansare pe piață. Este vorba despre imunomodulator care reglează nivelul de anticorpi din corp.”, a spus premierul României.

„Apreciez în mod deosebit activitatea noului manager, manager de criză care a fost numit de când a început criza de coronavirus. Am încredere că echipa de aici are capacitatea de a reporni Institutul Cantacuzino.”

„Capacitatea laboratorului ar putea crește la 1.000 de teste.”

Întrebat dacă în cadrul laboratorului se fac cercetări pentru realizarea unui vaccin împotriva COVID-19, Ludovic Orban a afirmat că „în cadrul laboratorului se vor putea efectua ceretări și despre acest virus”.

Întrebat despre producția de măști, în contextul în care după 15 mai acestea devin obligatorii în spațiile publice închise și în transportul în comun, premierul României a afirmat că există stocuri de milioane de măști FFP2.

„Va trebui ca până la data de 15 mai să producem capacități de măști suplimentare. Sunt stocuri de milioane de măști FPP2.”, a spus Ludovic Orban.

De asemenea, Ludovic Orban a afirmat că există discuții privind distribuirea de măști către persoanele defavorizate.

„Cu siguranță am discutat această chestiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măștilor în spații închise e foarte utilă; împiedică transmiterea virusului. Știți că preocuparea noastră de la începutul virusului a fost să susținem producătorii români. Avem deja utilaje noi, facem evidența producătorilor vom încerca să asigurăm cantitatea deplină pentru persoane vulnerabile care sunt sub incidența legii privind venitul minim. Vom încerca să asigurăm aceste măști fără cost.”

De asemenea, Ludovic Orban a afirmat că, în prezent, planul de repornire a economiei se află în curs de elaborare.

„Suntem în curs de elaborare a acestui plan. Analizăm toate măsurile restrictive. Analizăm un mecanism de ridicare a fiecărei măsuri, care este riscul epidemiologic.”, a spus premierul.  

În legătură cu șomajul tehnic, șeful Executivului a afirmat că nu mai este de actualitate, în condițiile în care starea de urgență se apropie de final.

„Nu mai este de actualitate pentru că ne apripiem de finalul stării de urgență. (...) O mare parte din sectorul public este puternic turat. În ceea ce privește șomajul tehnic pentru prima perioadă, avem banii. O parte din cheltuieli vor fi susținute din bugetul UE pentru România. Pregătim măsurile de relansare economică care trebuie să țină cont de măsurile de relaxare.”

În ceea ce privește măsurile de relaxare, Ludovic Orban a declarat că acestea sunt în analiză.

„Suntem în analiză. Trebuie să avem o radiografie a situației. Pe lângă fondurile pe care le avem la buget, avem fondurile europene. Analizăm obținerea de susținere de la BERD, Banca Mondială. Trebuie să inventariem toate resursele pe care le avem la dispoziție. Au venit români din țările UE care vor avea nevoie să-ți găsească un loc de muncă. Aici suntem într-un proces de accelerare a procedurilor pentru proiectele de investiții. Am emis o OUG pentru a reduce termenele.”

De asemenea, în legătură cu al doilea val de coronavirus, „urmărim cu mare atenție estimările specialiștilor. Părerile nu coincid. Ne pregătim pentru orice variantă posibilă”, a afirmat șeful Executivului.

În ceea ce privește plata pensiilor, Ludovic Orban a spus că reprezintă o prioritate. „Pentru toate aceste lucruri vom asigura resurse financiare. Toate resursele noastre sunt pentru revenire.”

Pe de altă parte, șeful Executivului nu s-a pronunțat în ceea ce privește redeschiderea școlilor după data de 15 mai. „Această decizie o vom lua alături de președinte și de Ministerul Sănătății, în funcție de evoluția epidemiei. Se face o analiză a nevoilor. Vor trebui asigurate măști pentru copii și pentru cadrele didactice.”

Ludovic Orban a criticat planul profesorului Adrian Streinu-Cercel referitor la izolarea pensionarilor.

„Aia este o năstrușnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut. Zici că e făcut în anul 1950, cu statul care se ocupă de tot, statul preia tot. Nici nu trebuia să o ia în serios. Carantinarea părinților noștri, ruperea de familii sunt lucruri de o gravitate extremă.”

În legătură cu ridicarea restricțiilor pentru restaurante și baruri după 15 mai, Ludovic Orban a afirmat că „pentru fiecare activitate economică se face o analiză. Suntem în analiză, pregătim un plan. Fiecare ridicare de restricție va fi însoțită de un plan de măsuri.”

În ceea ce privește IMMinvest, Ludovic Orban a afirmat că acesta va fi operațional cât de curând.

„Va fi operațional cât de curând. Au fost probleme la aplicația utilizată. În urma problemelor, se construiește o aplicație certificată care să fie 100% funcțională. Acest lucru îl va anunța ministrul Finanțelor când va fi sută la sută convins că funcționează. Toate firmele care se vor califica vor beneficia. Am crescut plafonul al 15 miliarde. A existat interes din partea sistemului bancar. Există o determinare din parte băncilor de a finanța.”

 

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 22 aprilie 2020

-----------------------------------------

Știre inițială. Premierul Ludovic Orban a ajuns joi dimineață la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Ludovic Orban este însoțit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Cei trei demnitari au ajuns, joi, în jurul orei 8:30, la sediul Institutului „Cantacuzino”.

La finalul vizitei, va avea loc o declarație de presă.

×