Guvernele conduse, anul trecut, de Ludovic Orban au emis, în ultimele 12 luni, nu mai puțin de 227 de ordonanțe de urgență, iar de la preluarea puterii, în noiembrie 2019, liberalii au emis nu mai puțin de 249 de astfel de acte normative. Este record absolut în ultimii șase ani, dublând, astfel, numărul ordonanțelor de urgență pe care le-au emis, în ultimii ani, guvernele conduse de social-democrați. Descoperirea a fost făcută de fostul judecător Adrian Toni Neacșu, care acuză, în acest sens, guvernarea liberală de ipocrizie, având în vedere că tocmai liderul PNL, Ludovic Orban, și-a luat angajamentul de a respecta recomandările Comisiei de la Veneția, recomandări care vizau inclusiv legiferarea cât mai puțin cu putință prin ordonanțe de urgență.
Avocatul Adrian Toni Neacșu numește România „raiul ordonanțelor de urgență”, arătând că, dacă în 2014 Executivul condus, atunci, de PSD a emis 91 de astfel de acte normative, în 2020, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat 227 de ordonanțe de urgență. În 2015, au fost emise doar 64 de OUG-uri, în timp ce pe vremea guvernării tehnocrate au fost adoptate 100 de astfel de ordonanțe. Guvernele PSD, instalate după alegerile din 2016, au emis 117 ordonanțe de urgență în anul 2017, 114 ordonanțe în anul 2018, iar în 2019 au fost emise 89 de astfel de acte normative, dintre care unele de către Guvernul Orban, instalat la finalul anului. „Între 4.11.2019 (învestirea primului Guvern Orban) și 31.12.2020 au fost emise nu mai puțin de 249 de OUG-uri, adică, jucându-ne puțin cu cifrele, 17,7 pe lună sau o OUG la fiecare o zi și jumătate! Recordul - probabil că mondial, dar nu am verificat - a fost atins la 4 februarie 2020, când au fost emise nu mai puțin de 25 de OUG-uri într-o zi”, arată avocatul Adrian Toni Neacșu.
Ipocrizie politică
Potrivit acestuia, liberalii au dat dovadă de o amplă ipocrizie politică, citându-l chiar pe Ludovic Orban, în calitate de președinte PNL, care se angaja să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO.
„Partidul Național Liberal se angajează să țină cont de acest aviz al Comisiei Europene pentru Democrație în Drept cu privire la modificările aduse de guvernarea PSD – ALDE în domeniul Justiției și să implementeze toate aceste recomandări, alături de cele formulate în rapoartele de evaluare MCV ale Comisiei Europene și de către Grupul Statelor Anti-Corupție (GRECO) în cadrul Acordului național pentru asigurarea parcursului european al României”, declara, înainte de a prelua puterea, Ludovic Orban. Ei, bine, acel Aviz al Comisiei de la Veneția, redactat în 24 iunie 2019, spunea, printre altele, că „cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă. În vreme ce Constituţia prevede în mod clar că acestea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislația promovată prin OUG, a devenit o rutină. Această practică slăbește controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor și perturbă securitatea juridică. Comisia de la Veneția invită autoritățile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor”.