După ce timp de două zile au frecat frapierele în restaurantele din Capitală, între două fleici de post şi un şpriţ de iarnă, foarte atenţi la sursele din restaurant, aleşii se mută astăzi urcând, şi nu coborând Dealul Cotrocenilor, de unde cei mai mulţi aleşi uninominal aşteaptă lumina. Aşadar, iată-ne trecând de la faza negocierilor la restaurant la faza negocierilor la Palat. Preşedintele a semnat deja decretul prin care a convocat la 15 decembrie noul Parlament, el exprimându-şi speranţa să desemneze premierul până la această dată, iar noul Guvern să fie instalat înainte de 24 decembrie. Cât priveşte desemnarea premierului, Băsescu a spus că va ţine cont de ponderea partidelor în mandate parlamentare, chiar dacă a admis că sunt doi câştigători ai alegerilor: unul moral, PSD, şi unul de facto, PD-L.
Şi ziua de ieri s-a rezumat doar la socoteli şi declaraţii politice. Liderii principalelor partide s-au ferit să avanseze formule ferme în ceea ce priveşte formarea majorităţii parlamentare, semn că aşteaptau lumină de la Cotroceni. Care a venit spre finalul zilei o dată cu chemarea astăzi la consultări a liderilor celor patru partide parlamentare.
Social-democraţii au continuat ieri să-şi facă socotelile cu privire la o guvernare alături de PD-L sau de PNL, însă în paralel şi-au "risipit" energiile în dispute interne legate de convocarea sau nu a unui congres după alegeri.
PSD, ÎNTRE GUVERN ŞI CONGRES
Înainte de consultările cu preşedintele Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, pesediştii au ieşit ieri şi au vorbit, fiecare pe limba lui, ce preferinţe au în realizarea alianţelor postelectorale. Totuşi, faţă de ziua de miercuri în care mai mulţi lideri ai PSD – Ilie Sârbu, Miron Mitrea, chiar Viorel Hrebenciuc – au susţinut o formulă de guvernare cu PD-L, ieri dinspre Kiseleff s-a auzit mai mult "PNL", pe piaţă fiind aruncat şi zvonul că în cursul serii urmau să aibă loc negocieri între reprezentanţii celor două partide. Ion Iliescu s-a pronunţat astfel din nou în privinţa variantei de guvernare cu liberalii, avertizând asupra pericolului unei alianţe cu PD-L. "Doresc ca social-democraţii să intre la guvernare cu PNL sau să rămână în opoziţie. Eu susţin, în primul rând, o discuţie cu PNL-ul şi o combinaţie posibilă, pentru că altminteri o combinaţie cu PD-L înseamnă subordonarea partidelor voinţei lui Băsescu", a scris Iliescu pe blogul personal, consemnând totuşi că liderii PSD au primit undă verde să poarte "discuţii exploratorii" atât cu democrat-liberalii, cât şi cu liberalii. Adrian Năstase a semnalat şi el că, printr-o apropiere de PD-L, PSD ar putea să intre "sub umbrela cuiva care ar putea să-l distrugă şi să-l transforme într-o forţă aservită unor scopuri mărunte personale". În aceeaşi direcţie a mers şi secretarul general Titus Corlăţean, care a arătat că prioritare sunt negocierile cu PNL şi UDMR.
FĂRĂ PNL ÎN EXECUTIV
Cu toate acestea, PD-L nu şi-a pierdut adepţii în PSD, lideri ai partidului rămânând fideli ideii unei guvernări cu democrat-liberalii. Vicepreşedintele Victor Ponta a declarat de pildă ieri că el nu va vota în Parlament un guvern care va avea componentă liberală, precizând că, după votul de la 30 noiembrie, PSD şi PD-L sunt partidele îndreptăţite să se considere câştigătoare ale alegerilor. Miron Mitrea, care cu o zi în urmă spunea că o soluţie cu PD-L este mai probabilă decât una cu PNL, a invocat din nou varianta PD-L, fără a scoate însă PNL din cărţile negocierilor. "Dacă PNL îşi va flexibiliza poziţia şi va fi dispus să intre în negociere firească, vom avea o echipă de negociere condusă de preşedinte şi cu ei, dacă nu vom negocia cu UDMR şi PD-L", a spus Mitrea. Mircea Geoană s-a ferit să vorbească concret despre negocieri, spunând că social-democraţii au oportunitatea de a-şi explica astăzi, la Cotroceni, punctul de vedere asupra mandatului primit de la români. El a punctat şi ce vor cere pesediştii la consultările cu şeful statului: participarea la guvernare, plus, după cum a precizat Mitrea, funcţia de premier.
PROBLEME DE STATUT
Înainte de a merge la Cotroceni, pesediştii s-au pierdut ieri în probleme interne legate de convocarea unui congres, ideea lansată miercuri de Miron Mitrea şi susţinută de Ion Iliescu, dar respinsă de Mircea Geoană. Adrian Năstase i-a criticat astfel pe colegii din PSD care nu au făcut efortul de a citi Statutul partidului, precizând că, potrivit acestui document, un Congres se organizează la patru ani, şi nu la "60 sau la 90 de zile". Titus Corlăţean a avertizat şi el că o astfel de idee, în pline negocieri de intrare la guvernare, diminuează capacitatea de negociere a PSD, în timp ce Liviu Dragnea a arătat că cine lansează teza congresului face o mare greşeală. Miron Mitrea s-a văzut nevoit să vină cu explicaţii şi a precizat că nu este vorba despre un congres extraordinar, ci despre un Congres ordinar care, potrivit Statutului, se întruneşte după alegeri. Iliescu a arătat, pe blog, la rândul lui că "în mod firesc, după alegeri, va fi un congres al partidului, care va trebui să decidă şi în legătură cu candidatul la alegerile prezidenţiale" şi că "este un lucru firesc, statutar, nu o chestiune extraordinară".
Patriciu, despre PNL: "Pistolarul gâgă trage la întâmplare"
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a chemat miercuri seara la Guvern câţiva lideri ai partidului cărora le-a cerut părerea despre cum ar trebui să se plazese partidul. Printre cei chemaţi au fost Bogdan Olteanu, Marian Petrache (preşedinte PNL Ilfov), Relu Fenechiu (preşedinte PNL Iaşi), Victor Paul Dobre (preşedinte PNL Galaţi). O parte a celor pe care i-a consultat Tăriceanu au cerut Guvern cu PSD, chiar dacă PNL nu ocupă funcţia de premier. "El (premierul – n.n.) voia în opoziţie. Cred că i-am scos prostia asta din cap. Există o majoritate în conducere care vrea să intre la guvernare cu PSD", afirma ieri un lider liberal. Potrivit unor surse, cei care pledau pentru opoziţie sau guvernare cu PD-L au rămas în minoritate: Ludovic Orban, Puiu Haşotti, Cristian David, Mihai Voicu. Liberalii convocaseră ieri după-amiază o şedinţă a Biroului Politic al partidului pentru a stabili mandatul pentru consultarea de la Cotroceni. Miercuri seară şi Dinu Patriciu a ieşit public pentru a-şi anunţa preferinţa. Neschimbată, de altfel. Într-o emisiune Realitatea TV, Patriciu a declarat că PNL are două opţiuni: guvernare cu PSD sau opoziţie. "Acestea sunt cele două opţiuni pe care le are – Guvern cu PSD, dar condus de PNL, având primul-ministru pentru ca să-şi asigure aplicarea unui program liberal sau să se ducă în opoziţie şi să aştepte să se termine focul celor doi urmaşi ai FSN-ului. Peste patru ani vor mai fi din nou alegeri, nu se întâmplă nimic, istoria se scrie încet", a afirmat Patriciu. Guvernul PNL-PSD n-ar avea viaţă prea lungă crede Patriciu: "probabil trebuie să stea un an, cât durează criza".PSD Şi PD-L se ucid în duel
Petrolistul liberal n-a fost însă prea blând cu partidul său de suflet, comparându-l cu "pistolarul gâgă", care prin noroc chior rămâne învingător într-un duel PSD- PD-L. "Dacă duelul este lupta între doi pistolari care se îndepărtează zece paşi şi dup-aia trag unul într-altul, «triuelul» este între trei. Doi sunt foarte buni, sunt ţintaşi perfecţi, şi al treilea e un gâgă. Se îndepărtează câte zece paşi. Cei doi pistolari foarte buni, ştiind că-s buni, trag unul într-altul şi gâgă trage şi el, poate l-o nimeri pe unul. Cine moare? Cei doi buni!", a afirmat Patriciu. Întrebat cine este gâgă, Patriciu a replicat: "Cred că bănuiţi şi dumneavoastră", evitând să spună tranşant că e vorba de PNL. Şi vicepreşedintele Crin Antonescu a atacat public PD-L, declarând ieri că pentru liberali partidul lui Boc "rămâne acelaşi partid de oportunişti" interesaţi de funcţii şi combinaţii politice, şi "nu un partener politic de încredere". Nici poziţia lui Crin Antonescu nu e surprinzătoare, acesta declarând dintotdeauna că preferă colaborarea cu PSD.- Monica Iordache Apostol
Boc: "PNL este prima opţiune"
Liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat ieri că mandatul PD-L este obţinerea guvernării şi impunerea priorităţilor din programul de guvernare în viitorul Executiv.Emil Boc a spus ieri, după şedinţa Colegiului Director, că, pentru a obţine guvernarea, prima "opţiune naturală" a PD-L este PNL, în vederea asigurării majorităţii parlamentare. "Este suficient să te uiţi la ceea ce au votat românii şi să constaţi că opţiunea majoritară a fost o guvernare de dreapta. Sperăm că şi PNL va citi ceea ce au votat şi va acţiona în conformitate cu acest vot", a susţinut Boc. El a completat însă imediat: "Aceasta este prima opţiune, dar nu şi ultima. În funcţie de negocierile care vor avea loc, vom asigura o majoritate stabilă în Parlament, pentru a avea un Guvern solid, care să asigure guvernarea în perioada dificilă care se anunţă". "Avem nevoie de echilibru, maturitate şi de mult discernământ în această perioadă, pentru că românii aşteaptă de la noi responsabilitate, mai puţine acuze şi certuri reciproce", a motivat Boc opţiunea PD-L pentru o majoritate puternică în Parlament.
ECHIPA DE NEGOCIATORI
Democrat-liberalii şi-au desemnat tot ieri echipa de negociere, formată din principalii cinci lideri ai partidului: Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Theodor Stolojan şi Gheorghe Flutur, cărora, dacă va fi necesar, li se vor alătura şi alţii. Emil Boc a spus că PD-L aşteaptă invitaţia preşedintelui la consultări, pentru a se deschide calea negocierilor cu partidele, "începând cu varianta naturală, adică PNL". El a susţinut că numai preşedintele României este cel care decide candidatul la funcţia de premier, dar că PD-L are "dreptul moral" să pretindă acest post, pentru că are majoritatea mandatelor în Parlament.
JOHANNIS PREFERĂ UN GUVERN PUTERNIC
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ieri că preferă un Guvern puternic, în care oamenii să se înţeleagă între ei. "Eu prefer un guvern puternic în care oamenii să se înţeleagă între ei, nu ca ultima dată, un guvern care să sprijine descentralizarea, indiferent de culoarea politică", a spus Johannis, citat de corespondentul Mediafax. El a adăugat că la alegerile parlamentare s-a votat "eminamente politic, nu uninominal", pentru că, în general, oamenii au votat partidul, şi nu persoana.
Băsescu: Numărul mandatelor stabileşte premierul
După comunicarea rezultatelor finale, preşedintele Traian Băsescu a intrat în jocul post-electoral, anunţând pentru astăzi consultări cu partidele parlamentare.Şeful statului a precizat aseară că în consultările pe care le avea începând de la ora 10:00 cu cele patru partide parlamentare şi cu minorităţile, va ţine cont, în vederea nominalizării premierului, de ponderea acestora exprimată prin mandate în Parlament, aşa cum a făcut şi în 2004. Băsescu a avertizat că "simpla apartenenţă la un partid nu e suficientă pentru a face parte din Guvernul României într-un moment de criză" şi că va fi foarte atent la "capacitatea partidelor de a furniza competenţe". În plus, el a apreciat că noul Guvern va trebui, pe de o parte, să respecte voinţa electoratului, iar pe de altă parte "să fie suficient de puternic prin sprijinul din Parlament" astfel încât să poată să treacă legile necesare diminuării efectelor crizei globale asupra ţării noastre. În cursul după-amiezii de ieri, preşedintele a semnat decretul prin care a convocat la 15 decembrie noul Paralemnt, el exprimându-şi speranţa să desemneze premierul până la această dată, iar noul guvern să fie instalat înainte de 24 decembrie. Pe de altă parte, şeful statului a criticat sistemul de vot uninominal aplicat la alegerile de duminică, spunând că, deşi a reprezentat un pas înainte, a avut mari deficienţe. El a invocat "inechitatea" creată prin alocarea mandatelor, care a făcut posibil ca oameni de pe locul doi sau trei să intre în Parlament în detrimentul celor de pe primul loc. Băsescu a spus că legea trebuie urgent modificată, susţinând că o variantă ar fi să se meargă pe scrutin în două tururi, cum a propus el la referendum, sau pe varianta unui singur tur – "cine câştigă, ia mandatul".
- Lavinia Dimancea
"Cred că ambele pot să se definească a fi câştigătoare. PSD este câştigătorul moral, are 90.000 de voturi în plus faţă de PD-L, constituţional însă PD-L este câştigătorul alegerilor, pentru că şi Constituţia, în articolul 103, face referire la reprezentarea în Parlament"
Traian Băsescu, Preşedintele României