x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Macovei, Coldea şi Kovesi, convocaţi la Comisia SIPA

Macovei, Coldea şi Kovesi, convocaţi la Comisia SIPA

de Marius Gîrlașiu    |    05 Oct 2017   •   11:20
Macovei, Coldea şi Kovesi, convocaţi la Comisia SIPA
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Comisia de anchetă privind arhiva SIPA i-ar putea chema la audieri pe foştii miniştri ai Justiţiei, alături de procurorii generali ai României şi şefii SRI din perioada 2005-2017, a anunţat şeful acestui for parlamentar, senatorul PSD Şerban Nicolae, la prima reunire a comisiei.

Foştii miniştrii ai Justiţiei din 2005 până în prezent vor fi convocaţi la audieri în Comisia parlamentară care va ancheta situaţia arhivei SIPA, a propus senatorul PSD Şerban Nicolae, în cadrul primei şedinţe a acestui for. Liderul senatorilor PSD a fost desemnat, ieri, preşedinte al Comisiei SIPA. "Aş vrea să invităm toate persoanele care au avut funcţii publice şi care mai au, din 2004 până în prezent, din 2005 de fapt, că atunci s-a luat decizia desfiinţării SIPA. Miniştrii Justiţiei - Macovei, Chiuariu, Predoiu, Cazanciuc, Corlăţean, chiar şi Ponta, dacă are cunoştinţă de ceva, pentru că a avut şi el o perioadă de interimat la Ministerul Justiţiei. În principiu, aş vrea să îi invităm pe miniştrii Justiţiei, secretarii de stat care au avut atribuţii, procurorul general dacă e cazul, secretarul general al MJ, secretarii generali adjuncţi, pe tot parcursul (mandatului – n.r.)”, a anunţat juristul de casă al PSD. Dacă propunerea lui Şerban Nicolae va fi aprobată de parlamentari (PSD şi ALDE deţin majoritatea în Comisie), la audieri vor mai fi convocaţi Laura Codruţa Kovesi (procuror general al României între 2006 şi 2012) şi fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, trecut în rezervă la începutul acestui an. Kovesi şi Coldea au fost convocaţi şi la Comisia care anchetează corectitudinea alegerilor din 2009, însă ambii au refuzat să se prezinte în Parlament, alegând să le trimită mai multe scrisori aleşilor. La rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu  a propus ca membrii comisiei să viziteze sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, locul unde a fost depozitată arhiva SIPA. "Ne luăm o zi săptămâna viitoare să mergem la locul unde a fost depozitată arhiva SIPA, fără să intrăm în arhivă. Să vedem locul unde a fost depozitată, condiţiile în care a fost depozitată, să vedem cu ochii noştri cum arată sistemul de supraveghere, dacă într-adevăr a existat un xerox acolo. E foarte important, înainte de a sta de vorba cu oamenii aceştia care ne vor da detalii, inclusiv detalii despre felul în care s-a intrat în arhivă, la ce interval de timp, cum s-a intrat", a motivat Turcescu. Următoarea şedinţă a Comisiei SIPA a fost stabilită pentru joia viitoare.

E adevărat că s-ar putea să fie multe persoane, dar e adevărat şi că foarte multe s-ar putea să vină să zică «bună ziua», să se prezinte şi să spună că n-au avut niciun fel de atribuţii sau să spună că au avut un interval de activitate mult prea scurt. Şerban Nicolae, senator PSD

×
Subiecte în articol: sipa