x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE - Traian Basescu nu-i da sperante lui Cioroianu

MAE - Traian Basescu nu-i da sperante lui Cioroianu

de Monica Iordache Apostol    |    27 Feb 2007   •   00:00
MAE - Traian Basescu nu-i da sperante lui Cioroianu

Liberalul desemnat pentru a ocupa fotoliul de ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a dezvaluit, la Antena 3, ca a avut saptamana trecuta o discutie cu presedintele Traian Basescu despre desemnarea la conducerea MAE.

Liberalul desemnat pentru a ocupa fotoliul de ministru de Externe, Adrian Cioroianu (foto), a dezvaluit, la Antena 3, ca a avut saptamana trecuta o discutie cu presedintele Traian Basescu despre desemnarea la conducerea MAE. "Am avut o discutie cu Traian Basescu in cursul acestei saptamani (saptamana trecuta - n.r.). Nu pot da detalii, e genul de discutie in care cred ca am lamurit anumite lucruri sau cel putin mie mi-au fost mai clare. A spus ca are nevoie de un timp de gandire", a declarat Cioroianu. Vicepresedintele PNL crede ca presedintele intarzie sa spuna daca il numeste sau nu la sefia Externelor din cauza modului in care a fost demis Ungureanu. "Este evident ca aceasta decizie face parte dintr-un context politic ce tine in principal de politica interna. Poate si ce s-a intimplat cu Ungureanu i-a lasat un gust amar", a spus Cioroianu, recunoscand ca ezitarea lui Basescu ii afecteaza imaginea. "Poate sa-mi creeze dificultati impresia pe care unii ar putea-o specula, ca nu as fi capabil sa conduc anumite linii de politica externa", a explicat Adrian Cioroianu. El a mai spus ca seful statului nu este presat de nici un termen legal pentru a semna decretul de numire a unui nou ministru de Externe. Surse liberale afirma ca initial premierul Tariceanu se gandise si la ambasadorul Romanei la UE, Lazar Comanescu, pentru acest post, dar o data ce votul partidului a fost dat in favoarea lui Cioroianu PNL nu va veni cu o alta nominalizare.

DEMISIONAR DE 22 DE ZILE. Legea de organizare a Guvernului este neclara in privinta termenului in care isi poate continua activitatea un ministru demisionar. Mihai Razvan Ungureanu si-a depus demisia la data de 5 februarie, adica acum 22 de zile. In lege se prevede ca "demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii". In rest, legea mai prevede ca presedinte trebuie sa ia act de demisie, la propunerea primului-ministru, si sa declare postul vacant, fara a fi precizat vreun termen. Din acest moment se poate numi, eventual, un interimar pe o perioada de cel mult 45 de zile sau un titular pe acest post, prin decret al presedintelui. Desi demisia lui Ungureanu este depusa de 22 de zile, seful statului nu a anuntat nici macar vacantarea postului.

NEGOCIERI LA PE. Ungureanu va fi lider pe lista candidatilor PNL pentru Parlamentul European, au stabilit, in mod informal, liberalii. Pentru Ungureanu s-a facut deja lobby in grupul liberalilor europeni, acesta putand prelua atat vicepresedintia grupului, in locul lui Cioroianu, cat si sefia Comisiei de politica externa a Parlamentului European. PNL mai asteapta un raspuns si de la Renate Weber, careia i s-a propus un loc pe listele pentru PE. Campania liberala pentru europarlamentare va avea ca slogan "Primavara europeana".

×
Subiecte în articol: politic cioroianu