x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maghiarii risca sa piarda trenul UE

Maghiarii risca sa piarda trenul UE

23 Sep 2004   •   00:00

Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, le raspunde maghiarilor dornici de autonomie, citandu-l pe presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi. Si anume ca regiunile devenite autonome trebuie sa renegocieze intrarea in UE.

GABRIELA ANTONIU

Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, a acordat recent un interviu saptamanalului oradean de limba maghiara "Erd...lyi Riport". Una dintre intrebarile care i-au fost adresate se referea la pozitia grupului de opozitie din cadrul UDMR, precizandu-se ca autonomia - ca o forma a stabilitatii relatiei dintre majoritate si minoritate - este acceptata in UE. Vasile Puscas a explicat insa ca in UE problema minoritatilor nu este abordata intr-un mod unitar. Exista numeroase situatii diferite: tari care pun cetatenia inaintea nationalitatii, modele federale si confederale sau acorduri stabilite in interiorul statelor nationale.

PRODI. Negociatorul-sef a citat cuvintele rostite cu cateva luni in urma de catre Romano Prodi, presedintele CE, care a opinat ca acele regiuni care ar dori obtinerea autonomiei si s-ar desprinde din statul national, si-ar pierde calitatea de membru al UE si ar trebui sa reinceapa negocierile in calitate de state noi. "Cred ca in relatia minoritate-majoritate trebuie avuta in vedere pastrarea identitatii minoritatilor, dar in acelasi timp si colaborarea cu acestea, intelegand aici si pregatirile in vederea aderarii. Nu cred sa fie avantajoasa o izolare a minoritatilor, ea duce mai degraba la dezavantaje economice, sociale si culturale", a precizat negociatorul-sef roman.

TANDEM. Cum potrivit unor informatii de presa, Romania urmeaza sa fie desprinsa de Bulgaria, urmand ca doar aceasta din urma sa poata incheia negocierile de aderare, Vasile Puscas a raspuns ca Bucurestiul nu este "legat" de Sofia, iar aprecierile la adresa celor doua tari se face pe baza realizarilor proprii. El este de parere ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a obtine calificarea de economie de piata functionala. El a mai spus ca, in ultimii ani, cresterea economica a Romaniei a fost una dintre cele mai mari in Europa, inflatia s-a diminuat, s-a facut privatizare serioasa in domeniile energetic si bancar si, de asemenea, s-au intocmit prevederile de executare a legilor importante din punctul de vedere al economiei de piata functionale.

×
Subiecte în articol: politic