Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica declară pe de o parte că,
dacă vor câştiga alegerile, liberal-democraţii vor iniţia un nou mod de a
guverna România prin promovarea unor oameni competenţi, iar pe de altă parte
anunţă suspendarea timp de doi ani a democraţiei interne de partid. • Moţiunea PD-L, adoptată de deputaţi
Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica declară pe de o parte că, dacă vor câştiga alegerile, liberal-democraţii vor iniţia un nou mod de a guverna România prin promovarea unor oameni competenţi, iar pe de altă parte anunţă suspendarea timp de doi ani a democraţiei interne de partid.
La sfârşitul lunii trecute, vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica a participat la o dezbatere intitulată “Valorile şi principiile dreptei”, prilej cu care a declarat că PD-L, ca partid popular, va câştiga alegerile locale şi parlamentare din acest an şi şi-a exprimat teama cu privire la ce se va întâmpla după alegeri, dacă acest partid va demonstra că iniţiază un nou mod de a conduce România. “PD-L va câştiga alegerile locale şi parlamentare, nu am nici o teamă. Teama mea este alta, ce vom face după ce ajungem la guvernare”, a declarat vicepreşedintele PD-L, adăugând că democrat-liberalii vor iniţia un nou mod de guvernare. “Nu poţi să fii eficient dacă nu eşti cinstit şi dacă nu promovezi oameni competenţi. PD-L va fi în măsură să demonstreze că iniţiază un nou mod de a guverna în România”, a mai spus Valeriu Stoica. Declaraţiile de atunci ale lui Stoica au fost aplaudate şi privite ca un moment de fineţe şi luciditate politică, chiar dacă sinucigaşe. Numai că, la aproape două săptămâni, Valeriu Stoica a făcut alte declaraţii care, puse faţă în faţă cu cele din ianuarie, duc la concluzia că atunci liderul PD-L a făcut greşeala de a gândi cu voce tare.
SUSPENDARE. Aflat sâmbăta trecută la prima şedinţă a Colegiului Director Judeţean PD-L Vâlcea, Valeriu Stoica afirma că “stabilirea noilor conduceri ale structurilor locale şi judeţene ale Partidului Democrat-Liberal presupune suspendarea democraţiei interne. Este un proces administrativ, pe care îl parcurgem în urma fuziunii PD cu PLD, şi care presupune suspendarea temporară a democraţiei interne de partid. Aceasta este regula fuziunii. Timp de doi ani de acum înainte
PD-L devine o armată care trebuie să câştige toate alegerile. Nici un partid serios nu desfăşoară democraţie internă atunci când are de dus bătălii externe”, a spus vicepreşedintele PD-L. Stoica a adăugat că “între 2009 şi 2012 vom avea tot timpul să ne luptăm între noi. Până atunci avem de luptat cu PSD, PNL, PRM şi PC. Ei sunt inamicii noştri. Noi, până atunci, în interiorul PD-L, suntem şi vom fi foarte buni prieteni”. Cu alte cuvinte, prietenie şi o disciplină de fier, ca în orice armată. Întrebarea e în acest caz cum se mai pot afirma în PD-L acei oameni “competenţi” prin care partidul lui Emil Boc vrea să iniţieze “un nou mod de a guverna în România”? Suspendând democraţia internă din partid, aşa cum declară Valeriu Stoica?
PLD, reînviat la Buzău
Liderii mişcării Forţa Independentă, constituită la Buzău de Lucian Sălcuţan, au anunţat începerea demersurilor pentru reînfiinţarea PLD, considerând că “identitatea liberală este ameninţată”. “PNL este în degringoladă, în dezmembrare (...), iar cei care odinioară au avut un proiect comun numit PLD s-au dizolvat prea uşor în PD, partid care înghite tot, un adevărat aspirator de conştiinţe politice. Prin opţiunea populară şi prin lipsa de preocupare doctrinară, PD-L va lăsa liberalismul din România orfan, iar scena politică incompletă şi mult dezechilibrată spre stânga”, a declarat Sălcuţan. În opinia sa, Stoica şi Stolojan “s-au înşelat amarnic când s-au lăsat înghiţiţi de peştele mai mare, PD”.
gabriela.antoniu@jurnalul.ro
Citiţi şi: • Moţiunea PD-L, adoptată de deputaţi