x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Majoritatea parlamentara, periclitata

Majoritatea parlamentara, periclitata

de Aniela Nine    |    15 Aug 2005   •   00:00
Majoritatea parlamentara, periclitata

Fragilitatea majoritatii parlamentare din prima sesiune se va acutiza din toamna, dupa ce cei 35 de observatori vor parasi Legislativul romanesc pentru a popula salile forului similar european. In urma lor, adoptarea proiectelor Puterii va ramane pe muchie de cutit.

Au trecut prin filtrul structurilor de conducere ale partidelor din care fac parte, au primit aprobarea birourilor reunite ale celor doua camere, au fost "instruiti", mai mult sau mai putin, de catre experti europeni, timp de trei zile, in cadrul unui seminar la Bucuresti si acum se declara gata "sa faca praf" Parlamentul European. Sunt cei 35 de politicieni care vor popula salile Legislativului european incepand cu luna septembrie si pana cand integrarea Romaniei va deveni realitate. Plecarea lor determina insa acutizarea unei probleme care a iscat, si asa, numeroase dispute in forul legislativ si a pus bete in roate adoptarii proiectelor Puterii: fragilitatea majoritatii parlamentare. La Camera lucrurile s-au "aranjat" mai usor, Coalitia detinand aici 152 de mandate, la care se adauga si cele 18 ale minoritatilor care, in mod frecvent, au votat cu Puterea, in timp ce PSD si PRM au centralizat impreuna 142 de voturi, la toate acestea adaugandu-se si cele 19 voturi ale independentilor. Prin plecarea observatorilor din septembrie, Coalitia va pierde 12 voturi din cele 152, proiectele Puterii ramanand sa fie sustinute deci de 140 de deputati. De partea cealalta, a Opozitiei, 11 deputati vor pleca la forul european, soarta dezbaterilor ramanand la latitudinea celor 131 de pesedisti si peremisti care vor ramane in tara. Cea mai mare problema va aparea la votarea legilor organice, Puterea avand nevoie de jumatate plus unu voturi din numarul total, adica de 165 de "pro-uri". Scorul, destul de strans, 140 la 131 in favoarea Coalitiei guvernamentale, nu va fi deci suficient si va avea nevoie de "imbunatatiri". Din pacate pentru actuala Coalitie, nici macar ajutorul minoritatilor nu va putea rezolva aceasta problema.

SENAT. Situatia este mai complicata la Senat, fragilitatea majoritatii existente aici in ultima sesiune creand nu de putine ori situatii absolut neplacute pentru Putere, cand proiecte importante ale Executivului au cazut pe banda rulanta fie din cauza neputintei de a strange numarul suficient de voturi, fie chiar ca urmare a "atentiei" sporite de care au dat dovada alesii din Coalitie. Prin urmare, din cei 72 de senatori pe care ii are Coalitia, 6 vor lua calea Strasbourgului, restul de 66 ramanand sa sustina initiativele Puterii. Din tabara cealalta, a Opozitiei, din cei 63 de pesedisti si peremisti vor fi trimisi la Parlamentul European 6. La capitolul independenti, la Senat se inregistreaza doar doua astfel de situatii, insa ambii senatori au fost anterior membri PSD, deci acum exista posibilitatea ca votul lor sa mearga in aceeasi directie.

POSIBILITATE. Situatia a fost luata deja in discutie de reprezentanti ai Coalitiei, in principal de catre senatori. O posibila solutie ar fi ca pentru votul la legile organice sa se stabileasca anumite zile pe luna, atunci cand observatorii ar fi in tara si si-ar putea exercita votul, a precizat vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu. Cum insa propunerea trebuie sa intruneasca si acordul Opozitiei, e putin probabil ca aceasta activitate sa fie inghesuita toata intr-o singura saptamana, in care se desfasoara doar doua sedinte de plen. O alta solutie a venit din partea unui senator al UDMR, Eckstein Kovacs Peter, si vizeaza posibilitatea introducerii votului prin corespondenta in Senat. In acest sens, senatorul Uniunii a explicat ca acest vot figureaza in noul Regulament de functionare al Senatului, care insa nu a fost inca adoptat. Pana se va gasi si, respectiv, adopta o solutie in acest caz, se mentine riscul respingerii proiectelor Puterii.

PROGRAM SI BANI. Observatorii romani se vor deplasa la sediul PE din Strasbourg, incepand cu toamna acestui an, programul oficial urmand sa inceapa din 26 septembrie. Potrivit programului, ei vor lucra o saptamana la grupul politic, o saptamana la comisii si o alta saptamana vor participa la lucrarile plenului. Observatorii vor lua acelasi salariu pe care il au in tara, caci forul european le va oferi doar o diurna care sa acopere cazarea si transportul.

TRAINING. Si, pentru a nu pleca la forul european fara a sti cate ceva despre modul de lucru abordat acolo, trimisii speciali ai Romaniei au "beneficiat" de un stagiu de pregatire de trei zile, desfasurat la Palatul Parlamentului incepand din 28 iunie. Ca, de fapt, multi dintre ei nu au "beneficiat" in nici un fel de acest training, gasindu-si altceva mai bun de facut decat sa participe, este caracteristic alesilor nostri. Totusi, expertii europeni prezenti si-au facut datoria si le-au explicat importanta si functiile Parlamentului European si relatia acestei institutii cu parlamentele nationale. In plus, observatorilor romani li s-a vorbit despre rolul si statutul pe care il vor avea in Parlamentul European, precum si despre atributiile pe care va trebui sa le indeplineasca.

TRIMISII PARTIDELOR
PD i-a ales pe deputatii Roberta-Alma Anastase, Monica Iacob Ridzi, Marian Jean Marinescu sa mearga la Strasbourg, iar dintre deputatii PNL au fost alesi Mona Musca, Mircea Cosea, Raluca Turcan, Tiberiu Barbuletiu, Ovidiu Silaghi. Din partea senatorilor Aliantei DA au fost alesi Maria Petre, Nicolae Vlad Popa, Radu Tarle, Adrian Cioroianu. UDMR i-a desemnat pe deputatii Kelemen Attila, Konya-Hamar Sandor si senatorul Karoly Szabo. Din partea PRM vor merge la Strasbourg senatorii Eugen Mihaiescu, Viorel Duca si deputatii Daniela Buruiana, Petre Popeanga, Vlad Hogea. PC i-a desemnat pe senatorul Silvia Ciornei si deputatul Dumitru Becsenescu, iar din partea minoritatilor nationale a fost ales Ovidiu Gant. Cei mai numerosi reprezentanti vor fi cei din partea PSD: senatorii Alexandru Athanasiu, Corina Cretu, Vasile Dancu si ™erban Nicolae si deputatii Titus Corlatean, Gabriela Cretu, Cristian Dumitrescu, Ioan Mircea Pascu, Radu Podgoreanu, Daciana Sarbu, Adrian Severin si Valeriu Zgonea.

CAZARE
Camera Deputatilor va aloca 11 milioane RON pentru cheltuielile de transport si cazare ale parlamentarilor romani care vor participa in calitate de observatori la Parlamentul European, conform unei decizii a Executivului. Aceste fonduri vor fi transferate din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2005 in bugetul Camerei Deputatilor, cu precizarea ca banii alocati nu reprezinta o suplimentare a fondurilor Camerei, ci provin tot din bugetul acestei institutii.
×
Subiecte în articol: politic european