x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mișcarea pilelor în consulatele României

Mișcarea pilelor în consulatele României

de Ion Alexandru    |    14 Aug 2023   •   09:00
Mișcarea pilelor în consulatele României

Premierul Marcel Ciolacu a semnat, la finalul săptămânii trecute, mai multe decizii prin care a declanșat o operațiune de „împrospătare” a consulatelor României. De la Dubai, o apropiată a lui Victor Ponta, a fost mutată la Manchester, pentru ca în locul ei să vină senatorul PNL Viorel Riceard Badea. De la Edinburgh a plecat Antin Emmanuel Barbu, fiul fostului ministru ALDE al Culturii, Daniel Barbu, pentru a-i face loc fiicei celebrului general Nicolae Berechet, Andreea Ioana Berechet. Iar mișcarea cu adevărat surprinzătoare pe care prim-ministrul a făcut-o constă în decizia de numire a deputatei PSD Carmen Mihălcescu în funcția de consul general al României la Salonic, Grecia. Aceasta a renunțat, după mai multe mandate de deputat, la calitatea de parlamentar al puterii.

Printre aceste decizii de rechemare, încetare a mandatului și desemnarea altui consul general se numără și Decizia 680 din 10 august 2023, prin care premierul Marcel Ciolacu a dispus rechemarea Nicoletei Loredana Teodorovici din funcția de consul general și de șef al Consulatului General al României la Dubai, Emiratele Arabe Unite. Ei, bine, în locul acesteia a fost numit Viorel Riceard Badea.

Nicoleta Loredana Teodorovici, persoana rechemată, a fost numită consul la Dubai în anul 2015. Anterior, aceasta a deținut funcția de consilier al lui Ilie Sârbu, la Ministerul Agriculturii. Este vorba despre acel Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta, iar cel care i-a semnat numirea în funcția de consul a fost chiar Victor Ponta. În 2005, Nicoleta Loredana Teodorovici, împreună cu soția lui Victor Ponta, respectiv fiica lui Ilie Sârbu, Daciana Sârbu, alături de Maria Iuliana Răducanu și Radu Ionel Puchiu (ex-secretar de stat la Cancelaria lui Victor Ponta) au fondat o companie pe nume Mandarine Production SRL. Apoi, în 2008, aceeași Nicoleta Loredana Teodorovici a înființat, împreună cu Daciana Sârbu, o altă companie - SC Mandarine Construct SRL.

În 2015, consulul rechemat de la Dubai era consilier de stat la Senatul României. În ultima declarație depusă  în calitate de consul general, Nicoleta Loredana Teodorovici arată că a încasat, anual, un salariu de 76.738 de dolari, la care se adaugă 6.000 de lei de la MAE.

N-a rămas pe dinafară. S-a făcut doar o rocadă interesantă

Deși a fost rechemată din calitatea de consul general al României la Dubai, Nicoleta Loredana Teodorovici nu a rămas pe dinafară. Asta, deoarece, prin decizia premierului Ciolacu 682 din 10 august 2023, aceasta l-a înlocuit pe consulul în funcție al României la Manchester - Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Consulul rechemat este nimeni altul decât Andreea Ioana Berechet, fiica celebrului general al Ministerului Afacerilor Interne, Nicolae Berechet. Andreea Ioana Berechet a fost numită șefa Consulatului General al României la Manchester de către premierul tehnocrat Dacian Cioloș, pe data de 12 decembrie 2016.

Nici Andreea Ioana Berechet nu a rămas total pe dinafară, întrucât premierul Marcel Ciolacu a numit-o pe aceasta, prin Decizia 683 din 10 august 2023, în funcția de consul general-șef al Consulatului General al României la Edinburgh - Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Prin aceeași decizie, Ciolacu l-a rechemat de la post pe Anton Emmanuel Barbu. Acesta din urmă este nimeni altul decât fiul fostului ministru ALDE al Culturii și, ulterior, președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu.

Consilieră de ministru, consul la Miami

Anton Emmanuel Barbu a fost numit, în 2018, șeful Consulatului General al României la Edinburgh, de fostul premier PSD Viorica Dăncilă. Din ultima declarație de avere pe care diplomatul a completat-o și depus-o anul trecut, rezultă că Anton Emmanuel Barbu a încasat de la Ministerul Afacerilor Externe un salariu anual de 44.787 de euro și 22.425 de lei. Soția, ca însoțitor, a fost plătită de MAE cu 10.764 de euro pe an. Tot ca însoțitor a fost plătit și copilul, cu 1.748 de euro pe an.

O altă mișcare notabilă, în acest sens, făcută de prim-ministrul Marcel Ciolacu la data de 10 august 2023 este emiterea Deciziei 687/2023, prin care a fost dispusă rechemarea de la post a lui Mircea Cătălin Ghenea, consulul general și șeful Consulatului General al României la Miami - Statele Unite ale Americii. În locul acestuia, a fost numită Elena Gabriela Eremia. Aceasta din urmă a ocupat, în anul 2021, funcția de consilier al ministrului Economie, iar anul trecut, pe cea de consilier al ministrului Antreprenoriatului și Turismului. În 2023, Elena Gabriela Eremia a activat consilier la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior. Soțul acesteia, Iulian Cristinel Eremia, este angajat la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Un senator PNL și un deputat PSD migrează în țările calde

Am început relatarea acestei serii de numiri și de rechemări din funcțiile de consul general cu rechemarea Nicoletei Loredana Teodorovici, de la Dubai. Așa cum am arătat mai sus, Marcel Ciolacu l-a desemnat pentru Emiratele Arabe Unite, în funcția de șef al Consulatului General al României la Dubai, pe Viorel Riceard Badea.

Acesta din urmă este parlamentar în funcție. Mai exact, este senator al Partidului Național Liberal, ales în circumscripția electorală pentru românii din străinătate. Viorel Riceard Badea este senator PNL începând cu mandatul 200-2012. Iar soția acestuia, Luiza Mariana Badea, lucrează ca funcționar în Ministerul Afacerilor Externe.

Însă aceasta nu este singura plecare din Parlament pentru o carieră de consul. Prin Decizia nr. 692 din 10 august 2023, Marcel Ciolacu a numit-o în funcția de consul general și de șef al Consulatului General al României la Salonic, Republica Elenă, pe Carmen Ileana Mihălcescu. Aceasta este membră a Partidului Social Democrat și, încă din 2000, a deținut calitatea de deputat în Parlamentul României. Cu o singură pauză, în care a activat ca notar public.

Carmen Mihălcescu este căsătorită cu Horia Mihălcescu, consultant politic, ex-purtător de cuvânt al Petromservice și ex-apropiat al Elenei Udrea, pe care, conform presei centrale, a ajutat-o în mai multe campanii de imagine.

Decizii semnate pe bandă rulantă. Din Turcia, în Europa, până în îndepărtata China

Deciziile prezentate mai sus reprezintă doar „spuma” rotației consulilor, însă măsurile în acest sens dispuse de Marcel Ciolacu, pe data de 10 august 2023, sunt mult mai numeroase.

Spre exemplu, a fost rechemată de la post Mioara Ștefan, consulul general și șef al Consulatului General al României la Izmir, Turcia. După care, aceeași Mioara Ștefan a fost desemnată să-l înlocuiască pe Olyver Marius Dilof în funcția de consul general și de șef al Consulatului general al României la Zajecar, Serbia.

Consul general și noul șef al Consulatului General al României la Istanbul, Turcia, este o anume Mădălina Dinu, iar noul consul general și șef al Consulatului General al României la Londra - Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este Daniel Robert Adrian Marin.

Marcel Ciolacu l-a rechemat, în aceeași serie de decizii, de la post pe Cosmin Dumitrescu, consulul general și șeful Consulatului General al României la Los Angeles, Statele Unite ale Americii. În locul său a fost numită Lucia Sava.

Și Anca Elena Opriș a fost rechemată din funcția de consul general și de șef al Consulatului General al României la Lyon, Franța. În locul acesteia a fost desemnat Oleg Ungureanu. Tot în 10 august s-a luat decizia numirii Mihaelei Simona Florea în funcția de consul general și de șef al Consulatului general al României la New York - Statele Unite ale Americii. Noul consul general și șef al Consulatului General al României la Paris, Franța, este Ecaterina Maria Constantinescu.

Mai departe, Radu Sârbu a fost rechemat din funcția de consul general și de șef al Consulatului General al României la Rio de Janeiro - Brazilia, fiind înlocuit cu Florin Marian Palade. Iar Radu Lucian Fodoreanu a fost numit în funcția de consul general și de șef al Consulatului General al României la Shanghai, China. Pentru Consulatul General al României la Toronto - Canada, a fost desemnată Oana Raluca Gheorghe.

De asemenea, Marcel Ciolacu l-a rechemat pe consulul general al României la Trieste - Italia, pe care l-a înlocuit cu Adina Lovin. De pe listă nu lipsește nici celebrul Ovidiu Grecea, care a fost rechemat din funcția de consul general și de șef al Consulatului General al României la Vancouver, Canada, fiind înlocuit cu Gabriel Rotaru.

Radu Dumitru Florea a fost rechemat în funcția de consul general al României la Stuttgart - Germania și numit, în locul lui Florin Vodiță, în funcția de șef al Consulatului General al României la Salzburg, Austria. Au mai fost rechemați consulul României la Szeged - Ungaria, Daniel Banu, și cel la Sevilla, Spania, Bogdan Mihai Stănescu. Primul l-a înlocuit pe Trandafir Florin Vasiloni în funcția de consul general al României la Gyula, Ungaria.

×