Social-democraţii au fost daţi afară de la şedinţa de guvern de joi seară. Premierul Emil Boc a semnat până la ora două noaptea ordine de demitere, inclusiv pentru secretarele pesediştilor, dând astfel semnalul pentru marea epurare politică după retragerea PSD de la guvernare. În teritoriu, pedeliştii s-au pus deja pe treabă.
Pesediştii au fost convocaţi la şedinţa de guvern extraordinară convocată de Emil Boc joi seară, la Palatul Victoria, dar au avut surpriza să constate că scaunele lor din sala de şedinţă fuseseră deja ocupate de pedelişti, care îşi chemaseră toţi consilierii, secretarii de stat şi şefii de agenţii. "Pe masă nu mai exista nici un călăreţ cu numele celor de la PSD, locurile erau ocupate, era o şedinţă de partid acolo, nu de guvern", a declarat pentru Jurnalul Naţional Vlad Mănăstireanu, fost secretar general adjunct al Guvernului. Acesta a povestit că a fost dat afară de la şedinţa de guvern de şefa SGG, Daniela Andreescu, care i-a spus că fusese demis de Boc încă de la ora prânzului. "Eu nu-mi dădusem demisia şi a venit Daniela Andreescu şi mi-a zis: «Ce căutaţi aici? Premierul v-a demis de la prânz!»", a relatat fostul secretar general adjunct al Executivului. Pedeliştii au stat la Palatul Victoria până în zori, semnând pe bandă ordine de demitere pentru toţi pesediştii din aparatul Guvernului. Au fost concediaţi toţi consilierii miniştrilor demisionari de la PSD şi chiar şi secretarele şi asistenţii acestora. Toţi oamenii numiţi în funcţii de PSD au fost somaţi să-şi facă bagajele şi să elibereze birourile în cursul zilei de azi.
SUBPREFECŢII, TEMĂ DE ŞEDINŢĂ
Aflat ieri la Cluj, premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va schimba din funcţie până astăzi subprefecţii susţinuţi de PSD, după ce joi noaptea i-a pus pe liber pe cei 20 de prefecţi social-democraţi. El a arătat că prefecţii şi subprefecţii PSD sunt schimbaţi din funcţie potrivit prevederilor legale şi principiului mobilităţii înalţilor funcţionari publici. Surse oficiale spun că schimbarea subprefecţilor susţinuţi de PSD va face astăzi obiectul unei noi şedinţe de guvern. Aflat la Cluj împreună cu Boc, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat că începând de joi seară a înlocuit "10-12" directori PSD din companiile naţionale şi societăţile din subordinea ministerului. "Vom continua cu schimbările în teritoriu, la RAR, ARR şi regionalele CFR. în ceea ce priveşte domeniul feroviar, nu am operat schimbări, pentru că este o situaţie specială şi trebuie să găsim înlocuitori", a spus Berceanu. Cât priveşte Ministerul Agriculturii pe care îl conduce interimar, Berceanu a spus că până luni vor fi luate şi aici decizii de înlocuire din funcţii a membrilor PSD. "Am cerut lista, şi în timpul week-end-ului o vom analiza, iar luni vom decide", a spus ministrul. Între timp, premierul Emil Boc l-a demis pe Constantin Balaban-Grăjdan din funcţia de inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii şi de preşedinte al consiliului de conducere al instituţiei.
ŞEFIA DECONCENTRATELOR, DE LA CAZ LA CAZ
Pe lângă posturi de secretari şi secretare, consilieri, prefecţi şi subprefecţi, pedeliştii mai au de împărţit şi funcţiie din deconcentrate, iar pentru asta se vor reuni azi într-o şedinţă a Colegiului Director. Aflat ieri la Ploieşti, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a fost întrebat care este situaţia şefilor instituţiilor deconcentrate, susţinuţi politic de PSD. "La ora actuală se face o analiză pe deconcentrate, vedem care este situaţia, dacă în 30 de zile reuşim să le trecem la nivel judeţean, atunci decizia va fi luată la nivel de municipiu pentru şcoli, la nivel de judeţ pentru spitale, ca să nu mai numim de două ori", a răspuns Sandu. El a lăsat să se înţeleagă că, deocamdată, şefii unora dintre direcţiile deconcentrate nu vor fi schimbaţi din funcţii, urmând ca, în viitorul apropiat, autorităţile locale să preia atribuţiile în acest sens. Sandu a adăugat că "prim-ministrul va semna săptămâna viitoare ordinul de descentralizare pe partea de şcoală, Videanu a plecat cu foaia de parcurs pentru spitale". Ministrul a mai spus că situaţia şefilor de instituţii deconcentrate va depinde de la caz la caz, în funcţie de ministerul în subordinea căruia se află instituţiile în cauză. "Spre exemplu, la Ministerul Agriculturii se va face schimbare de sus până jos, la sănătate şi învăţământ, mişcările se vor face pe plan local. Deci se va discuta pentru fiecare zonă în anumite circumstanţe date", a declarat Sandu.
DECAPITĂRILE, FAZA PE ŢARĂ
În judeţul Timiş este o situaţie mai puţin întâlnită, unde ieşirea PSD de la guvernare va avea efecte asupra Prefecturii. Prefectul apolitic Mircea Băcală are susţinerea PD-L, în timp ce subprefecţii Eugen Dogariu şi Călin Dobra provin din rândurile PSD. "Deocamdată suntem în aşteptare, probabil săptămâna viitoare vom fi schimbaţi din post", am aflat de la subprefectul Eugen Dogariu. Trebuie spus că cei doi adjuncţi susţinuseră examenele de confirmare în post, la Bucureşti, chiar miercurea trecută. Se pare că această confirmare nu va conta prea mult, în situaţia celor doi subprefecţi de la Timiş fiind mai mulţi prefecţi care au fost daţi afară la doar câteva ore de la trecerea PSD în opoziţie. La instituţiile deconcentrate, situaţia este una foarte incertă. în total, la 40 de instituţii din Timiş au fost numiţi directori noi imediat după instalarea la putere a coaliţiei PD-L - PSD. Pe lista celor numiţi pe funcţie se numără 78 de directori plini şi adjuncţi. în pericol iminent de a rămâne fără funcţia primită pe linie de partid în Timiş sunt un număr de 35 de directori plini şi adjuncţi ai PSD.
La Suceava, PD-L a transmis că aşteaptă demisiile şefilor de instituţii descentralizate din judeţ, care au fost sprijiniţi de PSD. Secretarul general al organizaţiei, deputatul Ioan Bălan, a declarat că nu vede nici un impediment ca directorii susţinuţi de PSD pentru conducerea de instituţii descentralizate din judeţ să nu demisioneze până astăzi. "Politica Guvernului trebuie făcută cu oameni loiali Guvernului", a mai spus Bălan.
În Bihor, purtătorul de cuvânt al PSD, Ioan Chelemen, i-a acuzat ieri pe pedeliştii din judeţ că a început o campanie de racolare a directorilor PSD de la serviciile deconcentrate, susţinând că se fac presiuni asupra acestora să treacă la PD-L, în schimbul păstrării lor în funcţii. "Probabil că unii vor şi face acest lucru, dar în PSD sunt oameni care au intrat în partid şi cu alt gând decât de a ocupa cu orice preţ nişte posturi", a declarat Chelemen. "Noi avem mâine (sâmbătă - n.r.) şedinţă de Birou Permanent Judeţean şi până mâine nu luăm nici o hotărâre în acest sens. De asemenea, nici nu ne-am pus problema nici să îi racolăm, nici să îi dăm afară. întâi vom vedea ce se decide la nivel central", a declarat în replică secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei.
La Neamţ, directorul de cabinet al prefectului Vasile Şendrea şi şefa serviciului Transporturi din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ, Dana Cristina Mungiu, au fost propuşi de organizaţia locală a PD-L pentru funcţiile de subprefect al judeţului Neamţ în locul celor susţinuţi de PSD. "Cât priveşte celelalte funcţii din teritoriu, încă nu s-a luat nici o decizie", a declarat Gheorghe Ştefan, preşedintele PD-L Neamţ.
În Gorj, noul prefect Liviu Andrei şi-a preluat ieri în mod oficial atribuţiile, şi prima grijă a fost să ceară până luni propunerile PD-L Gorj pentru posturile de directori ai instituţiilor deconcentrate, care în prezent sunt conduse de social-democraţi. Fostul prefect de Gorj Ion Florescu a fost prezent şi el la ceremonia de instalare a lui Andrei. El s-a declarat surprins de rapiditatea cu care a fost schimbat, spunând că nu se aştepta "la un asemenea tsunami". "M-a surprins rapiditatea cu care s-a înfăptuit, a venit ca un fel de tsunami. Ce voi face de acum încolo? Vom vedea. Foc la casă nu mi-am dat, de nevastă nu am divorţat, loc în familie mai am, o să rămân pe coordonatele politicii, vom vedea", a menţionat Florescu.
Şi la Argeş, unde şeful Direcţiei Silvice Argeş a fost uns ca prefect din partea PD-L, Marcel Proca, fostul prefect, şi-a permis să adreseze câteva cuvinte, care au produs rumoare: "Nu-i voi da noului prefect sfaturi despre ce trebuie să facă în continuare, dar îmi permit să-i sugerez ce să nu facă. Aş dori să nu înceapă o presiune asu pra unor primari de altă culoare politică şi sunt convins că aşa va fi. De asemenea, aş dori ca dumnealui să transmită instituţiilor deconcentrate, care vor fi ocupate cu noi directori, să nu se treacă la controale pe criterii politice, ci acestea să se facă administrativ şi profesional".
Organizaţia PSD Brăila se aşteaptă ca toţi colegii din fruntea instituţiilor descentralizate din judeţ să fie forţaţi să renunţe la funcţii. PSD-ul local urmează să se decidă dacă directorii săi îşi vor da demisia în bloc, cum au procedat miniştrii de la centru, sau aşteaptă să fie daţi afară. Printre cele 20 de instituţii conduse de aceştia se numără Direcţia Finanţelor Publice, Garda Financiară, Direcţia Sanitar Veterinară, Agenţia pentru Protecţia Mediului sau Inspectoratul în Construcţii. Prefectul Brăilei, Loredana Alexandru, a fost schimbat din funcţie la doar câteva ore de la ruperea coaliţiei PSD-PD-L. Membru PSD, Loredana Alexandru a declarat că se aştepta la acest lucru. Întâmplarea a făcut însă ca aceasta să îşi piardă funcţia după ce, cu doar o zi înainte, îşi depusese dosarul pentru a participa la concursul de ocupare a postului respectiv, examinarea fiind programată pentru 12 octombrie. Deoarece era prefect cu detaşare, neavând deocamdată calitatea de înalt funcţionar public, Loredanei Alexandru nu i s-a oferit în compensare un post de inspector guvernamental. În locul ei a fost numit fostul subprefect Dumitru Popa, care are susţinerea PDL.
În Bistriţa-Năsăud, pedeliştii au făcut o şedinţă restrânsă, în care au decis să-i susţină pentru funcţiile de subprefecţi pe Eugen Curteanu şi Ioan Cătălin Păun, şi l-au desemnat pe consilierul judeţean Vasile Marc pentru a ocupa funcţia de inspector şcolar general, susţin surse citate de corespondentul Mediafax.
"M-a surprins rapiditatea cu care s-a înfăptuit, a venit ca un fel de tsunami. Ce voi face de acum încolo? Vom vedea. Foc la casă nu mi-am dat, de nevastă nu am divorţat, loc în familie mai am, o să rămân pe coordonatele politicii, vom vedea"
Ion Florescu - fost prefect de Gorj
Citește pe Antena3.ro