Pilonul II al pensiilor private obligatorii este singurul parteneriat public-privat care funcţionează fără sincope şi fără reclamaţii, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, într-un mesaj transmis luni participanţilor la Forumul Internaţional de Asigurări Reasigurări FIAR 2013 de la Sinaia, cu ocazia marcării a cinci ani de la plata primelor contribuţii în sistemul pensii private obligatorii, informează agerpres.ro.
"Mai mult, randamentele au fost superioare ratei inflaţiei şi efectele crizei nu au avut consecinţe asupra asupra economiilor pe care viitorii pensionari le strâng de acum. Sunt aproape şase milioane de participanţi în sistem. Este o soluţie viabilă care trebuie dezvoltată. Ministerul Muncii este un susţinător al industriei fondurilor de pensii private obligatorii", a spus ministrul Muncii.
La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu, a subliniat că lansarea fondurilor de pensii private poate fi catalogată ca fiind o reuşită. "Am reuşit să lansăm un sistem în care multă lumea nu credea şi a fost contestat înainte şi după ce a fost lansat", a spus Giurescu.
Potrivit APAPR, administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul II) au adus participanţilor un câştig net de 1,78 miliarde lei în cei cinci ani de la efectuarea primei plăţi de contribuţii în acest sistem. Contribuţiile brute virate pentru cei 5,88 milioane de participanţi însumează 9,15 miliarde lei, iar activele nete în administrare se cifrează acum la 10,93 miliarde lei.
Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contribuţia lunară medie efectivă este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de 62%, în scădere masivă în ultimii ani, de la peste 80%.
Potrivit APAPR, peste 5,88 milioane de români sunt înregistraţi la cele opt fonduri de pe Pilonul II.
APAPR estimează că în 2018 vor fi 7 milioane de participanţi în sistem, iar activele nete vor depăşi 10 miliarde euro.