x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marii rechini îşi caută ape liniştite la parlamentare

Marii rechini îşi caută ape liniştite la parlamentare

de Marius Gîrlașiu    |    03 Aug 2016   •   08:51
Marii rechini îşi caută ape liniştite la parlamentare

Cu patru luni înainte de alegerile parlamentare, partidele au început să alcătuiască deja listele cu pretendenţii la un post de senator sau deputat în viitorul Legislativ. Liderii politici îşi fac şi ei calcule electorale, mai ales că noul Parlament va fi mai mic cu 122 de aleşi după modificarea normei de reprezentare.

Liberalii au deschis primii discuţia despre locurile pe liste la parlamentare. Copreşedintele Alina Gorghiu susţine că va candida într-o circumscripţie în care va trage după ea lista partidului. “O să fiu pe o listă într-o circumscripţie unde va fi foarte greu pentru PNL. Nu mă duc într-o filială unde este uşor”, a anunţat liderul PNL. Imediat, au apărut zvonuri că va candida în Vrancea, cunoscută ca un fief tradiţional al PSD-ului. “Am crezut că e o glumă acest zvon, că eu voi candida în Vrancea. Am zis clar însă că nu merg intr-o filială bună, o să merg undeva unde o să încerc să maximizez rezultatul, undeva unde PNL-ului i-a fost mai greu. Aşa că sigur nu voi candida la Vrancea”, a explicat Gorghiu în week-end. În 2008 şi 2012, Gorghiu a candidat pentru Parlament într-un colegiu din Bucureşti, aşa că n-ar fi exclus să repete şi acum strategia, mai ales după înfrângerea drastică a liberalilor la alegerile locale din Capitală. De altfel, filiala PNL Bucureşti a demarat săptămâna aceasta un sondaj prin care va măsura popularitatea mai multor figuri liberale la nivelul Capitalei. Celălalt copreşedinte PNL, Vasile Blaga, a anunţat că va candida acolo unde a candidat şi la precedentele alegeri parlamentare, în judeţul Timiş. “Eu candidez unde am mai candidat”, a recunoscut Blaga. Liberalii ar urma să le propună şi câtorva tehnocraţi din Guvernul Cioloş să candideze pe listele PNL. “Este posibil să găsim unu - doi miniştri care au performat şi să le facem o ofertă de colaborare pentru parlamentare”, au anunţat liderii PNL. Ceilalţi preşedinţi de filiale din restul ţării au termen până pe 15 august să trimită la centru listele de candidaţi şi semnăturile necesare.

Ponta, cap de listă în Gorj

În Kiseleff se ştie deocamdată că fostul premier Victor Ponta va candida pentru un nou mandat de deputat în judeţul Gorj, acolo unde va şi deschide lista partidului la parlamentare. “Cea mai importantă funcţie e cea de membru PSD şi deputat de Gorj, îmi sunt suficiente pentru moment. O să candidez la Gorj la Camera Deputaţilor”, a anunţat fostul lider PSD. De altfel, la ultimele trei rânduri de alegeri parlamentare, Ponta şi-a câştigat de fiecare dată fotoliul de deputat într-un colegiu din Gorj. În 2004, când a candidat pe listele alianţei PSD-PUR şi la scrutinul din 2008 şi cel din 2012, ambele organizate în sistem uninominal. La ultimele alegeri, Ponta a candidat în acelaşi colegiu uninominal în care s-a înscris şi Dan Diaconescu, însă fostul premier a câştigat confruntarea cu fostul lider al PP-DD. Actualul şef al social-democraţilor, Liviu Dragnea, va candida, cel mai probabil, tot în Teleorman, acolo unde a fost vreme de 12 ani “vătaful judeţului”, după cum îl descria recent “amicul” Ponta. Acum patru ani, Dragnea şi-a câştigat mandatul din Camera Deputaţilor într-un colegiu uninominal din Teleorman, ajungând în Parlament din postura de şef al Consiliului Judeţean. Liderii PSD din restul ţării vor prezenta vineri, la Vaslui, listele provizorii pentru alegerile parlamentare, dar surse de la vârful partidului susţin că peste 30% dintre actualii senatori şi deputaţi ai PSD vor sări din schemă la alegeri.

Unde candidează Traian Băsescu?

În pragul alegerilor locale, când apăruseră zvonuri că Vasile Blaga ar putea candida din partea PNL la Primăria Capitalei, Traian Băsescu l-a ironizat pe fostul lider PDL într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook. “Dragă Vasile, dacă este adevărat, te rog ai grijă ce-ţi doreşti. Ştii bine că în cariera ta politică n-ai fost în stare să câştigi nici măcar o primărie de comună, iar la Bucureşti, Oprescu te-a bătut în 2008 de parcă erai din Vaslui, nu de la vămile din Bihor. Până şi la alegerile din partid soluţia să câştigi a fost ca oamenii tăi să fugă cu urnele ca să te alegi. Să-ţi mai spun cu ce manopere te-ai ales senator în 2012 prin Timiş, că la tine la Bihor te antipatiza toata lumea?”, scria Băsescu în luna aprilie. Liderul PMP susţine că ar putea candida la alegerile parlamentare pentru a ridica scorul partidului, varianta cea mai probabilă în cazul unei candidaturi fiind Bucureştiul. Candidatul PMP Robert Turcescu a obţinut peste 6% din voturi la locale, scor care arată că Băsescu încă mai are suficienţi adepţi la nivelul Capitalei.

 

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: Toţi cei care nu se vor mai regăsi pe listele PNL din toamnă vor explica ce rău e PNL, ce blondă e Gorghiu, ce costum negru are Blaga şi ce rea e Adriana Săftoiu.

×