x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mediul privat, arătat cu degetul de Băsescu: Statul nu poate fi corupt fără un partener

Mediul privat, arătat cu degetul de Băsescu: Statul nu poate fi corupt fără un partener

14 Dec 2011   •   08:15
Mediul privat, arătat cu degetul de Băsescu: Statul nu poate fi corupt fără un partener

Presedintele Traian Basescu sustine ca mediul privat si statul trebuie sa-si asume impreuna responsabilitatea legata de existenta coruptiei.

"Eu cred ca esenta realitatilor romanesti, in primul rand trebuie sa iasa din ipocrizie. Daca este coruptie, statul singur nu poate fi corupt, are un partener. Haideti sa ne asumam impreuna ce avem de facut. Cel mai usor lucru pentru sectorul privat este sa critice statul, cel mai usor lucru pentru stat este sa fie indiferent la problemele mediului de afaceri. Eu nu cred ca suntem la acest stadiu. Eu cred ca asumarea de ambele parti a responsabilitatilor este un lucru esential", a spus Basescu, la lansarea Raportului privind competitivitatea Romaniei, eveniment organizat de Camera de Comert Americana din Romania.

In ceea ce priveste existenta coruptiei, presedintele Basescu spune ca responsabilitatea trebuie impartita si asumata in acest caz.

"Un functionar corupt nu poate fi corupt daca nu are un partener care sa-i dea un ban in mana, un minister nu poate plati cu 50% mai mult, daca nu exista un consultant care sa valideze ce spune constructorul", a explicat Basescu.

Basescu este de parere ca ar putea creste competitivitatea in administratia publica, daca ar functiona corect "criteriile de cariera", in sensul in care numirile in functiile de conducere nu ar mai fi facute in functie de politic, mentionand, totodata, ca partidele nu se pot "decupla" de criteriile politice in numirea sefilor.

"In administratia publica am putea creste competitivitatea daca ar functiona corect criteriile de cariera, altele decat criteriile politice in numirea sefilor. Cum ajung director intr-un minister, cum ajung secretar general, cum ajung director general intr-o primarie? Functionarul ar trebui sa stie, iar politicul sa ia nota ca nu vom obtine o administratie competitiva pana cand nu vor fi instaurate si respectate criteriile de cariera. O sa-mi spuneti: Domnule, dar esti presedinte din 2007! Va pot spune ca presedintele poate sa ceara, important este ce decid partidele, iar partidele nu pot sa se decupleze de numirile pe criterii politice, iar asta reduce competitivitatea", a declarat Basescu.

2012 - un an de risc maxim pentru Romania, daca bancile-mama isi retrag fluxurile de capital

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca anul 2012 ar putea fi unul "de risc maxim" pentru Romania, daca bancile-mama isi vor diminua fluxurile de capital de pe piata romaneasca.

"Eu as spune ca 2012 este un an de risc maxim pentru Romania, dintr-un motiv fundamental: riscul de diminuare peste niste limite suportabile a fluxurilor de capital din banci. Daca acest lucru nu se va intampla, Romania trece bine peste 2012, chiar daca se prefigureaza un an agricol mult mai slab ca anul acesta. Eu sper ca bancile si nu bancile din Romania, cele mama sa fie extrem de responsabile. Altfel, va pot spune ca vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului, cu mutare resursei catre investitii, ceea ce se vede si in bugetul trimis deja la Parlament. Ce speram sa se imbunatateasca, sa atingem un nivel de sase miliarde absorbiti de la UE, este zona de constructii si, pentru prima data in 36 de luni constructiile cresc din nou", a declarat Basescu.

Seful statului a mai spus ca daca Romania va reusi sa ajunga la un modus vivendi cu bancile din zona euro, atunci va trece bine anul 2012, fara 'bruscari de genul celor din 2010'.

"Ce vreau sa stiti foarte sigur, deficitul de 1,9% nu este un deficit neasumat. Chiar si Fondul (FMI - n.r.), pe buna dreptate, si UE au spus: Domnule, in 2012, intr-un an greu, aveti angajamentul sa stati intr-un deficit pana la 3% pe ESA, de ce va duceti in 1,9? Aici, raspunsul genereaza intotdeauna controverse, marea problema este ca s-a ajuns la un cost atat de ridicat al banilor incat aceasta teorie nu mai functioneaza, nu poti sa te imprumuti pe termene scurte sau relativ medii cu dobanzi de pana la 8%", a mai spus Basescu.

×