x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meritele Revolutiei - Apel la constiinta premierului

Meritele Revolutiei - Apel la constiinta premierului

10 Ian 2007   •   00:00
Meritele Revolutiei - Apel la constiinta premierului

Directorul IRR, Claudiu Iordache, ii cere premierului Tariceanu sa nu mai aiba retineri in a recunoaste meritele Revolutiei. Iordache rea-minteste totodata gestul premierului care, intors de la Budapesta de la comemorarea revolutiei maghiare, a avizat desfiintarea IRR.

Apel la premier
Directorul Institutului Revolutiei Romane, Claudiu Iordache, i-a trimis premierului Tariceanu o scrisoare deschisa, in care face apel la constiinta acestuia de a nu mai avea retineri in a recunoaste meritele Revolutiei, ca origine a democratiei romanesti. Prezentam integral textul scrisorii.

"Domnule Calin Popescu Tariceanu,

In Revolutia din Decembrie 1989 au murit 1.104 romani, alte cateva mii fiind raniti, arestati, maltratati, mutilati. Ati avut norocul sa nu fiti unul dintre ei. In primul semestru al anului 1990 ati venit la Timisoara in calitate de lider PNL. Atunci v-am cunoscut. In discutia care a urmat ati afirmat dorinta partidului, condus la vremea aceea de domnul Radu Campeanu, de a organiza un miting in orasul Revolutiei! Au trecut saptesprezece ani de atunci. In decembrie 2006 am observat cu mahnire ca nu ati rostit, in calitatea dvs. de prim-ministru, cuvantul: «Revolutia», ca nu ati evocat rolul Revolutiei din Decembrie 1989 in evolutia Romaniei postdecembriste.

Ati fost invitatul Guvernului, la 23 octombrie 2006, pentru a participa la comemorarea revolutiei maghiare, la 50 de ani de la inabusirea ei de catre tancurile sovietice. Ati putut afla la Budapesta ca poporul maghiar, acordandu-i onorurile cuvenite, isi respecta revolutia, eroii si istoria! Revenit la Bucuresti ati avizat, in schimb, favorabil abrogarea Legii 556, in urma careia a fost infiintat Institutul Revolutiei Romane. Ati ales nefast, necunoscand realizarile Institutului, mentinut continuu sub presiunea oamenilor fostei Securitati, actuali miliardari, parlamentari, unii dintre ei insinuati in partidul pe care il conduceti. Mai mult chiar, cu ocazia intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, n-ati amintit decat anul 1918 ca reper al actualului succes al politicii supravietuitoare a Romaniei, nu si anul in care Romania si-a redobandit libertatea! Ati omis, de asemenea, sa omagiati sacrificiul unei generatii care a rasturnat una dintre cele mai primitive dictaturi din Europa de Est. Cu ocazia comemorarilor din decembrie 2006, la Parlament, la Piata Universitatii, la Piata Revolutiei, prezenta dvs. oficiala nu s-a facut simtita! Poate ca nici acum nu e tarziu sa faceti o vizita privata la Cimitirul Eroilor din Bucuresti ori de la Timisoara, pentru a putea privi chipul celor care in decembrie 1989 au binemeritat de la patrie!

Domnule prim-ministru, cum inca nu reusesc sa va inteleg retinerile, imi iau permisiunea sa va reamintesc ca originea democratiei, drepturilor si libertatii Romaniei recente este Revolutia Romana! Nu in zarea lui Decembrie 1918 ati putut spera sa deveniti, intr-o zi, premierul Romaniei, ci in urma celor sapte zile glorioase din Decembrie 1989! Revolutia Romana constituie o a doua culme a istoriei Romaniei moderne. Dupa 1918 a urmat 1989! Revolutia Romana nu poate fi contestata cu mijloacele adevarului, uzurpata, arestata, eliminata, suspectata, persecutata, proscrisa! In istoria noastra moderna, Revolutia Romana n-are nevoie de aprobarea nimanui pentru a-si releva, de drept, importanta! Statul roman are, in schimb, nu datoria, ci obligatia de a restitui participantilor la Revolutie dreptul la merit, la istorie, dreptul la dreptate, adevar si onoare. Ca neinsemnat participant la Revolutia de la Timisoara, sunt cu atat mai ingrijorat de actuala indiferenta cu care institutiile Statului trateaza subiectul Revolutiei Romane.

Scrisoarea mea deschisa nu constituie, in sine, un repros adresat resentimentelor ori remuscarilor nimanui, ci un apel la constiinta dumneavoastra! Am convingerea ca veti rectifica atitudinea dvs., dar mai ales insuficienta intelegere a ceea ce s-a intamplat cu saptesprezece ani in urma, atunci cand o minoritate de romani curajosi au infruntat un Regim sanguinar, pentru ca Romania intreaga sa se bucure de libertatile democratiei euroatlantice.

In speranta ca puterea inca nu v-a inghetat sufletul, astept sa impartasiti, cu mijloacele pe care vi le ofera functia, respectul cu care orice roman crestin intampina, la fiecare capat de an, comemorarile martirilor Revolutiei, a acelora dintre romani care astazi nu se mai pot bucura alaturi de noi de dreptul sacru de a trai!
  • Ianuarie 2007, Claudiu Iordache"
  • ×
    Subiecte în articol: politic decembrie revoluţiei revoluţia