UPDATE 19:00 - Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca, din cifrele economice din acest moment, exista premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizand ca acest lucru ar presupune o schimbare a tintei de deficit.
"Din cifrele existente in acest moment, sunt premise, intr-adevar. Dar asta presupune o schimbare a tintei de deficit", a spus Ponta, comentand astfel declaratiile ministrului de Finante din Cabinetul Ungureanu, Bogdan Dragoi, care precizase ca premisele revenirii exista, acestea fiind create de Guvernul PDL.
Ponta a spus ca, desi creeaza probleme pentru deficit, revenirea salariilor la nivelul din 2010 reprezinta o prioriate pentru USL.
"Reprezinta pentur noi o prioritate (reintregirea salariilor, n.r.) . Si cam tot ce reprezinta pentru noi o prioritate eu cred ca se va intampla pana in noiembrie", a spus Ponta.
El a mentionat ca Guvernul USL va restitui banii pentru pensionari chiar inainte de revenirea salariilor la nivelul din 2010.
"Pensiile - chiar inaintea revenirii salariilor, daca va referiti la acea contributie incasata ilegal de 5,5% pentru pensiile peste 740 de lei, aceea e chiar - daca reintregirea salariilor si masurile economice de relansare economica reprezinta prioritatea numarul unu, aceea reprezinta prioritatea numarul zero", a spus Ponta.
Liderul PSD nu a dat un termen la care revenirea salariilor sau restituirea banilor pentru pensionari ar urma sa aiba loc. "Dati-mi voie sa avem discutiile tehnice, iar marti (08 mai, nr.), in prima sedinta de Guvern va dau toate informatiile tehnice", a spus Ponta. (Mediafax)
UPDATE 15:15 - Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, la sediul USL, inaintea intalnirii cu FMI, ca doreste ca in prima sedinta a Cabinetului sau, in data de 8 mai, sa fie aprobata scrisoarea de intentie catre FMI. Ponta a afirmat ca mesajul pentru FMI este "absoluta stabilitate din punct de vedere financiar si guvernamental". Premierul desemnat a mai spus ca marti va anunta Cabinetul, iar "miercuri, vom dezbate lista noului Guvern".
"Delegatia FMI, a BM si CE ar urma sa-si incheie vizita in data de 8 sau 9. Intentia mea este ca, pana atunci, desi Guvernul sigur va fi votat in data de 7, sa avem toate discutiile necesare pentru ca pe 8, in prima sedinta a noului guvern, sa dezbatem si sa aprobam scrisoarea de intentie, in asa fel incat delegatia sa plece deja cu scrisoarea care va fi supusa board-ului FMI probabil in luna iunie", a spus Ponta.
................
Premierul desemnat Victor Ponta se intalneste astazi cu delegatia Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene.
Ponta a declarat ca vrea ca delegatia sa semneze o noua scrisoare de intentie inainte de a pleca din Bucuresti. Pentru aceasta este, insa, nevoie de un guvern cu puteri depline, acceptat prin vot de Parlament.
"Eu stiu bine ce imi doresc, imi doresc ca acest guvern sa obtina votul de incredere si sa gestioneze cat mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este ca delegatia FMI si BM se afla in Bucuresti in aceste zile si intentia mea si interesul Romaniei este ca aceasta delegatie sa plece din Romania cu noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri", a precizat Victor Ponta.
Motiunea de cenzura votata vineri de Parlament, care a pus capat celor 78 de zile de guvernare a executivului condus de Mihai Razvan Ungureanu, a intervenit in timp ce la Bucuresti se afla o delegatie a FMI, Bancii Mondiale si CE, pentru a discuta despre indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul acordului de tip preventiv incheiat cu institutia financiara mondiala.
Dupa caderea guvernului Ungureanu, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara ca misiunea de evaluare va intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice legate de obligatiile pe care Romania le are.
Cea mai stringenta problema aflata in negociere o reprezinta majorarea salariilor bugetarilor cu 16%, pentru a le readuce la nivelul din iunie 2010.
FMI si CE au spus ca se asteapta ca noul guvern sa isi respecte angajamentele fata de partenerii internationali, continuarea reformelor structurale fiind esentiala pentru redresarea economica, iar delegatiile FMI si CE vor reveni la Bucuresti pentru reluarea discutiilor oficiale dupa formarea noului executiv.