x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Agriculturii a spus că decizia de suspendare a exporturilor de cereale poate fi modificată în viitor

Ministrul Agriculturii a spus că decizia de suspendare a exporturilor de cereale poate fi modificată în viitor

15 Apr 2020   •   13:53
Ministrul Agriculturii a spus că decizia de suspendare a exporturilor de cereale poate fi modificată în viitor

Măsura prin care s-a decis suspendare exporturilor de cereale poate fi modificată în funcție de evoluția lucrurilor, a anunțat, miercuri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul unei declarații de presă.

"Măsurile pe care le-am luat le putem modifica în funcţie de ceea de se întâmplă, în funcţie de evoluţia lucrurilor. Măsurile vor fi graduale. Oricând putem lua şi alte decizii, de relaxare sau, dimpotrivă, de suspendarea exporturilor altor produse de bază, dacă vom considera că este necesar, pentru că fiecare guvern în această perioadă îşi face calculele, fiecare guvern încearcă să se asigure că cetăţenii ţării sale au tot ceea ce le trebuie. Nu ştim exact cât va dura această criză şi, de aceea, noi trebuie să ne asigurăm că sunt suficiente alimente de bază pe toată perioada crizei", a spus Adrian Oros.

De asemenea, Adrian Oros a declarat că decizia de a suspenda exporturile de cereale nu a fost una ușoară, în condițiile în care sunt în vigoare mai multe tratate bilaterale și contracte încheiate.

"Cu siguranţă că această decizie a provocat deranj pentru unii traderi, chiar şi pentru unii dintre marii fermieri, dar economia României trece, la fel ca şi cea a Europei, prin momente grele şi la un moment dat trebuie luate decizii. Am monitorizat încă de la începutul crizei stocurile. Principala noastră misiune aici este să asigurăm securitatea alimentară a cetăţenilor. Noi trebuie să avem certitudinea că românii au şi vor avea pe masă pâine şi toate produsele de bază la preţuri corecte. Am spus încă de la început că prin această situaţie dificilă trebuie să trecem cu toţii: şi producătorii şi procesatorii şi comercianţii şi consumatorii. Nimeni nu trebuie să profite prin declaraţii sau gesturi iresponsabile de această perioadă grea. Fac apel la toţi cei care în ultima perioadă au câştigat bani frumoşi din agricultură, pentru că au terenuri concesionate la redevenţe nu foarte mari, beneficiază de subvenţii uriaşe şi acum trebuie să participe la acest efort comun împreună cu toţi cetăţenii, cu Guvernul României, la traversarea acestei perioade grele", a adăugat acesta.  

 

Briefing de presă Temele prezentate cu aceasta ocazie vizeaza suspendarea exporturilor de cereale si masurile privind compensarea pagubelor cauzate de seceta.

Publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe Miercuri, 15 aprilie 2020
×
Subiecte în articol: Adrian Oros export cereale