x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul de Finanţe: Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014

Ministrul de Finanţe: Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014

de Agerpres    |    15 Mar 2014   •   16:33
Ministrul de Finanţe: Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014

Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014 atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

"Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar s-a discutat despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se menţine cota unică în 2014", a dat asigurări Ioana Petrescu, într-o emisiune televizată, la Antena3.

Şeful de la Finanţe a explicat că relaxarea fiscală pentru persoanele fizice cu venituri foarte mici nu se poate aplica fără un spaţiu bugetar adecvat, în condiţiile în care legea prevede că "dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc".

"Noi avem o lege care spune foarte clar că dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc, nu putem să facem o astfel de relaxare fiscală (pentru persoanele fizice - n.r.) dacă nu avem spaţiul bugetar. În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoanele fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme", a subliniat Ioana Petrescu.

În altă ordine de idei, ea a reiterat că scopul său este cel de eficientizare a colectării şi, evident, reducerea evaziunii fiscale, iar pentru rezultate foarte bune, atât pe termen mediu, cât şi lung, sunt necesare foarte multe reforme pe timp îndelungat.

"Estimări precise pe aşa ceva (evaziune fiscală - n.r.) nu există nici la noi, nici la alţii. La TVA va fi o luptă şi de reducere a evaziunii fiscale, dar şi de conformare voluntară. Astea două merg mână în mână şi sunt două priorităţi ale mele şi voi lupta foarte mult ca aceste lucruri să se întâmple", a arătat ministrul Finanţelor.

Ioana Petrescu a precizat că intenţia ei este să obţină un grad de colectare mult mai mare decât cel actual.

"Vreau să duc gradul de colectare mult mai sus de cât este acum. Un lucru este foarte clar: dacă vrem să facem o creştere a colectării şi pe termen mediu şi lung - acea colectare, să spunem, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană - va fi nevoie de foarte multe reforme şi de foarte mult timp să facem asta în mod sustenabil", a menţionat ea.

×
Subiecte în articol: ioana petrescu cota unica 2014