x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cui i-e frică de Mircea Diaconu? Armata lui GIUMBIX împotriva independentului

Cui i-e frică de Mircea Diaconu? Armata lui GIUMBIX împotriva independentului

de Jurnalul National    |    27 Mar 2014   •   17:38
Cui i-e frică de Mircea Diaconu? Armata lui GIUMBIX împotriva independentului
Sursa foto: Cui i-e frică de Mircea Diaconu? Cine sunt speriaţi de ascensiunea unui independent

Mircea Diaconu a reuşit performanţa de a trece pragul celor o sută de mii de semnături necesare pentru candidatura la europarlamentare. A fost o cursă contracronometru, în care Diaconu s-a luptat nu doar cu presiunea timpului ci, mai ales, cu obstacolele ridicate de sistemul băsist de represiune. De ce s-a declanşat spaima isterică a propagandei băsiste faţă de perspectiva ca Mircea Diaconu să reuşească în gestul lui de a sparge blocada incompatibilităţii? Toată liota de trompeţi plătiţi din fonduri obscure aveau grija statului de drept, vezi Doamne, răpus de un actor, sprijinit de fiica lui şi de o mână de voluntari necunoscuţi.

Iată-i pe cei mai speriaţi dintre speriaţi. Sinistrul Giumpix riscă să fie trimis în ridicol de candidatura pe care a avut ordin să o împiedice. Mircea Diaconu poate da peste cap combinaţiile din interiorul partidului care l-a rejectat din listă, aranjamentele găştilor care sugrumă concurenţa adevărată în rândul liberalilor. Îndrăgitul actor distruge şi mitul “independentei” EBA pentru care s-a pus în mişcare maşinăria partidului condus de tata. Obrăznicia fără margini a mezinei cu retard care a ţintit în Mircea Diaconu a fost şi ea taxată de zecile de mii de semnatari care sprijină  independentul veritabil.

Diaconu are deja un capital de simpatie extraordinar. Dacă nu va fi lăsat să candideze, se va repeta “Sindromul Arafat”, care l-a  zdruncinat pe Băsescu şi a răsturnat Guvernul Ungureanu. Dacă participă la europarlamentare,  testul va fi trecut de Mircea Diaconu cu mare succes, anunţând şi în această ipostază un prezidenţiabil cu şanse mari pentru noiembrie.

Un adevărat record: în câteva zile, Mircea Diaconu a adunat circa 185.000 de semnături de la românii care îl vor în Parlamentul European. Mirecuri seara, actorul şi-a depus la Biroul Electoral Central dosarul de candidatură din care nu lipseau listele de semnături. A venit, modest, la volanul maşinii sale, un ARO 10 de culoare galbenă ­ o prezenţă caldă şi insolită.

Mircea Diaconu a declarat că în dosar s-au aflat peste 125.000 de semnături de susţinere; alte 60.000, întrucât nu au fost completate pe formulare originale, ar fi putut fi neconforme şi a preferat să le păstreze acasă. Cu precădere în ultimele zile, opinia publică a asistat la o adevărată cursă contra-cronometru. Simpatizanţii actorului s-au mobilizat pentru a strânge cele 100.000 de semnături fără de care nici un candidat independent nu trece procesul de selecţie al Biroului Electoral Central.

Sub presiune

În continuare, Biroul Electoral Central va decide dacă Mircea Diaconu poate sau nu candida la Europarlamentare. Acest lucru se întâmplă sub presiunea Agenţiei Naţională de Integritate (ANI) care a trimis, miercuri, Biroului Electoral Central o informare în care se arată că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru ParlamentulEuropean.

“Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia, fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”, se arată în informare.

Puţină istorie

La originea acestei scrisori se află decizia din 21 iunie 2012, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, în 13 martie 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese. Cu toate acestea, ANI informa că decizia “nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European”.
Ca urmare a conflictului, Partidul Naţional Liberal a decis, în 18 martie, să-i retragă numele lui Mircea Diaconu de pe lista de candidaţi PNL pentru alegerile europarlamentare. În consecinţă, a doua zi Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal şi că va candida independent la Europarlamentare. “Am decis să demisionez pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Încerc să strâng în cinci zile cele 100.000 de semnături de susţinere pentru a-mi putea depune candidatura şi pentru ca ANI să o poată contesta. Mai departe, cum va dori naţiunea”, a precizat Diaconu.

În acest moment, Mircea Diaconu aşteaptă decizia Biroului Electoral Central cu privire la candidatura sa.

×