Campania electorală pe care o desfăşoară acum actorii politici din România este "enervantă şi ineficientă" şi se prezintă ca un "festival de afişaje opulent", a declarat marţi, la Suceava, Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile din 25 mai pentru Parlamentul European.
"Campania electorală nu se face în treizeci de zile, se face în patru ani. Dacă nu ai făcut ce trebuie sau cam ce trebuie patru ani de zile, în treizeci de zile e imposibil şi inutil. Există un fel de festival de afişaje, e o opulenţă cu costuri enorme, o agresivitate vizuală incredibilă, capete de opt metri pe opt metri pe blocuri, dar lumea, în general, trece pe lângă, ori nu priveşte sau priveşte cu ochii supăraţi pe acest afişaj agresiv. Nu cred că aşa trebuie făcut", a spus Mircea Diaconu, care a precizat că scopul lui principal în această campanie este să se întâlnească peste tot cu oamenii care l-au susţinut în campania de strângere de semnături, să le mulţumească, să stea de vorbă cu ei şi cu toţi cei care vin să îl vadă.
"Nu merg prin pieţe să mă fac, scuzaţi cacofonia, că cumpăr pătrunjel ca să am relaţii cu ţăranii. Nu fac chestii de tipul acesta în timp ce camerele îl filmează pe el cum cumpără pătrunjel şi e popular cu ţărani care vând în piaţă. Dacă nişte oameni mă vor trimite, mă vor sili să mă duc acolo (în Parlamentul European - n.r.), o să mă las, o să fiu onorat şi tema mea va fi una singură, din care derivă foarte multe alte teme. Această poveste a pornit cu un abuz asupra unui cetăţean, adică eu, şi cu asta mă voi ocupa, pentru că abuzurile asupra cetăţenilor români şi-n ţara noastră din partea statului şi a autorităţilor noastre, şi în afara statului nostru din partea altor autorităţi ale altor state sunt nesfârşite şi continue (...) Asta e tema principală şi din ea derivă foarte multe, fiscalităţi, chestiuni sociale, dreptul la identitate, culturale", a mărturisit Mircea Diaconu.
Ca temă personală, Diaconu a declarat că este interesat de identitatea naţională care fără cultură, în opinia sa, nu există.
"Faptul că toţi vorbim aceeaşi limbă şi, mă rog, sper că toţi o vorbim bine, faptul că am citit aceleaşi cărţi, că am cântat aceleaşi cântece, că am văzut aceleaşi filme sunt repere care ne unesc aici şi la New York, şi-n Tanganica, şi oriunde ar pleca oricine. Nu putem fi naţiune decât având o cultură egal identitate. Şi astea sunt teme fundamentale, pentru că există tendinţa, am simţit-o toţi şi e veche, de la Alecsandri, dacă vreţi, cu toate Chiriţele, de copiere a unor forme, soluţii externe ca şi cum acelea ar fi cele valabile, iar ale noastre nu. Pentru mine e o formă de naţionalism de calitate. Aşa gândesc eu lucrurile şi aşa le voi face chiar dacă nu mi-a cerut-o nimeni", a afirmat Mircea Diaconu.
El a subliniat că, în cazul în care va accede în Parlamentul European, nu se va afilia la niciun grup politic, iar votul său va fi direcţionat, fără 'un centru de comandă', acolo unde singur va alege şi decide spre care dintre proiectele grupurilor politice europene să se îndrepte.
"Există un contract între cetăţeni şi cineva care e mandatat, aceasta e relaţia. Deci acel contract e într-un anumit fel. Dacă e un contract de independent aşa trebuie să rămână. Această specie este legală, oficială, funcţională şi există. Deci aşa voi rămâne. E un mare avantaj. Orice grup politic de acolo şi de aiurea are un punct de comandă într-o capitală, undeva, poate să fie la Bucureşti, la Bruxelles, la Munchen, la Londra. Un independent nu are niciun centru de comandă (...) Am un singur vot şi mi-l ţin şi am să-l dau cui cred eu dintre proiectele marilor grupuri politice din jur care se luptă pentru voturi (...) Relaţia dintre mine, un singur vot, şi ei, ditamai Partidul Popularilor Europeni, este dacă vreau eu, eu Diaconu. Asta e relaţia corectă şi-mi place lucrul ăsta", a mai spus Mircea Diaconu.