Liderul PSD Mircea Geoană nu exclude ca, la alegerile de duminică, Alianţa PSD+PC să câştige 50% plus 1 din mandatele de parlamentar. Nominalizat pentru funcţia de premier, Geoană spune că preferă un Guvern PSD+PC cu susţinere majoritară în Parlament şi că desemnarea premierului nu trebuie să ţină de “capriciul” lui Traian Băsescu.
Jurnalul Naţional: Domnule Geoană, preşedintele Băsescu a spus că va desemna un premier şi premierul va fi cel care va purta negocieri pentru formarea majorităţii. Este corect?Mircea Geoană: Din punct de vedere constituţional, este corect doar pe jumătate. Preşedintele desemnează premierul, dar nu scrie nicăieri în Constituţie că acesta trebuie să poarte negocieri. Şi spun acest lucru pentru că aici este şi vorba despre o logică a demersului politic. Dacă punem carul înaintea căruţei, atunci într-adevăr aşteptăm un premier şi vedem dacă poate face o majoritate. însă logica firească este să ai mai întâi o majoritate a cărei dovadă şi garanţie o reprezintă o propunere de premier.
- Care sunt variantele posibile de guvernare în opinia dvs?
Variantele posibile sunt nenumărate, dar varianta utilă de guvernare este să avem un executiv PSD monocolor, cu susţinere majoritară în Parlament. Cel puţin aşa cum se văd astăzi scorurile din sondaje, cred că este o variantă realistă şi, în orice caz, mult mai probabilă decât părea în urmă cu ceva luni.
- Dar sondajele arată că Alianţa PSD+PC nu va obţine 50% plus 1 în alegeri. În aceste condiţii, ar fi mai probabilă o apropiere de PNL sau de PD-L, în vederea formării unei majorităţi?
În primul rând, vă spun la modul foarte sincer că nu exclud sau, mai bine zis, nu mai exclud ipoteza ca PSD să obţină 50% plus 1 din mandatele parlamentare, bineînţeles, după redistribuire. Dacă nu vom reuşi totuşi să obţinem acest scor, atunci bineînţeles că vom căuta o formulă majoritară, în termenii clari ai unui mandat de negociere din partea partidului, pe baza programului nostru de guvernare.
- Care vor fi criteriile în funcţie de care veţi stabili cu ce partide veţi negocia? Şi la ce este dispus PSD să renunţe în aceste negocieri şi la ce nu?
Criteriile vor face parte din mandat. La fel şi marjele de negociere.
- Aţi spus că postul de premier pentru care PSD v-a nominalizat nu este negociabil. Dl Iliescu spune că este negociabil. Este sau nu este negociabil?
Decizia unui congres extraordinar al oricărui partid serios nu poate fi negociată, mai ales dacă partidul respectiv este câştigător al alegerilor. Ceea ce spunea domnul Iliescu are un cu totul alt sens. Că alegerile nu s-au ţinut încă şi că rezultatele votului din 30 noiembrie sunt singurele certitudini pe care se pot construi scenariile ulterioare.
- Ce şanse daţi realizării unui guvern PNL – PD-L?
Şanse minime. Ideea unui guvern PNL – PDL este o glumă proastă care circulă prin diverse sedii portocalii. Nu cred că este posibilă această formulă, decât, bineînţeles, dacă liberalii şi democraţii au planificat cot la cot cu Traian Băsescu o sinucidere politică în grup. Haideţi să ni-l imaginăm pe Traian Băsescu în campania prezidenţială mergând la braţ cu Călin Popescu Tăriceanu. Este o glumă... Nici nu mai iau în calcul faptul că am putea avea situaţia ca PNL şi PD-L să nu obţină nici măcar împreună peste 50% din votul românilor.
- Pe o scară de la 1 la 10, care credeţi ca sunt şansele ca Traian Băsescu să vă desemneze premier?
îmi place să cred că trăim în democraţie şi că sunt lucruri care mai ţin şi de votul popular şi nu doar de voinţa sau capriciul unui singur om.
- Dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Theodor Stolojan, pe care îl consideraţi contracandidatul cel mai redutabil?
Niciunul. Sau amândoi. Depinde cum privim subiectul. Şi unul şi altul au demonstrat ce pot, sau mai bine zis, ce nu pot face ca premieri. Pe de altă parte, cei doi sunt, cel puţin formal, propunerile unor partide care se află pe locul trei şi, respectiv, doi în opţiunile electoratului.
- Pe aceeaşi scară de la 1 la 10, care sunt şansele ca PSD să intre la guvernare?
Totul depinde de rezultatul alegerilor. Aş vrea să vă dau un răspuns, dar nu mă pot baza în acest moment decât pe rezultatele din sondajele de opinie. Aceste rezultate ne dau câştigători clari ai alegerilor. Tot aceste rezultate indică un trend foarte favorabil ce ar putea să ne ducă foarte aproape de jumătate din numărul de parlamentari. Ei bine, diferenţa de câteva procente face diferenţa între a câştiga alegerile şi a avea majoritatea în Parlament. Este evident că dacă Alianţa PSD+PC va avea majoritate în Parlament, şansele de a fi la guvernare sunt de 100%.
- În cazul în care PSD intră la guvernare, care vor fi primele măsuri pe care le veţi aplica?
Sunt măsurile din planul de stimulare a economiei şi păstrarea locurilor de muncă pe care l-am prezentat în campanie, cu cele trei componente ale sale: protejarea puterii de cumpărare, finanţarea economiei reale şi programul de investiţii publice pentru a asigura dezvoltare şi locuri de muncă, reducerea drastică a cheltuielilor guvernamentale prin reducerea numarului de agenţii din aparatul guvernamental. O precizare ţin totuşi să fac: aşa cum am promis, unele dintre primele vor fi să dăm profesorilor salariile mărite, inclusiv sumele aferente lunii octombrie, să introducem bugetarea multianuala, alocaţia de 200 de lei pentru copii şi dublarea pensiilor agricultorilor.
- Aveţi deja pregatită o echipă de guvernare? Au tot fost avansate nume din partid pentru diverse ministere.
Bineînţeles ca avem un program de guvernare, o structură de guvernare şi o întreagă echipă de oameni competenţi şi profesionişti. Dar mai întâi avem de câştigat alegerile, de conturat majoritatea.
- Care ar trebui să fie structura viitorului Guvern din punctul dvs de vedere? Să fie redus numărul ministerelor, al agenţiilor...
Sunt două opţiuni şi le vom folosi pe ambele, de la caz la caz. Prima este comasarea unor agenţii, acolo unde este posibil şi unde o astfel de decizie aduce un plus de eficienţă la o diminuare a cheltuielilor. Cea de-a doua opţiune este pur şi simplu desfiinţarea. Sunt câteva sute de agenţii şi structuri care, fie sunt complet inutile, fie nu sunt vitale pentru buna funcţionare a statului şi pot fi desfiinţate, cel puţin în anii în care România va avea de luptat cu efectele crizei. în cazul ministerelor avem aceleaşi două opţiuni, însă aici lucrurile trebuie cântărite foarte bine. Am avut în ultimii patru ani un exemplu de comasare eşuată, între ministerul Finanţelor şi ministerul Economiei. Comasăm ceea ce se poate comasa, renunţăm la ceea ce se poate renunţa, având mereu în vedere cele două principii: eficienţă mai mare la cheltuială mai mică.
- Dacă PSD rămâne în Opoziţie, vă veţi depune mandatul de preşedinte al partidului?
Orice partid serios îşi face propria analiză după alegeri. Fie că alegerile respective sunt câştigate, fie că nu. La fel procedăm şi noi. Chiar dacă PSD va câştiga detaşat alegerile şi chiar dacă va intra la guvernare, o analiză foarte serioasă va exista în mod cert. Dacă împreună cu colegii mei vom constata că rezultatele sunt un eşec, îmi asum consecinţele eşecului. Dacă vom constata că rezultatele sunt un succes ne vom asuma cu toţii consecinţele succesului.
Sondajele vă dau câştigător cu peste 50% în colegiul dvs de la Dăbuleni. Aveţi emoţii că ar putea fi altfel?
Sunt senator de Dolj de 4 ani, iar acest lucru se simte în încrederea oamenilor. Sper să se reflecte şi în votul de duminică.
- Care va fi primul lucru pe care îl veţi face ca senator de Dăbuleni pentru alegătorii din colegiul dvs?
Le voi mulţumi. Şi mă voi ţine de cuvânt, transformând Doljul într-unul dintre judeţele de frunte ale României, Oltenia într-o regiune dezvoltată şi România într-o ţară modernă şi europeană
- PSD ajunge la guvernare, dar dvs nu veţi fi numit prim-ministru. Aţi accepta o altă funcţie în Guvern? De exemplu, ministru de externe sau vicepremier? Sau aţi fi interesat de postul de preşedinte al Senatului?
Credeam că mă veţi întreba şi de funcţia de preşedinte al României... Să rămânem totuşi în limitele unor scenarii realiste. Eu candidez pentru Senat. Sunt desemnat de PSD pentru funcţia de premier şi cam atât. în acest moment, vă spun sincer că nu mă interesează decât două lucruri: ca PSD să câştige alegerile la nivel naţional, iar eu să câştig alegerile la mine în colegiu.
- Când credeţi că noul Guvern va fi instalat în funcţie?
Fie înainte de Crăciun, fie înainte de Anul Nou. Criza ne ameninţă şi România nu trebuie lăsată neguvernată într-un moment de cumpănă.