x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoana: "Liderul PSD este unul singur"

Mircea Geoana: "Liderul PSD este unul singur"

de Monica Iordache Apostol    |    08 Aug 2005   •   00:00
Mircea Geoana: "Liderul PSD este unul singur"

Mircea Geoana si Adrian Nastase, si-au dat unul altuia replica in interviuri acordate agentiilor de presa.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, si presedintele executiv al aceluiasi partid, Adrian Nastase, s-au duelat in interviuri acordate agentiilor de presa. "Liderul PSD este unul singur", a anuntat Geoana. "Trebuie sa clarificam aceste aspecte", e de parere Nastase.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a iesit ieri cu un atac la adresa actualei Puteri, declarand ca este de acord cu alegerile anticipate, daca Raportul de tara intocmit de Comisia Europeana va fi negativ. "Daca Raportul de tara al Comisiei Europene va indica faptul ca sansele de integrare la termen sunt compromise, atunci anticipatele sunt necesare, pentru a da tarii o alta majoritate si un guvern mai competent. Pana atunci insa, integrarea la termen este inca posibila. Oricum, pana la urma, o noua majoritate este mai mult decat necesara, avand in vedere ca frictiunile si neincrederea din cadrul Coalitiei si conflictul presedinte-premier sunt insurmontabile", a declarat Geoana, intr-un interviu acordat Rompres. El a adaugat ca nu este benefica pentru Romania "repetarea modelului CDR".

SEFIILE CAMERELOR. Geoana a mai spus si ca PSD nu va ceda la "obsesia puterii" de a schimba presedintii celor doua Camere parlamentare. "Nu suntem dispusi sa facem nici un pas inapoi, pentru ca aceste functii sunt legitimate de votul popular. PSD a castigat alegerile parlamentare, deci este firesc ca PSD sa detina presedintia Camerei Deputatilor si a Senatului", a sustinut el.

CONFLICT. Cat priveste "austeritatea comunicationala", care ar trebui aplicata de PSD, Geoana a confirmat ca exista in partid "o discutie mai larga" in acest sens. "Prin austeritate comunicationala inteleg un stil mai sobru si mai retinut de a ne adresa publicului si de a aborda problemele", a declarat Geoana, anuntand "o critica nepatimasa, bazata pe fapte si cifre si nu pe un ton agresiv". Cat priveste conflictul cu Adrian Nastase, Geoana a raspuns evaziv si a dat mai mult vina pe "fitile". "Relatia mea cu Adrian Nastase este o relatie veche si constructiva. Ea trece acum printr-o noua etapa si este supusa unui test important din ambele parti. In plus, exista "binevoitori" care si-au facut o adevarata meserie din a strecura fitile care sa ne strice relatia", a marturisit Geoana, dar nu s-a putut abtine de la a preciza ca liderul PSD este unul singur. "Liderul partidului este unul singur, iar aceasta este o regula pentru toata lumea. Adrian Nastase stie ca din partea mea se bucura de tot respectul, dar trebuie sa inteleaga ca, acum, expunerea mediatica excesiva dauneaza. Potentialul sau este insa important si o revenire este foarte posibila, daca intelege nevoia de schimbare", a sustinut Geoana.

El a pledat si pentru "o coalitie a binelui", care sa lupte impotriva coruptiei. "Prostanac e cel care cunoaste adevarul si nu face nimic ca sa il apere. Presedintele actual si fostii presedinti ai Romaniei, alaturi de liderii politici nepatati ai momentului, trebuie sa faca parte din aceasta coalitie", a mai spus el.

Nastase: "PSD are nevoie de echipa"

Dupa ce Mircea Geoana si-a exprimat propria viziune cu privire la cine detine suprematia in partid, presedintele executiv al formatiunii, Adrian Nastase, i-a dat replica. Nastase a anuntat si el, intr-un interviu acordat Mediafax, ca la o viitoare sedinta a partidului trebuie clarificate unele aspecte privind relatiile dintre liderii partidului. "Va trebui sa lamurim, intre altele, daca la Congres s-a stabilit o formula de functionare a partidului 1+599.999 sau daca a fost aleasa o echipa de conducere cu roluri complementare. Eu am inteles ca s-a decis o varianta de echipa. Sunt convins ca Mircea va intelege miza unei formule politice prin care sa putem folosi in viitor toata artileria partidului pentru bataliile care ne asteapta", a explicat Nastase. Cum "nimeni nu va putea realiza toate lucrurile singur", concluzia lui este ca PSD are nevoie de "spirit de echipa", nu de un lider unic.

ANTICIPATE. Nastase si Geoana s-au pus insa de acord pe un alt subiect: haosul din cadrul actualei Coalitii de guvernare. "In Executiv, in Alianta si in Coalitie domneste un haos total. Iar de la haosul din sanul Puterii la haosul din tara nu mai este decat un pas", a comentat Nastase. Cat despre anticipate, liderul PSD a remarcat ca PNL se teme de un nou scrutin. "Liberalii au inteles ca populatia nu vrea alegeri inainte de termen, ca democratii stau mai bine decat ei in sondaje si ca Uniunea Europeana nu agreeaza anticipatele", a spus el.

DICTATURA. Dorinta Aliantei PNL-PD de a-i schimba pe sefii celor doua Camere parlamentare este catalogata de Nastase drept neconstitutionala, pentru simplul motiv ca Legea fundamentala prevede ca acestia sunt alesi "pe durata mandatului Camerelor".

"Traian Basescu si Alianta vor sa impuna celor 22 de milioane de romani dictatura totala, folosind epurarea politica si la nivelul Parlamentului, si la nivelul consiliilor judetene", a acuzat Nastase.

ATAC LA TARICEANU
Nastase a caracterizat avertismentul lui Basescu (foto) privind posibilitatea ca Guvernul sa fie influentat de grupuri de interese drept "un nou atac al presedintelui la adresa lui Tariceanu", care este legat de zona afacerilor. El s-a intrebat si daca nu cumva faptul ca serviciile nu au confirmat aceste comentarii ar duce la concluzia ca Traian Basescu a mintit.

Â

×
Subiecte în articol: politic psd nastase geoană